Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΤΗΝ 8η ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΜΠ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Την 8η Εφορία Αρχαιοτήτων επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ν.Ε. σε μία προσπάθεια ενημέρωσης και ανάδειξης των προβλημάτων και στη συγκεκριμένη Υπηρεσία. Από την ενημέρωση που είχε από την Δ/τρια και τους εργαζόμενους πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει η εν λόγω υπηρεσία.
Συγκεκριμένα:

Το κτίριο που στεγάζεται η 8η Εφορία είναι μεγάλο, επαρκεί για την στέγαση και εξυπηρέτηση όλων των γραφείων, όμως η σκέπη είναι από ελενίτ, τα νταβάνια είναι σε άσχημη κατάσταση και πέφτουν οι σοφάδες, το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στους χώρους των αποθηκών. στους οποίους υπάρχουν Αρχαία.

Η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε για την υποστύλωση δεν είναι επαρκής με αποτέλεσμα και η δουλειά να μείνει σε εκκρεμότητα και τα Αρχαία συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από το χώρο του Μουσείου μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο αντιμετωπίζει προβλήματα κτιριακά αφού ο οπλισμός από δοκάρια και κολώνες είναι διαβρωμένος.

Δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες γιατί το Μουσείο κτίστηκε τη 10ετία του 1960, εξυπηρετούσε τις ανάγκες τότε που ιδρύθηκε, όμως δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες κλιματισμού, φωτισμού, προθηκών, επίσης δεν υπάρχουν πωλητήρια και αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προβολών.

Η μελέτη που εκπονείται για τη νέα Μουσειολογική – Μουσειογραφική έκθεση θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα και θα πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.

Το Μουσείο στο Μον-Ρεπό είναι σε καλύτερη κατάσταση όμως οι προτάσεις που θα υποβάλλει η Η΄ Εφορία Αρχαιοτήτων στο ΥΠΠΟ για την ανάδειξη και προστασία των Αρχαίων χώρων, τόσο της πόλης όσο και της υπαίθρου πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για να χρηματοδοηθούν.

Οι χρηματοδοτήσεις για ανασκαφές σε κτήματα ιδιωτών δεν επαρκούν για πρόσληψη ικανού προσωπικού με αποτέλεσμα από το 2000 να εκκρεμούν ανασκαφές σε πάνω από 30 οικόπεδα. Έτσι προχωρούν οι ανασκαφές σε ιδιώτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλαμβάνουν Αρχαιολόγο και εργάτες.

Και αυτή η υπηρεσία εξαιτίας της υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα προσωπικού και στα δύο Μουσεία [ αρχαιολογικό, Μον Πεπό]. Διαθέτουν 16 φύλακες μόνιμους, επίσης έχουν 6 υπαλλήλους από ΑΣΕΠ με τετράμηνες συμβάσεις, οι οποίοι φεύγουν, και 24 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων με προγράμματα stage που είναι αμφίβολη η παραμονή τους.

Από το υπόλοιπο προσωπικό υπάρχουν 12 μόνιμοι διαφόρων ειδικοτήτων, [Διοικητικοί, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές]. Επίσης 6 μόνιμοι αρχαιολόγοι και 4 ωρομίσθιοι οι οποίοι δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας. Συντηρητές 3 μόνιμοι και 7 ωρομίσθιοι που χρησιμοποιούνται σε έργα του Γ΄ΚΠΣ.

Το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στο προσωπικό φαίνεται χαρακτηριστικά στο τμήμα του λογιστηρίου, 4 όλοι και όλοι οι υπάλληλοι του λογιστηρίου είναι συμβασιούχοι με ασφάλεια που το μέλλον τους είναι αβέβαιο μετά το κλείσιμο του ειδικού λογαριασμού του ΥΠ.ΠΟ.

Ο βουλευτής και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά και ότι όλα τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την πολιτική που εφαρμόζεται και στον πολιτισμό αφού η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό είναι 0,2% τη στιγμή που οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: