Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΛΕΥΚΙΜΜΗ: ΗΡΕΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ-ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ


Ήρεμα, μέχρι το μεσημέρι τουλάχιστον- κυλά η σημερινή μέρα στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης μετά τα νέα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, όταν κάτοικοι που αντιδρούν στη κατασκευή του ΧΥΤΑ επιχείρησαν να διακόψουν τις εργασίες.

Οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το χώρο και εκτόξευσαν πέτρες αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες, κατά των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Η αφορμή

Η αφορμή των νέων επεισοδίων, σύμφωνα με τους κατοίκους, ήταν η προσπάθεια διαπλάτυνσης του δρόμου που οδηγεί στα Μεσοράχια (στο χώρο του ΧΥΤΑ) -από τα 3 περίπου μέτρα που ήταν, στα 7- χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτήτων των οικοπέδων’’.

4 αστυνομικοί τραυματίες

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων παραμένουν για νοσηλεία στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΓΝΚ Γ. Μαντζαρόπουλο ο ένας εκ των δύο τραυματισμένων αστυνομικών που νοσηλεύονται στο ΓΝΚ έχει χτυπηθεί -πιθανόν από πέτρα- στο κεφάλι -στο αριστερό μάτι και ήδη έχει υποβληθεί σε επέμβαση. Το τραύμα χαρακτηρίζεται σοβαρό και αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή από τους γιατρούς.

Συλλήψεις

Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθησαν 2 άτομα 35 και 39 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων (ρίψη αντικειμένων κατά αστυνομικών δυνάμεων μεταξύ των οποίων και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη βία, παρακώλυση συγκοινωνιών κ.α.

Οι συλληφθέντες με τη διαδικασία του αυτοφώρου οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι στον Εισαγγελέα.

Επιστολή Γκερέκου σε Καραμανλή

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι “η δημιουργία ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, δεν αποτελεί τη μοναδική λύση αντιμετώπισης του υπαρκτού προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας”. Αναφέρει ακόμη ότι “έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύσταση μιας ομάδας ειδικών, η οποία εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να παρουσιάσει δημόσια, εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες βασίζονται σε άλλες τεχνικές και μεθόδους (όπως για παράδειγμα η δεματοποίηση). “Ευελπιστώ ότι οι προτάσεις αυτές, θα αντιμετωπιστούν σοβαρά και θα υποστηριχθούν επαρκώς από πλευράς αρμοδίων Υπουργείων, συμβάλλοντας στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης του προβλήματος” αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

“Η παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή και η επιμονή στην αδιέξοδη και ατελέσφορη απόφαση της δημιουργίας του ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, πολύ φοβούμαι ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων στην περιοχή, με τραγικά πιθανά αποτελέσματα. Να επισημανθεί εδώ, ότι ήδη υπάρχει απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α. Κέρκυρας, αλλά και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου Λευκιμμαίων, ενώ αναμένονται και σχετικές αποφάσεις άλλων Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού, τα οποία ζητούν την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ, αλλά και την παύση της συνέχισης των εργασιών για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του Δ. Λευκιμμαίων. Θέλω να πιστεύω, ότι η δια της βίας επιβολή μιας απόφασης, η οποία δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της, τη σύσσωμη αντίθετη γνώμη και την αντίδραση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, δεν είναι σύμφωνη, ούτε με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεστε, ούτε με τον προσωπικό σας κώδικα αξιών” προσθέτει η κ. Γκερέκου, που ζητά από τον πρωθυπουργό να παρέμβει , για να απομακρυνθούν από την περιοχή οι δυνάμεις των ΜΑΤ, να σταματήσουν οι εργασίες της κατασκευής ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος για να διεξαχθεί ο δημόσιος διάλογος, για την εξεύρεση άλλης άμεσης λύσης αντιμετώπισης του προβλήματος”.

Ο Νομάρχης

Την άποψη ότι “στη Λευκίμμη ζούμε μία ακόμη φάση του δράματος της έλλειψης Χωροταξικού Σχεδιασμού στο νησί μας”, διατύπωσε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Ασωνίτη στον Ραδιοσταθμό “ΑΝΤΕΝΝΑ - Κέρκυρα”, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος.

“Η έλλειψη Χωροταξικού Σχεδιασμού”, τόνισε, “άφησε ανεξέλεγκτη την κατά παρέκκλιση δόμηση σ’ ολόκληρο το νησί, με συνέπεια ο κάθε ιδιοκτήτης γης, να θεωρεί το όποιο κτήμα του, ως εν δυνάμει οικόπεδο.

Αυτή η “λογική”, έχει οδηγήσει τον τόπο σε τρομερά αδιέξοδα, ως προς την χωροθέτηση των οχλουσών χρήσεων, όπως οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι παντού απορριπτέες ως “κατάρα”.

Φοβούμαι ότι τα αδιέξοδα αυτά”, τόνισε ο Νομάρχης, “θα πάρουν ακόμη πιο δραματική μορφή στο μέλλον, στο κοντινό μέλλον, όταν θα έρθουμε, μετά από 10ετίες άναρχης και στρεβλής ανάπτυξης, να επιχειρήσουμε να μπει τάξη στο χώρο και να τοποθετήσουμε στο νησί μας, τις δραστηριότητες εκείνες που είναι απολύτως αναγκαίες για τη ζωή μας.

Γι’ αυτό”, κατέληξε ο Νομάρχης, “απαιτείται από όλους μας να προσεγγίζουμε το πρόβλημα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο και τους πολίτες. Περιθώρια για δημαγωγικές και λαϊκίστικες συμπεριφορές δεν υπάρχουν. Δεν τα αντέχει η Κέρκυρα”.

Το Δ.Σ. Λευκιμμαίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκιμμαίων σε έκτακτη συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία ζητά την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και τη διακοπή των εργασιών στο ΧΥΤΑ μέχρι την έκδοση απόφασης επί της προσφυγής των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ατυπη συνεδρίαση των Δημάρχων

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε άτυπη συνεδρίαση δημάρχων της Κέρκυρας, προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω στάση τους στο ζήτημα, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε καμία επίσημη ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα, επρόκειτο να συνεδριάσει η νεοεκλεγείσα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ η οποία είχε καλέσει τους 7 Δημάρχους που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του κόμματος προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Λευκίμμη.

Το ΚΚΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις που υπήρξαν στο χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Λευκίμμης έχουν πλημμυρίσει από οργή και αγανάκτηση λόγω της απαράδεκτης, άκαμπτης στάσης της κυβέρνησης που προκλητικά αγνοεί το παγκερκυραϊκό αίτημα της απομάκρυνσης των ΜΑΤ από την περιοχή” επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΚΚΕ.

Ευθύνες σε Σύνδεσμο-ΤΕΔΚ

Το ΚΚΕ εκτιμά ακόμη ότι υπάρχουν “ευθύνες τόσο του Συνδέσμου Καθαριότητας όσο και της ΤΕΔΚ που παρ΄ όλο έχει διαμορφωθεί παγκερκυραϊκό αίτημα αποχώρησης των ΜΑΤ, υπάρχει έκθεση του ΙΓΜΕ που μιλά για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου δεν παίρνουν θέση και μένουν περιχαρακωμένοι πίσω από ένα περιφερειακό σχεδιασμό που έχει τιναχθεί στον αέρα”.

Υποστηρίζει ακόμη ότι “ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ δήμαρχος Φαιάκων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μ. Κάρρας ήταν “προκλητικός στις πρόσφατες δηλώσεις του, καθώς υποστήριξε την ομόφωνη απόφαση η οποία χαρακτηρίζει την βάρβαρη επίθεση ως "αναγκαστικό χειρισμό της πολιτείας" και για να συγκαλύψει την ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέφερε ψευδώς ότι όλα τα πολιτικά κόμματα είχαν συμφωνήσει με τον περιφερειακό σχεδιασμό”.

Ο ΣΥΝ

Η κατάσταση πλέον γίνεται ανεξέλεγκτη. Η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης της Ν.Δ., η αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων με ακραία βία και καταστολή, ο υπερβάλλον ζήλος --κατόπιν εντολών, βέβαια- των «οργάνων της τάξης», έχουν μετατρέψει τη Λευκίμμη σε πεδίο μάχης”! αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΝ.

Ο ΣΥΝ ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα, ενώ “καταγγέλλει ως άμεσα συνυπεύθυνους τους Δημάρχους του νησιού, την ΤΕΔΚ και τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, τον Δήμαρχο Λευκιμμαίων κ. Γατσούλη, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Κάρρα και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας κ. Μικάλεφ, που έδωσαν το πράσινο φως για την παρουσία των ΜΑΤ στην Κέρκυρα και για το όργιο βίας και αστυνομοκρατίας στη Λευκίμμη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: