Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΠΟΔΗΛΑΤΟ-ΕΝΑ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση για το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης, το ποδήλατο, οργανώνουν από κοινού την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, ο Δήμος Κερκυραίων και το τοπικό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κέρκυρα είναι μια από τις 17 πόλεις - Δήμους της χώρας (Αθήνα, Αμαλιάδα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ηράκλειο, Κως, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Πάτρα, Ρόδος, Τρίπολη, Ν. Ψυχικό, Π. Ψυχικό, Δυτική Αθήνα) για τις οποίες έχει μελετηθεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και συγκεκριμένα από τους Θάνο Βλαστό, Συγκοινωνιολόγο, Πολεοδόμο, αν. καθηγητή ΕΜΠ, Δημήτρη Μηλάκη, τοπογράφο μηχανικό, Διδάκτορα ΕΜΠ και Κώστα Αθανασόπουλο, πολιτικό μηχανικό, υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ. Οι μελέτες αυτές εκπονήθηκαν στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος.
που ανέθεσε το 2002 στο ΕΜΠ το Υπουργείο Μεταφορών για την ένταξη του ποδηλάτου σε 17 ελληνικές πόλεις. Κατά την εκτέλεση του προγράμματος οι Δήμοι συνεργάστηκαν στενά με τους μελετητές.

Σήμερα, τρία από τα προτεινόμενα δίκτυα ποδηλατοδρόμων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργούν αποτελεσματικότατα σε όφελος της ποιότητας ζωής και της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης των πόλεων (στις πόλεις Καρδίτσα, Μεσολόγγι, Λάρισα).

Συνέντευξη Μικάλεφ-Σπίγγου

Σήμερα, δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου από το Δήμαρχο Σωτ. Μικάλεφ και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ν. Σπίγγο, όπου σε γενικές γραμμές τονίστηκαν τα εξής:

“Στην Κέρκυρα, με δεδομένο πλέον το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα, άμεσος στόχος είναι να περιοριστεί η παρουσία του αυτοκινήτου στο εσωτερικό του ιστορικού της πυρήνα αλλά και να αναβαθμιστεί το οδικό περιβάλλον των περιφερειακών γειτονιών της πόλης, όπως στο Μαντούκι, στη Γαρίτσα και στον Ανεμόμυλο. Με τη μείωση των αυτοκινήτων θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν άλλοι τρόποι μετακίνησης πολύ πιο συμβατοί με την ιδιαιτερότητα της φυσιογνωμίας της πόλης, όπως το ποδήλατο αλλά και το περπάτημα.

Προώθηση του ποδηλάτου σημαίνει ότι η πόλη της Κέρκυρας αποφασίζει να αλλάξει την εικόνα του οδικού της περιβάλλοντος. Η πολεοδομική ταυτότητα της Κέρκυρας εγγυάται ευχάριστες και όμορφες διαδρομές. Συγχρόνως, το σύνολο της Ενετικής πόλης μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα παραγωγής μετακινήσεων με ποδήλατο, αφού ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της είναι πεζοδρομημένο και γενικά στο σύνολο

των δρόμων του το ποδήλατο μπορεί να κινείται με άνεση.

Έχοντας ως αφετηρία την Ενετική πόλη το ποδήλατο μπορεί να υπάρξει στην πόλη της Κέρκυρας αν αντιμετωπιστεί θετικά το πρόβλημα της σύνδεσης για τον ποδηλάτη της παλιάς πόλης με τους προορισμούς της περιφέρειάς της. Η απόσταση ανάμεσα στο Μαντούκι, τη Γαρίτσα, τον Ανεμόμυλο και την Ενετική πόλη είναι πολύ μικρή και με το ποδήλατο καλύπτεται σε ελάχιστα λεπτά.

Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, τις σχετικές εισηγήσεις με θέμα:

•Στρατηγικές για τη βιώσιμη κυκλοφοριακή οργάνωση. Ο ρόλος και οι προοπτικές του ποδηλάτου στην Ελλάδα.’

•Ο οδηγός σχεδιασμού δικτύων ποδηλάτου - Η περίπτωση της Κέρκυρας.’

θα παρουσιάσουν αντίστοιχα, οι εκ των μελετητών του δικτύου ποδηλατοδρόμων κ. Θάνος Βλαστός, Αναπληρωτής Καθ. ΕΜΠ και Δημήτρης Μηλάκης, Δρ. Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ, ενώ παρέμβαση θα κάνει ο κ. Ν. Θ. Ποριώτης, ο οποίος εκπόνησε τη

Μελέτη Κυκλοφοριακής Οργάνωσης και Στάθμευσης και τη μελέτη κόμβων στην περιοχή του Δήμου Κερκυραίων.

Παράλληλα, οι εισηγητές, θα παρουσιάσουν στο κοινό το βιβλίο τους που εξέδωσε το ΤΕΕ και το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των μελετών για τους ποδηλατόδρομους καθώς και αξιολογήσεις αυτών που σήμερα λειτουργούν.

Λόγω της σημασίας της εκδήλωσης, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές του Νομού, ο Γ. Γραμματέας της ΠΙΝ, ο Νομάρχης, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων και Οργανώσεων, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη θεματολογία της.

Την επομένη 7/6, ώρα 11.00, στην Κοφινέτα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση του 3ου Δημοτικού Σχολείου για το Ποδήλατο και διαγωνισμός ζωγραφικής για μικρούς , με το ίδιο θέμα, πάνω σε μπλουζάκια, που στη συνέχεια θα μοιραστούν. Στο τέλος των εκδηλώσεων θα κληρωθούν δυο παιδικά ποδήλατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: