Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ


Το θέμα της εγκατάστασης Μουσείου Τυπογραφίας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς μέσα στο χώρο του Νέου Φρούριου - και η συνακόλουθη χρήση και αξιοποίηση του μνημείου - κυριάρχησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων.

Το Σώμα τελικά ενέκρινε με τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, την εγκατάσταση του Μουσείου Τυπογραφίας στο χώρο του Φρουρίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Βαγγ. Φίλιππα όλα τα έξοδα του κόστους ανέγερσης και λειτουργίας του Μουσείου θ’ αναλάβει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς .

Οπως τόνισε, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μεγάλη επιτυχία στην Κέρκυρα καθώς την ίδρυση του Μουσείου διεκδικούσαν με αξιώσεις και άλλες περιοχές όπως τα Χανιά η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη.

“Με προσπάθειες της δημοτικής αρχής καταφέραμε ο Μουσείο να έρθει στην πόλη μας Κέρκυρας. Δημιουργούνται έτσι και να δημιουργήσει πλεονεκτήματα πολλά για το νησί”.

Μεταξύ αυτών, θα γίνει αποκατάσταση των αγγλικών στρατώνων όπου και θα εγκατασταθεί το Μουσείο με προβλεπόμενο κόστος δαπάνης 3.400.000 ευρώ.

Ετσι θα αποκατασταθεί η πρόσβαση στο Νέο Φρούριο, κάτι που όλες οι δημοτικές αρχές προσπάθησαν στο παρελθόν να πετύχουν και δεν μπόρεσαν γιατί προσέκρουσαν στις αντιδράσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα του νέου φρουρίου θα τονωθεί η κίνηση της Σπηλιάς και της γύρω περιοχής από το νέο Φρούριο και θα καταστεί ελκυστικός προορισμός για το μαθητικό τουρισμό।

Επιφυλάξεις για τον τρόπο λειτουργίας του μουσείου, εξέφρασε από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, η δημοτική σύμβουλος Βαρβάρα Βλάσση εξέφρασε .

Υπογράμμισε δε πως είναι “εξαιρετικά ενοχλητικό το γεγονός εξεύρεσης κοινοτικών κονδυλίων μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, για τη δημιουργία μουσείου, και όχι του ιστορικού Δήμου Κερκυραίων”.

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Κερκυραίων συζητήθηκε ακόμα και το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου για τα έτη 2008 - 2010.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλιππα μετά την έγκριση από το Σώμα, θα γίνει δημόσια διαβούλευση όπου όλοι οι θεσμοθετημένοι φορείς θα μπορέσουν να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε ολοκληρωμένο πλέον το επιχειρησιακό πρόγραμμα να εγκριθεί από την ΠΙΝ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα που είναι υποχρεωμένοι να καταρτίζουν οι δήμοι που έχουν πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δυο κεφάλαια. Το πρώτο αφορά στα προβλήματα, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα που έχει ο κάθε δήμος ενώ το δεύτερο, αφορά στις προτεραιότητες που θέτει κάθε δήμος προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα του.

Οι προτεραιότητες του δήμου Κερκυραίων είναι το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα και η εφαρμογή του Σχεδίου διαχείρισης για την ένταξη της παλιάς πόλης στην Ουνέσκο.

Μικάλεφ για ΧΥΤΑ Νότου

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των επεισοδίων που έγιναν στη Λευκίμμη έθεσε προ ημερησίας διάταξης ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χ.Μάστορας που πρότεινε να γίνει αναλυτική συζήτηση.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ζήτησε το θέμα να έρθει προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.

“Οι εξελίξεις στο Νότο μας θλίβουν. Μας συγκλόνισε όλους το περιστατικό με τον χαμό της άτυχης γυναίκας που δε συμμετείχε στην συμπλοκή κατοίκων-ΜΑΤ” τόνισε ο κ. Μικάλεφ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και η ΤΕΔΚ ψάχνουν τρόπους για να δείξουν εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια της θανούσας.

“Δεν απολογούμαι στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι και αλλιώς, καλούνται οι βουλευτές και τα κόμματα να ενημερωθούν από Σύνδεσμο και ΤΕΔΚ για τις κινήσεις μας προς την κατεύθυνση της διάθεσης των στερεών αποβλήτων”.

Τελικά με 16 ψήφους υπέρ και τρεις κατά (Κότσης, Μάστορας, Γαβαλάς), το θέμα δε συζητήθηκε και θα τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

“Μεγάλη ευθύνη η εμμονή του Δημάρχου Κερκυραίων και Προέδρου του συνδέσμου καθαριότητας, ο οποίος ουσιαστικά αρνήθηκε την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της παρέμβασης των ΜΑΤ” δήλωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβυλος Μ. Γαβαλάς.

Τόνισε ακόμη ότι “ο Δήμαρχος απέφυγε να δώσει απαντήσεις και μετάθεσε για το μέλλον τη συζήτηση για την κρίση στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ της Λευκίμμης και την διαχείριση του χώρου στο Τεμπλόνι.

Κατέληξε δε με την εξής επισήμανση:

“Ο Δήμαρχος φαίνεται να αποδέχεται την παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη και εμμένει στον αναγκαστικό χειρισμό της κρίσης. Ο χειρισμός αυτός είναι μελανό σημείο τον οποίο οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που πιστεύουν στη δημοκρατία και στον διάλογο και την κοινωνική συναίνεση καταδικάζουν χωρίς επιφυλάξεις” .

Δεν υπάρχουν σχόλια: