Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Παρουσίαση του μέχρι στιγμής έργου που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της χρηματοδοτούμενης δράσης «Ανάπτυξη εφαρμογών πληροφοριακών συστημάτων για για τις Νομαρχιακές Δασικές Υπηρεσίες- πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας.

Η δράση συνολικού προϋπολογισμού 550.000,00 ευρώ χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ιόνιων Νησιών (συγχρηματοδοτούμενη δράση από Εθνικούς Πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη εφαρμογών για τις δασικές υπηρεσίες των Νομών με πιλοτική εφαρμογή στην Δασική Υπηρεσία των Νομών Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Κέρκυρας .

Ο βασικός σκοπός της δράσης είναι η μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των θεμάτων των Διευθύνσεων Δασών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και την διευκόλυνση του Δασολόγου. Ο στόχος επιτυγχάνεται με την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος με τη χρήση ορθοφωτοχαρτών, χάρη στο οποίο θα οργανωθούν καλύτερα οι Δασικές Υπηρεσίες και θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος που απαιτείται σήμερα για την έκδοση αυτών των πράξεων.

Με τη χρήση του συστήματος οι δασολόγοι θα μπορούν γρήγορα και αξιόπιστα να αποτυπώνουν ψηφιακά τις εδαφικές εκτάσεις, να αναζητούν και να επικαιροποιούν στοιχεία να εκδίδουν διοικητικές πράξεις, να παράγουν θεματικούς χάρτες, να μεταφέρουν από και προς το σύστημα στοιχεία που έχουν ληφθεί στο έδαφος αλλά και να επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες που έχουν σχέση με τους Δασικούς Χάρτες και το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα μπορεί μετέπειτα να επεκταθεί, να συνεργαστεί με ήδη υπάρχοντα συστήματα και να εγκατασταθεί εύκολα σε όλους άλλους φορείς και δήμους της περιφέρειας.

Κύριος σκοπός του έργου είναι η ουσιαστική συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας και στη διευκόλυνση ανάπτυξης βασικών εφαρμογών γεωγραφικών δεδομένων στους φορείς του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών Σωτ. Βόσδου που παρακολούθησε την παρουσίαση δήλωσε: «Με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας εισάγουμε νέες πρακτικές στη Δημόσια Διοίκηση. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση του Πολίτη και η μείωση του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: