Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΣΩΤ. ΒΟΣΔΟΥ: Ο ΠΕΡΙΦ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αν υπάρξουν νέες μέθοδοι μετά από χρόνια που θα διαχειρίζονται με διαφορετικό και καλύτερο τρόπο τα απορρίμματα, αυτές οι μέθοδοι θα μπορούν να υιοθετηθούν ανάλογα με την περιοχή και το ποσοστό των απορριμμάτων”. Αυτό σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου, σε ερώτημα για ποιο λόγο εκτελείται ο περιφερειακός σχεδιασμός από τη στιγμή που σύντομα (2010) θα ανατραπεί.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι απόφαση του αρμόδιου φορέα να επιλέξει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος, να την υιοθετήσει και να την εφαρμόσει.

“Κατ’ αρχήν και η ολοκληρωμένη διαχείριση αφήνει ένα ποσοστό απορριμμάτων που θα οδηγηθούν σε ταφή. Συνεπώς υπάρχει αναγκαιότητα ενός χώρου ταφής απορριμμάτων. Αυτά προκύπτουν από μελέτες. Βεβαίως ως το 2011 θα πρέπει να υπάρχει και η διαχείριση των απορριμμάτων. Οπότε πρέπει να λαμβάνουμε μέριμνα για την υγεία των πολιτών όπως και για την προστασία του περιβάλλοντος γι αυτό εκτελούνται έργα προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ολοκληρωμένη διαχείριση προβλέπεται στον περιφερειακό σχεδιασμό. Απ’ ό,τι ξέρω ο Σύνδεσμος Καθαριότητας βρίσκεται σε επεξεργασία προτάσεων και εκτιμάται ότι θα είναι σύντομα σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις” τόνισε ο κ. Βόσδου.

Σε ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει επαναπροσδιορισμός της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Νότου, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και να μετατραπούν οι ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

“Ο στόχος που τέθηκε από την Ε.Ε. είναι το 2011 να μιλάμε για ΧΥΤΥ και αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Όλοι οι ΧΥΤΑ θα αποκατασταθούν και θα διαμορφωθούν με έργα για να προσφερθούν στο κοινωνικό σύνολο, ανάλογα με τις ανάγκες” συνέχισε, ενώ αναφερόμενος σ’εκείνους που αναφέρονται στην μελέτη του ΙΓΜΕ τους; κάλεσε ν’ ανατρέξουν και στην υδρογεωλογική μελέτη.

“Ξεκάθαρα απαντώ. Δεν αποτελεί προϋπόθεση για κατασκευή έργων η ύπαρξη ή μη υδροφόρου ορίζοντα. Εκείνο που πρέπει να ληφθεί, υπόψη είναι η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα αν υπάρχει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: