Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Με επιτυχία, διοργανώθηκε σήμερα από την Νομαρχία Κέρκυρας η ημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένο Περιφερειακό Δίκτυο για την ενσωμάτωση των μεταναστών», στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος ΙΤ-ΝΕΤ που χρηματοδοτείται από την κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG III Ελλάδα- Ιταλία.
Το έργο ΙΤ-ΝΕΤ στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες και Ιταλοί εταίροι, έχει ως στόχο την δημιουργία ενός κοινού δικτύου στην Ελλάδα και την Ιταλία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί. Στα πλαίσια του δικτύου αυτού, προβλέπεται να λειτουργήσουν ειδικά γραφεία ενημέρωσης των μεταναστών τα οποία θα τους παράσχουν πρόσβαση στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση για θέματα που τους απασχολούν όπως τα ζητήματα υγείας, παιδείας και αγοράς εργασίας.

Τα θέματα αυτά αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της σημερινής ημερίδας που συντόνισε ο Αντινομάρχης Χρήστος Σκούρτης, με εισηγήσεις για το «μεταναστευτικό φαινόμενο και την αντιμετώπισή του από τις τοπικές κοινωνίες», την «καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού», τους «μετανάστες και το δημόσιο Σύστημα Υγείας», ενώ επίσης τέθηκαν θέματα εκπαίδευσης, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης αλλά και αυτά που αφορούν στην δημόσια διοίκηση και τον ρατσισμό. Ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μετανάστες έγινε από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών κ. Βασίλη Δημητρίου.

Ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ημερίδας χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά συζητείται το ζήτημα της μετανάστευσης σε διασυνοριακό επίπεδο. «Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες τα τελευταία 18 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας επίσης ότι από την περίοδο 90-91 που η πολιτεία και η κοινωνία, ήταν ανέτοιμη να δεχθεί το μεταναστευτικό κύμα, έχουν γίνει μεγάλα βήματα βελτίωσης των συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης των μεταναστών.
Ο Νομάρχης τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή και η συνέχειά της σε επόμενο διασυνοριακό πρόγραμμα, βοηθάει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα με μεγαλύτερη ωριμότητα ενώ η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εταίρων συμβάλλει ουσιαστικά στην διαμόρφωση κοινής πολιτικής .
Σημειώνεται ότι στην Κέρκυρα ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες λειτουργίας του ειδικού γραφείου «ενσωμάτωσης» των μεταναστών το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της Νομαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: