Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΤΑ ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΝΟΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ψήφισμα 7 σημείων για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Νότου και σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα στη Λευκίμμη εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Νομ. Συμβούλιο στην μαραθώνια συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση μίλησαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης οι οποίοι έβαλλαν κατά των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού του νομού, υποστηρίζοντας πως αν είχαν φροντίσει να βρίσκονται στη Λευκίμμη την ημέρα της επέμβασης των ΜΑΤ, θα είχαν αποτρέψει τις τραγικές εξελίξεις του θανάτου της Μαρίας Κουλούρη και της προσβολής του λαού ενός ολόκληρου δήμου, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος επανέλαβε ότι η Νομαρχία δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε στη χωροθέτηση ούτε στο έργο για το νέο ΧΥΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι επιχειρεί να παρέμβει με την εκπόνηση μελέτης για το χωροταξικό σχεδιασμό οχλουσών χρήσεων του νομού.

Όλες οι παρατάξεις αλλά και στις τοποθετήσεις τους οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, ζήτησαν την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή, όμως, η παράταξη της πλειοψηφίας δεν συναίνεσε στη θέση της παράταξης του Γιώργου Μαχειμάρη η οποία ζήτησε στο κείμενο του ψηφίσματος να απαιτηθεί άμεση διακοπή των εργασιών στο ΧΥΤΑ έως την έκδοση της δικαστικής απόφασης για την προσφυγή των κατοίκων.

Το ψήφισμα

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατά την 9η / 11-06-2008 συνεδρίασή του εξέδωσε κατά πλειοψηφία το κάτωθι ψήφισμα:

«Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας στη συνεδρίασή του της 11ης Ιουνίου 2008, λαμβάνοντας υπόψη του :

1.Το ιστορικό της πορείας του έργου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Νότιας Κέρκυρας.

2.Τις τελευταίες εξελίξεις με την επέμβαση της αστυνομίας και το τραγικό περιστατικό του θανάτου 43χρονης μητέρας δύο παιδιών

3.Το χειρισμό της υπόθεσης διαχείρισης των απορριμμάτων από το Σύνδεσμο Καθαριότητας Νομού Κέρκυρας και

4.Αφού άκουσε τις θέσεις των εκπροσώπων των κατοίκων της Λευκίμμης

Κατά πλειοψηφία

ΨΗΦΙΖΕΙ

1.Καταδικάζει τα περιστατικά βίας που εξελίχθηκαν στις 29 Μαΐου 2008 στην περιοχή της Λευκίμμης.

2.Εκφράζει την οδύνη του για τον τραγικό θάνατο της 43χρονης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά της στην οποία στέκεται αλληλέγγυο όπως και στον 16χρονο που ενεπλάκη στην υπόθεση.

3.Ζητά την απομάκρυνση των δυνάμεων της αστυνομίας από την περιοχή του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης και την αποκατάσταση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των αγροτών – ιδιοκτητών στα κτήματά τους.

4.Η Νομαρχία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην απόφαση για χωροθέτηση των οχλουσών χρήσεων ανάμεσα στις οποίες και η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων.

5.Ζητά από το Σύνδεσμο Καθαριότητας να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς προς την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (διαλογή – ανακύκλωση, κομποστοποίηση – βελτιωτικό εδάφους και υγειονομική ταφή των αδρανών υπολειμμάτων).

6.Για την αξιόπιστη, συνεπή και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων καλεί τον Σύνδεσμο Καθαριότητας να συγκροτήσει και να στελεχώσει άμεσα με το απαραίτητο επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που θα απαντήσει στην πράξη στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας.

7.Τέλος, καλεί όλους όσους εμπλεκόμαστε, άμεσα ή έμμεσα, στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού μας, να σταθούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό και τον τόπο και να αποφύγουμε τον πειρασμό του λαϊκισμού, της δημιουργίας εντυπώσεων και του πρόσκαιρου όποιου πολιτικού οφέλους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: