Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΕΝΔΙΑ-ΜΙΚΑΛΕΦ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΧΥΤΑ ΝΟΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΛΗΣ

Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Δένδια και του Δημάρχου Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ εκτυλίχθηκε το Σαββατοκύριακο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιδήμαρχου Γ. Μάμαλου που σχολίαζε παλαιότερη τοποθέτηση του βουλευτή για το δικαστικό μέγαρο, προκάλεσαν την “έκρηξη” του κ. Δένδια που εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του δημάρχου και της δημοτικής αρχής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι “πρόκειται για τη χειρότερη δημοτική αρχή από το 1864”. “Να ανταποκριθεί στο ρόλο του και να μη διεκδικεί ρόλο γενικού εισαγγελέα”, κάλεσε τον βουλευτή ο Δήμαρχος Κερκυραίων.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη τύπου του Σαββάτου, ο κ. Δένδιας επεσήμανε αρχικά ότι για οποιαδήποτε δήλωση γίνεται από μέλος της Δημοτικής Αρχής την ευθύνη έχει ο Δήμαρχος.

“Καθ όσον με αφορά οποιαδήποτε δήλωση μέλους της Δημοτικής Αρχής στο βαθμό που δεν διαψεύδεται από το Δήμαρχο δεν διορθώνεται, ή δεν ανακαλείται θεωρώ ότι προέρχεται από το Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή στο σύνολο της.

Βεβαίως αυτό περιλαμβάνει και τις απρέπειες και το ύφος και τα λεγόμενα” σημείωσε ο βουλευτής.

“Ηθελημένη παρεξήγηση”

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι “ουδέποτε απέδωσε ευθύνες στη παρούσα Δημοτική Αρχή για τα θέματα των πολεοδομικών ενοτήτων στην ευρύτερη περιοχή Παγκρατεικων, Κωτσέλα κτλ.

Αυτά αφορούν το γενικότερο Δημοτικό σχέδιο που εκπονήθηκε από τη Νομαρχία στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και ο τότε Δήμος Κερκυραίων είχε καταφατική άποψη για το σχεδιασμό αυτό. Αυτό προφανώς δε μπορεί να αφορά τη παρούσα Δημοτική Αρχή και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρχει παρεξήγηση παρά μόνο αν είναι ηθελημένη”.

Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στις ενέργειες που έκανε για το δικαστικό μέγαρο από την αρχές του χρόνου, για να κατοχυρώσει το έργο του Δικαστικού Μεγάρου, στάθηκε στη δέσμευση που είχε δώσει στο υπουργείο ότι για το έργο θα υπάρξει πρόσβαση από τη πλευρά της Γαρίτσας. Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Δημαρχείο Κερκυραίων για το θέμα το Σαββάτο 1 Μαρτίου και τα όσα συζητήθηκαν εκεί για το δικαστικό μέγαρο.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι “στις αρχές του χρόνου συναντήθηκε με τον υπουργό κ. Χατζηγάκη, με τη παρουσία του τότε προέδρου της Θέμιδας κατασκευαστικής όπου συζητήθηκε το θέμα της Δημοπράτησης του Δικαστικού Μεγάρου. “Όταν επιτεύχθηκε η καταφατική άποψη του υπουργείου, τέθηκε από την Θέμιδα το ζήτημα πρόσβασης στο έργο.

Διαβεβαίωσα τη Θέμιδα, διότι αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο για να κατοχυρώσουμε το έργο, ότι η πρόσβαση θα υπάρξει. Εξερχόμενος από το γραφείο του υπουργού, τηλεφώνησα αμέσως στο Δήμαρχο Κερκυραίων και του μετέφερα τη δέσμευση την όποια είχα αναλάβει. Αυτό γιατί ο Δήμος Κερκυραίων, θα υλοποιήσει -όπως γίνεται και στη περίπτωση των Παγκρατεικων- τη πράξη εφαρμογής της συγκεκριμένης Πολεοδομικής Ενότητας”.

Συνεχίζοντας ο βουλευτής επεσήμανε ότι επειδή θεώρησε ότι το τηλεφώνημα δεν ήταν επαρκές , επισκέφθηκε το Δήμαρχο Κερκυραίων και υπήρξε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, μετά από δυο μέρες έστειλε σε όλους του ενδιαφερομένους-μεταξύ των οποίων και στο Δήμαρχο Κερκυραίων- το έγγραφο της Θέμιδας κατασκευαστικής στο όποιο ρητά υπάρχει αναφορά για το ζήτημα κατασκευής οδού”.

Ευθύνες για ΧΥΤΑ Νότου και εικόνα πόλης

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο βουλευτής επέκρινε τη Δημοτικής Αρχή και τον κ. Μικάλεφ για τη στάση του στο θέμα του ΧΥΤΑ Νότου καθώς και για τη γενικότερη εικόνα της πόλης.

“Αναρωτιέται πως μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την πλέον αποτυχημένη Δημοτική Αρχή από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Τι μπορείς να πεις σε ένα Δήμο, οποίος αδυνατεί πλήρως να αντιμετωπίσει τα θέματα καθαριότητας της πόλης και έχει επιτύχει ώστε η Κέρκυρα να είναι η πιο βρώμικη πόλη των Βαλκανίων” συνέχισε ο βουλευτής \.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι ο Δήμος με την τακτική του έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στο θέμα της συνολικής Διαχείρισης των απορριμμάτων,

“Ο Δήμαρχος Κερκυραίων είναι ο πρώτος, υπεύθυνος για το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε με τη συνολική Διαχείριση των απορριμμάτων στη Κέρκυρα. Δεν είχε δε τη στοιχειώδη γενναιότητα, δεν είχε τη στοιχειώδη επάρκεια να κατέβει στη Λευκίμμη και να συνομιλήσει με τους κάτοικους , με αποτέλεσμα με απόλυτη προσωπική του ευθύνη, να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της η Κερκυραϊκή κοινωνία στο σύνολο της, θέματα διχασμού εξαιτίας των γεγονότων που παρατηρούνται”.

Όπως ακόμη σημείωσε ο κ. Δένδιας “συνολική βία στη Κέρκυρα μέχρι σήμερα δεν είχαμε ποτέ, τις αποτυχίες του συγκεκριμένου ανθρώπου πληρώνουμε με το συγκεκριμένο τρόπο”.

“Δε θα χάσουμε το δικαστικό λόγω αστοχιών”

“Συνεργάστηκα, συνεργάζομαι και θα συνεργάζομαι με το Δήμο Κερκυραίων όπως η θεσμική μου ιδιότητα επιβάλει, όμως όπως συνέβη αν θυμάστε καλά και στο θέμα των υδάτων, όταν η επιστολή του Δημάρχου Κερκυραίων παραλίγο να τινάξει στον αέρα ένα έργο 150 εκατομμυρίων ευρώ για τη Κέρκυρα, έτσι και τώρα δεν είμαι καθόλου διατεθειμένος να χάσει η Κέρκυρα το Δικαστικό Μέγαρο εξαιτίας των αστοχιών του Δήμου Κερκυραίων” υπογράμμισε ο βουλευτής που συνόψισε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Κερκυραίων θα πρέπει να επανέλθει στη σοβαρότητα και ο Δήμαρχος να ξέρει τι λέει και τι κάνει και να εκτελεί τα καθήκοντα του”.

Η απάντηση Μικάλεφ

Για “επίθεση με αήθεις και χυδαίους σε βάρος του χαρακτηρισμούς”, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Σωτ. Μικάλεφ, στην απαντητική του στον βουλευτή της Ν.Δ. δήλωση. Προχώρησε παράλληλα σε αναφορές με αιχμές κατά των ΜΜΕ, εκτιμώντας ότι “η δημοσιογραφική δεοντολογία ήταν σε ταξίδι κατά την παρουσίαση των υβριστικών αυτών δηλώσεων και έτσι δε κατέστη δυνατόν να απαντήσει αμέσως και ευθέως”.

Ο κ. Μικάλεφ ανέφερε τα εξής:

“Ο κ. Δένδιας, παραβιάζοντας κάθε όριο λογικής και αγγίζοντας τα όρια της αυθαιρεσίας με εμφανίζει ως πρωταίτιο κάθε προβλήματος και ως υπονομευτή κάθε γόνιμης επένδυσης στον τόπο, είτε πρόκειται για το Δικαστικό Μέγαρο, είτε για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης, είτε για το έργο των φραγμάτων. Πάλι καλά που δεν με θεωρεί υπαίτιο ακόμη και για τους βομβαρδισμούς της Κέρκυρας! Πάλι καλά που δεν με θεωρεί υπαίτιο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, την οποία παρέλαβα από τη Δημοτική παράταξη που ο ίδιος υποστήριξε.

Επί του προκειμένου:

Για να κατασκευαστεί οδός εξυπηρέτησης του υπό ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου, πρέπει είτε να πολεοδομηθεί η περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα (η εξέλιξη της διαδικασίας βρίσκεται στις υπηρεσίες της Νομαρχίας( ή να εξευρεθεί το απαραίτητο ποσό που απαιτείται για την έκτακτη απαλλοτρίωση της απαιτούμενης έκτασης. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος που με ιδιαίτερη οξύτητα ανεκίνησε ο βουλευτής κ. Νίκος Δένδιας.

Και έχει πλήρη εικόνα της οικονομικής αδυναμίας του Δήμου να προχωρήσει στην δεύτερη λύση, αδυναμία που θα μπορούσε να ξεπεραστεί με μια γενναία έκτακτη επιχορήγηση στο Δήμο. Αναμένουμε να πάρει πρωτοβουλίες, γιατί μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Εάν η ιδιοσυγκρασία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Μάμαλου, τον οποίο απολύτως εμπιστεύομαι και στηρίζω, εκνεύρισε τον κ. Δένδια, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο εκνευρισμός αυτός οδήγησε τον συνήθως ψύχραιμο βουλευτή, να επιτεθεί με βαρύτατες και απαξιωτικές εκφράσεις σε ολόκληρη τη Δημοτική Αρχή”.

“Δεν είναι Γενικός Εισαγγελέας”

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Δένδιας, είναι μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας και δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει σε μια στείρα αντιπαράθεση.

“Γνωρίζει εξάλλου, πολύ καλά. επειδή αγωνίζεται μαζί μας για το καλό του τόπου, όπως λέει, ότι είναι μάταιο να σπεύδει να αυτοχαρακτηρίζεται βουλευτής της πιο βρώμικης πόλης και συμπαραστάτης της πλέον ανίκανης δημοτικής αρχής από το 1864. Δικαίωμα του να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά ο Κερκυραϊκός λαός δεν το εξέλεξε ως γενικό εισαγγελέα και τιμητή του παντός. Και μόνον το γεγονός ότι ο ίδιος είναι αναγκασμένος να συμβάλει με τις προσωπικές του παρεμβάσεις στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και δεν αφοσιώνεται στο νομοθετικό έργο, δείχνει ότι ο κ. Δένδιας κατανοεί τη δυσχερή θέση της Τ.Α. και ιδιαίτερα του Δήμου Κερκυραίων που δεν εισακούεται και αντιμετωπίζεται με αδιαφορία ή εχθρότητα από τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους”.

“Ατόπημα” για Λευκίμμη

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Κερκυραίων “ακόμη πιο σοβαρό ατόπημα, είναι ο ρόλος που έχει επιλέξει ο κ. Δένδιας στο ζήτημα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Δεν θέλω να προστατεύσω τον κ. Δένδια, αλλά οφείλω να υπογραμμίσω ότι θεωρώντας τις οργίλες δηλώσεις του, ως προϊόν παραπληροφόρησης”.

Ο κ. Μικάλεφ έκλεισε τις δηλώσεις του καλώντας τον βουλευτή “σε μια εφ’όλης της ύλης αλληλοενημέρωση, ελπίζοντας ότι μετά από αυτήν, κανένας δεν θα λειτουργεί άθελά του ως εισαγωγέας μιας διαλυτικής και διχαστικής νοοτροπίας”.

• Τις δηλώσεις Δένδια κατά Μικάλεφ, καταδίκασαν σήμερα τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δ. Πουλιέζος όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Α. Κουρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: