Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ-ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 43ΧΡΟΝΗΣ

Bαρύ είναι το κλίμα στη Λευκίμμη, μετά το θάνατο της 43χρονης Μαρίας Κουλούρη που νοσηλευόταν βαριά τραυματισμένη στη ΜΕΘ του ΓΝΚ, απο την περασμένη εβδομάδα. Η κηδεία θα γίνει αύριο στις 6 το απόγευμα στην εκκλησία του Αγίου Αρσενίου στις Ριγγλάδες.

Πορεία διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ το απόγευμα της Κυριακής κάτοικοι της Λευκίμμης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την περιοχή τους.

Από την άλλη, ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων Σπ. Γατσούλης και η Δημοτική αρχή με ανακοίνωση τους “ζητούν την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή και την άμεση αναστολή των εργασιών στο ΧΥΤΑ ενώ καλούν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο δημοκρατικού διαλόγου”.

Η Δημοτική Αρχή Λευκιμμαίων επίσης “καταδικάζει την χρήση βίας όπως αυτή εκφράστηκε στα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης και εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο της 43χρονης γυναίκας”।

Παραίτηση Βόσδου ζήτησε η Α. Γκερέκου

Θλίψη για το θάνατο της 43χρονης γυναίκας, εξέφρασε χθες η βουλευτής Α. Γκερέκου. Η βουλευτής, υποστήριξε ότι “αποδεικνύετα το σκληρό πρόσωπο μιας πολιτικής που θέλει να επιβάλει με τη βία, κάποιες αποφάσεις που έχουν παρθεί και βρίσκουν αντίδραση από τις τοπικές μας κοινωνίες”, ενώ εκτίμησε ότι “μετά την εντολή που δόθηκε απο το Υπ. Εσωτερικών για επέμβαση στη Λευκίμμη ο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου, θα έπρεπε ως δείγμα ελάχιστης ευαισθησίας, να παραιτηθεί”.

“Ξεκάθαρες θέσεις”

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν τελευταία περί διαφορετικών θέσεων και απόψεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ για τα όσα έγιναν στη Λευκίμμη, η βουλευτής, υπογράμμισε ότι τόσο το κόμμα κεντρικά όσο και η ίδια είχαν ξεκάθαρη θέση για τα γεγονότα στη Λευκίμμη, καθώς και για το θέμα της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό.

Εν κατακλείδι, σημείωσε ότι “όσοι προσπαθήσουν να προπαγανδίσουν ότι για το θάνατο της γυναίκας, ευθύνεται ένα δεκαεξάχρονο παιδί, διαπράττουν, πολλαπλό έγκλημα” ενώ, επανέλαβε την θέση της για την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την Λευκίμμη, αλλά και για την παύση των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ, στη Νότια Κέρκυρα.

Επίκαιρη ερώτηση Χαραλάμπους

“Η Κυβέρνηση, αντί να εισακούσει τους κατοίκους της Λευκίμμης και να πάρει υπ’ όψη της τις δίκαιες διαμαρτυρίες τους για την κατασκευή Χ।Υ.Τ.Α. στην περιοχή, έστειλε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ΜΑΤ που τους βομβάρδισαν με χημικά και δακρυγόνα και τους χτύπησαν ανελέητα” αναφέρει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Xαραλάμπους.

Οπως αναφέρει, “η λυσσαλέα και δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Κέρκυρας, είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο μιας 43χρονης γυναίκας, και τον τραυματισμό δεκάδων, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν, ο Γραμματέας της Ν.Ο. του Κ.Κ.Ε. και στελέχη του εργατικού λαϊκού κινήματος που συμμετείχαν στην αγωνιστική κινητοποίηση, όπως ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και Νομαρχιακός Σύμβουλος, οι οποίοι συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατασκευασμένες - ψεύτικες κατηγορίες. Το ίδιο έγινε και με τους άλλους εννέα συλληφθέντες, εκ των οποίων ένας δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και ένας 16χρονος τραυματίας που νοσηλεύεται φρουρούμενος!

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων και των εντολών που υπάρχουν, είναι ότι οι δυνάμεις καταστολής ακόμα πολιορκούν τη Λευκίμμη, προκαλώντας με τη στάση τους αυτή τους αγωνιζόμενους κατοίκους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

•Ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν για την απόδοση των πολιτικών, εισαγγελικών και αστυνομικών ευθυνών, στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης στη Λευκίμμη.

•Αν θα αποσύρουν άμεσα τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα, όπως και όλες τις κατασκευασμένες - ψευδείς κατηγορίες και μηνύσεις σε βάρος των κατοίκων”.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

"Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια της ζωής της άτυχης γυναίκας που χωρίς να έχει καμία συμμετοχή στα επεισόδια της Λευκίμμης υπήρξε το μεγάλο θύμα των εκτός ελέγχου συνθηκών βίας που διαμορφώθηκαν εκεί.

Απευθύνω στην οικογένειά της τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και εκφράζω την ευχή και την ελπίδα να μη θρηνήσει ο τόπος μας άλλα θύματα σε περιστάσεις που δεν αρμόζουν σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία.

Εύχομαι τέλος, από δω και μπρος να βρίσκουμε λύσεις στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα του τόπου μέσα από εξαντλητικό διάλογο με καλή θέληση και απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου"।

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΔΚ

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συγκλονισμένη από το θάνατο της άτυχης Μαρίας Κουλούρη που συνέβη κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων στη Λευκίμμη .

Σήμερα πενθούμε τον άδικο χαμό της .

Είναι ώρες περισυλλογής για όλους μας .

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της".

Σημεία από τη συνέντευξη τύπου του μέλους

της Κ.Ε. του ΚΚΕ Θ. Γουλή

"Εκφράζουμε την βαθιά οδύνη του ΚΚΕ για τον θάνατο της συμπατριώτισσας μας Μαρίας Κουλούρη। Συμπαραστεκόμαστε στον σύζυγο της, στα μικρά παιδιά της, στους συγγενείς της.

Πρόκειται για έγκλημα που το χρεώνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ και οι τοπικοί διευθύνοντες της αστυνομίας : Ο Υποστράτηγος Μπουλούκος Γενικός Επιθεωρητής της Δυτικής Ελλάδας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τσιότσιος και η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νταιρούση η οποία λειτούργησε σαν βασιλική επίτροπος έκτακτων στρατοδικείων και όχι σαν δικαστική λειτουργός.

Προτείνουμε : ο λαός και η νεολαία να τιμωρήσουν πολιτικά την κυβέρνηση της ΝΔ. Να απεγκλωβιστούν μαζικά από αυτό το κόμμα όπως έκανε η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της ΤΟ Λευκκίμης της ΝΔ , που αποχώρησαν καταγγέλωντας την πολιτική της ΝΔ

Ο λαός να απαιτήσει να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά η Εισαγγελέας Νταιρούση και οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων Να απομονώσουν κοινωνικά και ηθικά τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, τους γνωστούς τραμπούκους των ΜΑΤ

Χτές Κυριακή ο λαός και η νεολαία της Λευκίμμης με την μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία τους καταδίκασαν με αποφασιστικό τρόπο την κρατική βία και καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ. Έδωσαν την πρέπουσα απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό, στην αστυνομική βαρβαρότητα. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της κρατικής βίας δηλαδή ο ενωμένος μαζικός λαικός αγώνας.

Την ώρα που θρηνούμε έναν νεκρό, έχουμε δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αρκετούς από τους οποίους υποστήριξε ο ΣΥΝ συμπαραστέκονται στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση των δημάρχων ενάντια στα δημοκρατικά αισθήματα του κερκυραικού λαού. Οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ότι διαφοροποιείται από την κυβερνητική βία και καταστολή δεν πείθουν κανέναν.

Απαιτούμε να αποσυρθούν όλες οι χαλκευμένες μηνύσεις ενάντια στους συλληφθέντες, να φύγουν άμεσα τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα, να σταματήσει άμεσα η κατασκευή μιας ακόμη σύγχρονης χωματερής στα Μεσοράχια Λευκίμμης. Να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για όλο το νομό με : διαλογή στην πηγή- ανακύκλωση-σταθμούς μεταφόρτωσης- εργοστάσιο κομποστοποίησης-ΧΥΤΥ σε χώρο ή χώρους που θα επιλεγούν με επιστημονικά, τεχνικά κριτήρια.

Καλούμε το λαό και την νεολαία της Κερκύρας και ιδιαίτερα το λαό της Λευκίμμης την οργή και την αγανάκτηση τους για την κρατική βία και καταστολή να την μετατρέψουν σε οργανωμένο πολιτικό αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντιλαικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".

Η Ν.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

"Μεγάλη θλίψη και βαθιά οδύνη μας διακατέχουν για τον θάνατο της άτυχης γυναίκας από τη Λευκίμμη η οποία τραυματίστηκε βαριά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και των συμπλοκών κατοίκων της Λευκίμμης οι οποίοι ήλθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή κατασκευής του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.

Η παρουσία του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής και στελεχών του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας στο χώρο των επεισοδίων είχε το σκοπό να αποσυρθούν άμεσα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι δυνάμεις των ΜΑΤ από το χώρο ώστε να υπάρξει ηρεμία για να αποφευχθούν πιθανά μοιραία γεγονότα και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Αυτό έγινε γνωστό με έμφαση και στην κυρία Εισαγγελέα και στον αρχηγό των Αστυνομικών δυνάμεων που προΐσταντο των επιχειρήσεων.

Δυστυχώς, η πρωτοβουλία αυτή δεν εισακούστηκε και το απευκταίο δεν απεφεύχθη

Η επιμονή στη βία μετράει σήμερα ένα αθώο θύμα.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της άτυχης γυναίκας και στο λαό της Λευκίμμης και την ευχή να επικρατήσει νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση.

Δεν είναι η σημερινή, μέρα απόδοσης ευθυνών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Είναι μέρα περισυλλογής και σιωπής.

Ο φόρος αίματος που πληρώθηκε από την άτυχη γυναίκα ας αποτελέσει την παρακαταθήκη ώστε να επικρατήσει ψυχραιμία και λογική. Ας συνειδητοποιήσουμε πλέον ότι τα όποια μεγάλα προβλήματα απαιτούν κοινωνικές συναινέσεις ώστε να οδηγήσουν τελικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο ενός τόπου".

Η Ν.Ε. ΤΟΥ ΣΥΝ

"Έκπληξη και αγανάκτηση μας προκάλεσε η ομόφωνη ανακοίνωση της ΤΕΔΚ, του Συνδέσμου Καθαριότητας και των δημάρχων του νησιού.

Σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, σαν να μην είχαν λάβει χώρα τα ιδιαίτερα βίαια επεισόδια στη Λευκίμμη και με πολιτική αποφασιστικότητα κατόπιν εορτής, διακηρύσσουν την «πολιτική τους βούληση» για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος! Υπάρχει, δηλαδή, σχεδιασμός για ολοκληρωμένη διαχείριση, τον οποίο κάποιοι ανεύθυνοι εμποδίζουν; Γιατί οι κάτοικοι δεν πείθονται; Έχουν άδικο να είναι καχύποπτοι, να θεωρούν ότι «ολοκληρωμένη διαχείριση» χωρίς μελέτες, χωρίς αυστηρές προδιαγραφές, χωρίς χωροθέτηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς κονδύλια, χωρίς προγράμματα ανακύκλωσης και διαλογής, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά ΧΥΤΑ τύπου Τεμπλονίου;

Οι κ.κ. Δήμαρχοι ουδέποτε μπόρεσαν να πείσουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους. Δεν παρουσίασαν ποτέ σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Λαϊκίζουν θέτοντας το δίλημμα «χωματερή ή ΧΥΤΑ» την ώρα που ξέρουν ότι οι ΧΥΤΑ δε λύνουν το πρόβλημα. Ξεχνούν τις δικές τους ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που έχει φθάσει το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων στο Νομό μας, με τη δική τους διαχείριση, με τις δικές τους πράξεις και παραλήψεις. Και απροκάλυπτα επιδοκιμάζουν την τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ ως «αναγκαστικό χειρισμό του προβλήματος»! «Πρόβλημα» είναι οι πολίτες που ειρηνικά κινητοποιούνται και διαμαρτύρονται! «Αναγκαστικός χειρισμός» είναι τα ΜΑΤ, η ωμή κρατική βία και καταστολή, οι προσαγωγές, οι δεκάδες τραυματίες και, το τραγικότερο, ο θάνατος μιας γυναίκας!

Με έκπληξη και αγανάκτηση βλέπουμε τους αιρετούς δημοτικούς μας άρχοντες να αναπαραγάγουν λογική και φρασεολογία Βύρωνα Πολύδωρα! Είμαστε, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να τους θυμίσουμε ότι, όταν οι ειρηνικές κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται με κρατική βία, το θέμα δεν είναι πλέον το δίκαιο ή όχι των αιτημάτων, ή το πολιτικό κόστος που λεονταρίζοντας δηλώνουν «έτοιμοι να επωμισθούν». Το διακύβευμα πλέον είναι Η ΙΔΙΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Οι αιρετοί μας, δυστυχώς, αυτό το αγνόησαν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια τέτοια ευθεία κάλυψη του όργιου βίας και καταστολής που εκτυλίχθηκε στη Λευκίμμη, δεν είναι δυνατόν να εκφράζει στο σύνολό του, και μάλιστα ομόφωνα, το αυτοδιοικητικό δυναμικό του νησιού μας। Περιμένουμε από όποιους έχουν να επιδείξουν δημοκρατική ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης, άμεσα να διαφοροποιηθούν।

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, όταν μιλούν για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες, μιλάνε (και το εννοούν) για μηδενική ανοχή απέναντι στη ρύπανση της θάλασσας από μεγαλοξενοδόχους και επιχειρηματίες, για φραγμό στα όποια παράνομα σχέδια τουριστικής «αξιοποίησης» προστατευόμενων περιοχών, για οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην επαναλειτουργία των λατομείων… Σε τέτοια μέτρα οφείλουν να δείξουν την πολιτική τους αποφασιστικότητα, και τότε φυσικά θα έχουν τους πολίτες μαζί τους, και όχι απέναντί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: