Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΑΒΟ-ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ


Το θέμα της κατασκευής του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας κυριάρχησε στη λαϊκή συνέλευση κατοίκων του Κάβου και της ευρύτερης περιοχής της Λευκίμμης που οργάνωσε την Κυριακή το πρωί, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάβου.

Στη συνέλευση συμμετείχε ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μάκης Σκορδίλη, τους αντινομάρχες Κώστα Λέσση και Μερόπη Υδραίου, τον διευθυντή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ανδρέα Πανδή, τον προϊστάμενο Έργων και Μελετών της Δ.Τ.Υ. Κώστα Γαστεράτο, τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Υγείας Κυριάκο Κατσώρα και τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Εμπορίου Ανδρέα Πανδή.
Παρόντες ήταν ακόμη ο Διευθυντής του ΕΟΤ Πέτρος Μουχλιανίτης και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λευκίμμης κ. Δημητρουλόπουλος.
Στη συνέλευση, παρουσιάστηκε το πολεοδομικό σχέδιο του Κάβου το οποίο συμπληρώνεται και τροποποιείται για να πάρει επίσημη μορφή με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το σχέδιο παράκαμψης του Κάβου, εκφράστηκε η βούληση για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης ηχορύπανσης από όργανα της αστυνομίας και της διεύθυνσης υγείας της Νομαρχίας ενώ τέθηκε το θέμα της οργανωμένης διακίνησης των νεαρών τουριστών σε συγκεκριμένα καταστήματα της περιοχής καθώς και η απόρριψη βοθρολυμάτων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, που δεν λειτουργεί.
Για τον ΧΥΤΑ
Ειδικότερα:
Για το θέμα που κυριάρχησε στη συνέλευση έγιναν σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα τοποθετήσεις με κοινό παρονομαστή την αντίθεση στη δημιουργία και λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στα Μισοράχια Λευκίμμης. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση του Κάβου και της Λευκίμμης όταν θα έχουμε δίπλα μας τον ΧΥΤΑ» τονίστηκε χαρακτηριστικά ενώ δεν έλειψαν και συνομωσιολογικές αναφορές περί σχεδίου καταστροφής της Λευκίμμης.
Ο Νομάρχης, εξήγησε στο πυκνό κοινό της συνέλευσης ότι η Νομαρχία δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε να συνεχίσει ούτε να διακόψει το έργο του ΧΥΤΑ, διότι δεν είναι δικό της και ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τελούν υπό τις διαταγές της Νομαρχίας.
Ενημέρωσε για την πρόοδο της μελέτης χωροθέτησης των οχλουσών χρήσεων που έχει αναθέσει η Νομαρχία σε μελετητική ομάδα από την Αθήνα η οποία θα απαντήσει στο ερώτημα πού πρέπει να χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων και οι άλλες οχλούσες χρήσεις.
Ο Νομάρχης, τόνισε ακόμη ότι ο αγώνας των Λευκιμιωτών ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη, συνέβαλε στο να αποκτήσει περισσότερος κόσμος οικολογική συνείδηση και να μάθει πολλά γύρω από τα συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, καθιστά δε εξ αντικειμένου πιο ώριμη την επιλογή – μονόδρομο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή (στην πηγή και με μηχανικά μέσα) όλων των ανακυκλώσιμων υλικών, τη μετατροπή του οργανικού φορτίου των απορριμμάτων σε κομπόστ-βελτιωτικό εδάφους με κατάληξη την υγειονομική ταφή μικρής ποσότητας υπολειμμάτων, αδρανών και ακίνδυνων για το περιβάλλον.
Πολλοί από τους κατοίκους έθεσαν θέμα απομάκρυνσης της αστυνομικής δύναμης – Μ.Α.Τ. και ελεύθερης πρόσβασης προς τα κτήματά τους στη γύρω από το ΧΥΤΑ περιοχή ενώ το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την Τετάρτη 11 Ιουνίου, όπου το θέμα είναι εγγεγραμμένο δεύτερο στην ημερήσια διάταξη.
Στη διάρκεια της συνέλευσης, τέθηκαν και ερωτήματα που αφορούσαν υπηρεσίες της Νομαρχίας που απαντήθηκαν από τους αντινομάρχες Κώστα Λέσση και Μερόπη Υδραίου και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Οι κάτοικοι ευχαρίστησαν το Νομάρχη για την παρουσία και το ενδιαφέρον του για τη Λευκίμμη σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που Νομάρχης κάνει τέτοιου είδους ελεύθερο διάλογο μαζί τους έστω και μέσα στο φορτισμένο κλίμα των ημερών.

Διαβρώσεις στον Άγιο Προκόπιο Κάβου

Μετά το τέλος της συνέλευσης, ο Νομάρχης μετέβη με εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάβου στην παραλία του Αγίου Προκοπίου Κάβου όπου σε μήκος ενός περίπου χιλιομέτρου έχουν γίνει εκτεταμένες διαβρώσεις που απειλούν σπίτια και τουριστικά καταλύματα, ενώ έχουν εξαφανίσει και καταστρέψει την άλλοτε πανέμορφη και πλούσια σε άμμο παραλία.
Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος ο Νομάρχης ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας και το Σύλλογο του Κάβου να συγκεντρωθούν τα στοιχεία (παλιά χάραξη αιγιαλού, φωτογραφικό υλικό, παλιές μελέτες) για να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής έργων αντικυματικής προστασίας με κατάθεση πρότασης στο ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: