Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΚΑΡΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΕΒ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟ

Δριμεία κριτική στον Δήμαρχο Φαιάκων Μιχ. Κάρρα, ασκεί ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημ. Συμβούλιο Σεβ. Μεταλληνός, με αφορμή την ψήφιση του προυπολογισμού του Δήμου για το 2009.

Σε σχετική το δήλωση ο κ. Μεταλληνός αναφέρει τα εξής:

"Στην τελευταία του Συνεδρίαση (02/02/2009), το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιάκων ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό του έτους 2009. Η παράταξή μας δεν ενέκρινε το σχέδιο που παρουσιάστηκε, ύψους € 10.290.000,00 καθώς:

1. Αποτελεί αποτύπωση της νεοφιλελεύθερης νοοτροπίας που διακατέχει την Δημοτική μας Αρχή. Εμμένουν στην κατασπατάληση των πόρων μας και καταδεικνύουν έλλειμμα πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.
2. Η επερχόμενη οικονομική κρίση του 2009, φαίνεται να μην απασχολεί και να μην αγγίζει τόσο τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, όσο και τον Δήμαρχό μας. Προς τούτο δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός για τον περιορισμό των επιπτώσεών της σε τοπικό επίπεδο.
3. Αγνοεί, για μία ακόμα φορά, πλήρως τα χρόνια προβλήματα οικονομικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Η πλειοψηφία αρνήθηκε για μία ακόμα φορά να ενταχθεί στη λογική του στοιχειώδους, έστω, στρατηγικού σχεδιασμού για την περιοχή μας και επιμένει στη αρχή «ανάπτυξη στα κουτουρού». Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μελέτες που να αφορούν έργα υποδομής.
4. Η λέξη «Καστέλλο» (Μιμπέλι) δεν αναφέρεται σε καμία δαπάνη! Δεν αξίζει το μνημείο μας (πλέον) αυτό μία τιμητική, έστω αναφορά; Ούτε για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου; Δυστυχώς εγκαινιάζουμε το 28ο έτος εγκατάλειψής του.
5. Για μία ακόμα φορά αγνοείται η επίλυση του προβλήματος του αποχετευτικού δικτύου Δασιάς. Δεν ενοχλεί την Δημοτική μας Αρχή να συνεχιστεί το φαινόμενο της ρίψης των λυμάτων στις οδούς, τα χαντάκια και στην παραλία;
6. Οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Δήμου για την επίτευξη του έργου της παράκαμψης του Ύψου δεν θα προχωρήσουν για ένα ακόμα έτος.
7. Έννοιες όπως ποιότητα ζωής, κοινόχρηστοι χώροι αθλοπαιδιών, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, πρόνοια, προστασία περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστες με τις σκοπιμότητες και τα οράματα της πλειοψηφίας.
8. Η πλειοψηφία αποφάσισε για μία ακόμα φορά να αγνοήσει για την αναγκαιότητα σύνταξης μελετών, τόσο για τα έργα υποδομής που απαιτούνται, όσο και την προετοιμασία μας για το ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ).
9. Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και οι σχετικές δαπάνες που εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό αποτελούν για ένα ακόμα έτος «επτασφράγιστο μυστικό» και ένα ακόμα μυστήριο, καθώς δεν γνωστοποιήθηκε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο!
10. Ο προϋπολογισμός αυτός αναδεικνύει για μία ακόμα φορά την επιλογή της πλειοψηφίας για υψηλή απορροφητικότητα πόρων στο σκέλος των δαπανών, παρακάμπτοντας σκοπίμως βασικές έννοιες, όπως «δημόσιες επενδύσεις και υποδομές», καθώς και «κοινωνικές παροχές».



Όσον αφορά δε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί στην περιοχή μας επισημαίνουμε τα εξής:

1. Η Δημαρχιακή Επιτροπή, που υποτίθεται ότι συντάσσει και εισηγείται τον προϋπολογισμό, συνεδρίασε την παραμονή της συνεδρίασης του δημοτικού μας Συμβουλίου (Κυριακή 01/02/2009 και ώρα 11:00), ενώ η εισήγηση του προϋπολογισμού για το Δημοτικό μας Συμβούλιο είχε ήδη διανεμηθεί από την Παρασκευή!!!
2. Τον προϋπολογισμό, για μία ακόμα φορά, δεν συνόδευε εισηγητική έκθεση! Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την βούληση να παραμείνουν κρυφές, οι πολιτικές επιλογές και σκοπιμότητες της Δημοτικής μας Αρχής.
3. Κανείς από τους Συμβούλους της πλειοψηφίας, για μία ακόμα φορά, δεν έλαβε το λόγο, έστω για να στηρίξει την εισήγηση του κ. Δημάρχου μας! Για μία ακόμα φορά δεν τοποθετήθηκαν και η αντιπαράθεση ήταν μεταξύ του Δημάρχου μας κ. Μ. Κάρρα και των Συμβούλων της μειοψηφίας, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι η επιταγή του Πολιτεύματός μας για πολυπρόσωπη διοίκηση παραφράζεται στο Δήμο μας ως απέραντη μονοπρόσωπη εξουσία.

Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας είναι η μη λειτουργία των θεσμών και συνεπώς η διαφάνεια και η δημοκρατία. Και αυτό οφείλεται στην παντελή έλλειψη σεβασμού από τους συνυπεύθυνους. Έλλειψη σεβασμού τόσο προς το πολίτευμά μας, όσο και στα χρήματα των συνδημοτών μας και των επομένων γενεών που τόσο σπάταλα διαχειριζόμαστε σήμερα.

Το σύνολο των παρισταμένων Συμβούλων της παράταξής μας έλαβε το λόγο και τοποθετήθηκε επί του προϋπολογισμού, προτείνοντας για μία ακόμα φορά συγκεκριμένες δράσεις και έργα, στα λίγα λεπτά που είχαμε στη διάθεσή μας. Συγκεκριμένα:

* Ο κ. Σπύρος Μαρτζούκος επισήμανε την εικονικότητα του προϋπολογισμού, ανέλυσε την πλασματικότητα των οικονομικών μεγεθών και επισήμανε το αναπτυξιακό του κενό, με ενδεικτικό παράδειγμα αυτό της παραμέλησης του Καστέλλο και της έλλειψη μελετών.
* Η κα Μαρία Καντάρου αναφέρθηκε στην υποκρισία περί αύξησης του τουρισμού, καθώς και η θετική επίπτωση που θα έχει στα έσοδα του Δήμου μας η δήθεν ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων! Αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη και στην συνεχιζόμενη άρνηση του Δήμου μας να κατασκευάσει χώρους άθλησης των νέων. Επίσης επισήμανε τις βασικές ελλείψεις σε υποδομές τουρισμού, εκπαίδευσης και πρόνοιας.
* Ο κ. Σεβαστιανός Μεταλληνός αναφέρθηκε σε ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης, σχεδιασμού, έργων, αγροτικής οικονομίας, διοίκησης του Δήμου, κλπ. Επισυνάπτεται αναλυτικότερα η εισήγηση.



Ο Δήμαρχός μας επέλεξε για μία ακόμα φορά να προσπαθήσει να αναιρέσει τις επισημάνσεις μας επιχειρηματολογώντας μετά την δευτερολογία μας, προκειμένου να μην έχουμε δυνατότητα απάντησης. Μετέτρεψε το Συμβούλιο εκ νέου οίκο αντοχής νεύρων, δοκιμάζοντας την αξιοπρέπεια και την νοημοσύνη μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην πρότασή μας για έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης των γεωργικών μας προϊόντων, με στόχο την αναγωρισιμότητά τους και την αύξηση της τιμής τους, απήντησε ότι δεν θα μπει στη διαδικασία να υποχρεώσει κανέναν να φυτέψει πατάτες… Στις προτάσεις μας για θεμελιώδη σχεδιασμό της τοπικής μας οικονομίας, απήντησε ότι δεν επιθυμεί σχεδιασμό, προκειμένου να μην απαγορευτεί η δόμηση σε εκτάσεις μικρότερες των 16 στρεμμάτων!!! Επίσης ανέφερε ότι αν ο Δήμος λειτουργήσει τουριστικό περίπτερο για την ενημέρωση των επισκεπτών της περιοχής μας, θα κατηγορηθεί για διακίνηση επισκεπτών σε επιλεγμένα καταλύματα!!!

(Σημ.: Θυμίζουμε ότι και πέρυσι, όταν επιχειρήσαμε να προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον χαρακτηρισμό του Καστέλλο ως μνημείο, ισχυρίστηκε ότι αρνείται να συναινέσει καθώς δήθεν θα απαγορευτεί η δόμηση στα 800μ πέριξ αυτού!!!)".

Δεν υπάρχουν σχόλια: