Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΓΙΑ ΤΟ 2009


Εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη κατά πλειοψηφία από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός της Νομαρχίας για το οικονομικό έτος 2009.

Εισηγούμενος το θέμα ο Νομάρχης, αφού παρουσίασε τα βασικά οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, εξήγησε τη δομή του, αναφέρθηκε στις πηγές των πόρων που διαχειρίζεται η Νομαρχία και στις δαπάνες όπως αυτές ορίζονται από τις αρμοδιότητές της, δαπάνες οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ανελαστικές.

Ο Νομάρχης χαρακτήρισε τη Νομαρχία υγιή Οργανισμό Αυτοδιοίκησης που κατακτά μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερη αξιοπιστία στην τοπική αγορά και την κοινωνία και δήλωσε αισιόδοξος ότι με το τεχνικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί σε επόμενη συνεδρίαση, και τις αναμενόμενες πιστώσεις από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) θα γίνουν πολύ σημαντικά βήματα προόδου καί στον τομέα της οδοποιίας καί στον τομέα της κτιριακής υποδομής της εκπαίδευσης αλλά και σε άλλους τομείς δράσης της Νομαρχίας.

Η δευτερολογία του Νομάρχη


Ακολούθησε απάντηση εφ’ όλης της ύλης από τον Νομαρχιακό Σύμβουλο, εκπρόσωπο της παράταξης Μαχειμάρη, Αλέκο Μιχαλά, επί της οποίας δευτερολόγησε ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο προϋπολογισμός όπως ξέρετε είναι απολύτως διαχωρισμένος από το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν περιλαμβάνονται έργα σε αυτόν. Επειδή εσείς τα διδάξατε αυτά, καί τα χρησιμοποιήσατε τόσα χρόνια, καί τα εισηγηθήκατε, και ελπίζω να υπάρχουν και τα πρακτικά στα οποία μπορείτε να προσφύγετε και να δείτε πώς περνούσατε τον προϋπολογισμό και τί στοιχεία καταθέτατε, έχω φέρει μαζί μου σήμερα τα απολογιστικά στοιχεία της κάθε χρονιάς, από το 2003 που αναλάβατε μέχρι και το 2007, στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Διαβάζω τους αριθμούς για να προσγειωθεί στην πραγματικότητα ο κ. Μιχαλάς.

-Απολογισμός 2003: 17.237.000 ευρώ. Το σύνολο των δραστηριοτήτων σας, όλες σας οι δαπάνες. Υπενθυμίζω ότι το 2003 ήταν και η κυβέρνησή σας στην εξουσία.

Να έχετε παρακαλώ την υπομονή να ακούσετε τον απολογισμό της δράσης σας όπως αποτυπώνεται στα απολογιστικά στοιχεία τα οποία έχει καταγεγραμμένα η οικονομική υπηρεσία. 17.237.000 ευρώ λοιπόν και εδώ περιλαμβάνονται και έργα που είχε ξεκινήσει ο κ. Παγκράτης και που εσείς ολοκληρώσατε. Έτσι γίνεται, υπάρχει διαδοχή την οποία εσείς παραλάβατε και φυσικά παραδώσατε.

-Απολογισμός 2004: 15.760.000 ευρώ.

-Απολογισμός 2005: Τρίτος χρόνος θητείας σας.: 16.904.000 ευρώ. Επαναλαμβάνω λοιπόν γιατί έχετε ξεχάσει με τις παρεμβάσεις σας.:

Το 2003 17.237.000 ευρώ,

το 2004 15.763.000 ευρώ,

το 2005 16.904.000 ευρώ,

το 2006 19.559.000 ευρώ είναι εκλογική χρονιά, και

το 2007 26.523.000 ευρώ.

Αυτά είναι τα απολογιστικά στοιχεία. Οι αδιάψευστοι μάρτυρες του τι έκανε ο καθένας. Τώρα έρχομαι στη συλλογιστική του κ. Αλέκου Μιχαλά.
Ποιος κάνει τα έργα


«Λέει ο κ. Μιχαλάς, «εμείς προετοιμάσαμε τα έργα τα οποία εσείς κάνατε». Και απαντάω, είχατε 4 χρόνια στη διάθεσή σας, είχατε στην πιο παραγωγική περίοδο του Γ΄ ΚΠΣ, στον 4ο χρόνο αναλάβατε θητεία καθώς το πρόγραμμα ήταν 2000-2006.

Μπήκατε στην καρδιά του προγράμματος και δεν μπορέσατε κανένα από τα μεγάλα έργα, τα περισσότερα μάλλον, ούτε καν να τα ξεκινήσετε. Ήταν τέτοια η απόδοση που είχατε αυτή την περίοδο... Και όσα ξεκινήσατε, έμειναν στη μέση.

Επειδή η Κέρκυρα έχει μια παράδοση έργων που ξεκινούν και δεν τελειώνουν, θέλω να σημειώσω ότι είναι βεβαίως θετικό γεγονός ότι κάνεις μια προσπάθεια προετοιμασίας, κάνεις τις μελέτες, υποβάλλεις την πρόταση και εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα, αλλά δεν τελειώνει εκεί η προσπάθεια.

Δεν τελειώνει εκεί η προσπάθεια, όταν μάλιστα έχει πολλά ελαττώματα, μειονεκτήματα, προβλέψεις που δεν έγιναν, δυσκολίες, προβλήματα. Το πιο σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας, εξελίσσεται, καταγράφεται, διαπιστώνεται στη φάση της υλοποίησης. Βλέπετε έργα που ξεκίνησαν και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, εξαιτίας των προβλημάτων τα οποία ανατρέχουν στο παρελθόν, στις μελέτες, στην επίβλεψη, στις συμβάσεις, στην παρακολούθηση, στις εγκρίσεις. Και δεν προχωρούν μετά.

Θετικό λοιπόν, και το λέμε, και ήταν και ο κ. Μιχαλάς στα εγκαίνια του γηπέδου των Αυλιωτών, που το είπα, ότι εμείς δεν ξεκινάμε από την αρχή. Παραλάβαμε τη σκυτάλη και συνεχίζουμε. Το έργο που εγκαινιάσαμε εκεί, ήταν γραμμένο στο πρόγραμμα αλλά δεν είχε χρηματοδότηση. Το χρηματοδοτήσαμε εξ ολοκλήρου την τρέχουσα περίοδο. Δεν υπήρχε χρηματοδότηση.

Το έργο που έγινε και θα εγκαινιαστεί σε λίγες μέρες στις Νυμφές, είναι καινούριο 100%. Δεν είχε περιληφθεί σε κανένα πρόγραμμα δικό σας.

Τα σχολεία τα οποία κατασκευάσαμε, άλλα είχαν προκηρυχθεί και δεν είχαν συμβασιοποιηθεί λόγω πολλών προβλημάτων και άλλα που είχαν συμβασιοποιηθεί και δεν ξεκινούσαν λόγω προβλημάτων, άλλα τα εντάξατε στο πρόγραμμα χωρίς να τα θέλετε, υπό την πίεση, όπως είναι η περίπτωση των Κυνοπιαστών και των Καστελλάνων, με αρνητικές εισηγήσεις του Νομάρχη και του Αντινομάρχη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Αυτά είναι τα έργα τα οποία εμείς κάναμε, τα υλοποιήσαμε και τα παραδίνουμε σε χρήση στη νέα γενιά, και συνεχίζουμε και διαμορφώνουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο θα αρχίσει να τρέχει όταν ανοίξει το ΕΣΠΑ. Και αυτό το περιμένουμε από βδομάδα σε βδομάδα.»

Τα έργα οδοποιίας κλπ


«Μόλις άνοιξε το πρόγραμμα για τα έργα οδοποιίας, καταθέσαμε ήδη τις πρώτες προτάσεις.

Δεν τα βλέπετε αυτά; δεν τα παρακολουθείτε; Δεν ξέρετε ότι το 2007 και το 2008 είναι η προέκταση, είναι η «ουρά» του προγράμματος το οποίο εσείς διαχειριστήκατε; Δεν το ξέρετε αυτό; Δεν ξέρετε ότι εμείς, ό,τι υπόλοιπο βρέθηκε από το πρόγραμμα μπορέσαμε να υλοποιήσουμε. Δεν ξέρετε ότι στο έργο Καμπανιόλου – Αλεπού – Τρίκλινο, το οποίο εκτελούμε, και το λέτε και το ξαναλέτε ότι είναι δικό σας, είναι και δικό σας και δικό μας. Της Νομαρχίας, του τόπου, των πολιτών είναι έργο, στο οποίο όμως χρειάστηκε να γίνουν συμπληρωματικές εργολαβίες για να μην εκτελέσουμε το έργο πάνω σε σάπια δίκτυα τα οποία δεν είχατε προβλέψει. Δεν βλέπετε, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΔΕΥΑΚ, τον Δήμο Παρελίων, να σκάβει και να δημιουργεί νέα δίκτυα κάτω από τους δρόμους, τα οποία εσείς δεν είχατε προβλέψει; Δεν οφείλετε να αναγνωρίσετε το έργο αυτό στην προσπάθεια που κατέβαλε προσωπικά ο κ. Λέσσης και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για να έχουμε έργα σωστά τα οποία δεν θα οδηγήσουν στο ράβε - ξήλωνε των προηγούμενων χρόνων; Δεν οφείλετε να τα κατανοήσετε αυτά τα πράγματα; Δεν οφείλετε να δείτε την πραγματικότητα όπως αυτή έχει; Δεν καταλαβαίνετε ότι προσβάλετε τη νοημοσύνη των πολιτών όταν τα λέτε και τα ξαναλέτε χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας αυτά τα οποία χίλιες φορές έχουμε πει;

Δεν καταλαβαίνετε ότι κλειστό γυμναστήριο στις Αλυκές δεν μπορούσε να γίνει χωρίς οικοδομική άδεια; Και δεν καταλαβαίνετε ότι οικοδομική άδεια δεν μπορεί να ληφθεί εάν δεν γίνει η τροποποίηση των όρων δόμησης στην περιοχή;»

Για τις μεταφορές μαθητών

«Δεν τα ξέρετε αυτά; Πρέπει να σας τονίζουμε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια; Δεν ξέρετε ότι οι αναθέσεις των μαθητικών δρομολογίων, και είχατε διαπρέψει εσείς στις αναθέσεις, εμείς ξεκινήσαμε διαγωνισμούς. Κάναμε σαράντα και πλέον συμβάσεις με τον πρώτο διαγωνισμό. Εμείς προκηρύξαμε σύμφωνα με το νόμο. Στις προκηρύξεις που κάναμε εμείς ανταποκρίθηκαν μεταφορείς για το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο των δρομολογίων. Και υπογράψαμε συμβάσεις σύμφωνα με το διαγωνισμό, και όσες δεν υπογράφτηκαν με το διαγωνισμό, με τον μαθηματικό τύπο που ορίζει ο νόμος, και εσείς τον είχατε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων. Γιατί, αυτό συνέβη, εσείς κάνατε απευθείας διαπραγμάτευση χωρίς να κάνετε ουσιαστικά διαδικασία, χωρίς να υπολογίζετε τις διατάξεις του νόμου, τον μαθηματικό τύπο.

Εμείς ξεκινήσαμε, επιχειρήσαμε και πρώτη και δεύτερη φορά, κάναμε τις συμβάσεις με βάση τον μαθηματικό τύπο σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε.

Μη λέτε ανακρίβειες, ψεύδη ασύστολα κάθε φορά και δεν έχετε τη δύναμη και το κουράγιο να ακούσετε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή που σας λέω. Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο. Τις διατάξεις τις οποίες ακολουθήσαμε και αυτές εφαρμόζουμε. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, εξοικονομήθηκαν πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα. Αποδεικνύει την πραγματικότητα και καταλογίζει στον καθένα μας τη συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά απέναντι στην τήρηση των διαδικασιών που ορίζει ο νόμος.»

Οι αθλητικές υποδομές


«Έχουμε τις αθλητικές υποδομές, και λέτε ότι τις εγκαινιάζουμε. Πράγματι. Εγκαινιάσαμε και θα εγκαινιάσουμε και άλλα έργα. Το ξέρω ότι αυτό σας ενοχλεί. Σήμερα ήταν να γίνει η δημοπρασία η οποία ματαιώθηκε λόγω της απεργίας, για τρία έργα. Τις κερκίδες του γηπέδου Περιβολίου, έργα υποστήριξης στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ και έργα συμπληρωματικά στις εγκαταστάσεις του Ολύμπου. Και θα δείτε και άλλα, και θα βαρεθείτε να κάνετε παρατηρήσεις για τα εγκαίνια.

Έχουμε χρέος να κάνουμε καί τα εγκαίνια, για να προβάλλεται αυτό το έργο το οποίο επιτελεί η Νομαρχία σε ένα τομέα. Βεβαίως εσείς ξεκινήσατε και έχετε το δικό σας απολογισμό, σεβαστό και αναγνωριστέο απολογισμό, αλλά πρέπει επιτέλους να δεχθείτε ότι δεν είσαστε οι μόνοι που κάνατε έργο στον τομέα αυτό. Άλλωστε ο ομιλών έχει στο ενεργητικό του και το έργο που παραμένει το κορυφαίο σε ολόκληρη την Κέρκυρα, (αθλητικό κέντρο στους Καστελλάνους του Δήμου Αχιλλείων) και υπό δύσκολες συνθήκες και χωρίς καμία απολύτως κρατική χρηματοδότηση, ούτε μια δεκάρα.

Συνεπώς, δεν έχετε το μονοπώλιο ούτε σε αυτό τον τομέα. Είσαστε ελλειμματικοί, και σε αυτό και δεν έχετε το κουράγιο και τη δύναμη να αναγνωρίσετε ένα πλουσιότατο έργο το οποίο παράγεται και θα παραχθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Όταν θα έρθει η ώρα και θα συζητήσουμε το πρόγραμμα των έργων, θα διαπιστώσετε ότι καί σχεδιασμό έχουμε καί προγραμματισμό και μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Και διεκδικούμε πόρους, και επιτυγχάνουμε επιπλέον πόρους από τους γνωστούς, καί από το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καί από έξτρα χρηματοδοτήσεις των Υπουργείων.

Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, τα απολογιστικά στοιχεία της κάθε χρονιάς, θα μαρτυρούν αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Όπως τώρα οι αριθμοί σας διέψευσαν, όπως τώρα οι αριθμοί δείχνουν την πραγματικότητα, έτσι θα συνεχίσουμε με τα στοιχεία ολόκληρης της τετραετίας. Και η σύγκριση θα είναι καταλυτική σε βάρος σας και υπέρ του έργου του οποίου παράγει σήμερα η Νομαρχία σε όλους τους τομείς με την καλύτερη δυνατή οργάνωση, με την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και των πόρων που είναι διαθέσιμοι από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές.»
Η αντινομαρχία τουρισμού


«Σε ό,τι αφορά το έργο της αντινομαρχίας Τουρισμού και τους απολογισμούς που θέλετε σε κάθε έγκριση, έψαξα επιμελώς τα πρακτικά του Νομαρχιακού Συμβουλίου της προηγούμενης περιόδου και αυτό που ζητάτε εσείς, δεν το κάνατε ποτέ. Δεν το διδάξατε ποτέ, ως συνήθεια, ως έθιμον, το ζητάτε όμως από μας. Θα κάνει στην επόμενη συνεδρίαση τον απολογισμό ο κ. Σκούρτης, που θα έχουμε το θέμα του τουρισμού, και θα δείτε το πλούσιο έργο το οποίο παρήγαγε η αντινομαρχία τουρισμού σε αυτή τη διετία. Και συγκρίνετέ το με την εποχή σας. Συγκρίνετέ το με εκείνη την εποχή. Είναι αλήθεια, στον απολογισμό μου δεν έχω να παρουσιάσω πολλά ταξίδια. Ένα δύο ταξίδια έκανα, είναι αλήθεια αυτό, εκεί υστερώ.»

Για τον κερκυραϊκό ελαιώνα


«Σε ότι αφορά τον κερκυραϊκό ελαιώνα. Παρακολουθούσα εκ του σύνεγγυς την μακρά πορεία των προσπαθειών σας για την ανάπτυξη και ανάδειξη του κερκυραϊκού ελαιώνα. Δεν έχω ούτε ένα ίχνος βήματος που κάνατε τέσσερα χρόνια για τον κερκυραϊκό ελαιώνα. Κανένα απολύτως.

Το μοναδικό που κάνατε και το επαναλαμβάνετε συνεχώς, είναι η μελέτη για τον κερκυραϊκό ελαιώνα. Ωσάν να νομίζατε εσείς ότι ο κερκυραϊκός ελαιώνας είναι μια δημόσια περιουσία στην οποία η Νομαρχία θα πάει να κάνει επένδυση. Θα πάει να κάνει επένδυση η Νομαρχία για τον κερκυραϊκό ελαιώνα; Είναι δημόσιο κτήμα, είναι περιουσία της Νομαρχίας;

Προγράμματα ευρωπαϊκά προσαρμοσμένα στις υποδείξεις της μελέτης για τον κερκυραϊκό ελαιώνα θα κάνει. Τί άλλο δηλαδή να κάνει η Νομαρχία; Δεν είναι αντικείμενο της Νομαρχίας. Η Νομαρχία στηρίζει. Εκτιμώ, ότι δεν γνωρίζετε τα πράγματα. Διότι αν τα γνωρίζατε, θα ξέρατε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή είναι η δουλειά της εξάλλου, είναι να στηρίζει τους αγρότες στην υλοποίηση πρωτοβουλιών ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού των καλλιεργιών, είτε αυτή είναι ελαιοκαλλιέργεια, αμπελοκαλλιέργεια, λαχανικών είτε οτιδήποτε άλλο.

Και μπορώ να σας πω ότι αυτή την περίοδο που διανύουμε είναι η πρώτη στην ιστορία του θεσμού που τοπικά ποιοτικά προϊόντα παράγονται, διατίθενται στην αγορά και βγαίνουν και από τα όρια του νομού μας, με τη στήριξη, την καθοδήγηση, την ενθάρρυνση των υπηρεσιών της Νομαρχίας. Και έχουμε τα αποτελέσματα αυτά, έχουμε τους ίδιους τους παραγωγούς που το μαρτυρούν, που μαρτυρούν τη στήριξη που τους παρέχουμε σε αντίθεση με την περίοδο τη δική σας που δεν έχετε να παρουσιάσετε απολύτως τίποτε.

Ένα ελικόπτερο που αγοράστηκε για να κάνει ψεκασμούς και το οποίο παραμένει παροπλισμένο στην Αχαράβη. Αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορείτε να πείτε, το ελικόπτερο το οποίο αγοράστηκε για να μας ψεκάζει με το Λεμπαισίντ. Αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία του επικεφαλής της παράταξής σας, αυτή είναι η μεγάλη του επιτυχία.

Αν έχετε κάποιο άλλο πρακτικό θετικό αποτέλεσμα από τη θητεία σας, από την πορεία σας στον τομέα αυτό, παρακαλώ να μας το θυμίσετε. Θα παρακαλούσα λοιπόν να μας κάνετε έναν απολογισμό να μας πείτε τι κάνατε σε αυτόν τον τομέα, εκτός από τη μελέτη για τον κερκυραϊκό ελαιώνα.

Ο κ. Μιχαλάς, μίλησε εφ’ όλης της ύλης και άσκησε δριμεία κριτική σε όλα τα σημεία επί δικαίων και αδίκων χρησιμοποιώντας υπερβολές, λέγοντας αναλήθειες κλπ. Είχαμε το κουράγιο και τον ακούσαμε. Δεν έχετε την ίδια υποχρέωση να κάνετε και εσείς το ίδιο, να ακούσετε την απάντηση;

Για τα νέα έργα ο κ. Λέσσης έχει ετοιμαστεί και θα σας απαντήσει για τις προσπάθειες που κάνει η υπηρεσία, το πλούσιο έργο το οποίο παρήγαγε, τα εμπόδια τα οποία αντιμετώπισε, τις δυσκολίες στην εκτέλεση των μεγάλων έργων τα οποία ολοκληρώνονται και τα οποία βλέπετε, και για την πορεία των οποίων μερικές φορές εκφράζετε και την ενόχλησή σας.

Παρακαλώ από τώρα να συνηθίσετε να τα βλέπετε να ολοκληρώνονται, να παραδίδονται για χρήση στον κερκυραϊκό λαό. Έχετε τη δική σας συμβολή, την αναγνωρίζουμε, αναγνωρίστε και τη σημαντική δική μας συμβολή για την εκτέλεση αυτών των έργων.

Είναι το ελάχιστο, νομίζω, που οφείλετε να κάνετε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: