Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ



Με ιδιαίτερη ανησυχία για τη πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία όπως είναι φυσικό θα επηρεαστεί από την παγκόσμια τουριστική κρίση, οι τουριστικοί φορείς του τόπου καταθέτουν τον προβληματισμό τους και επισημαίνουν τα “κακώς κείμενα” του κερκυραικού τουρισμού.
Ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα πρέπει να περιμένουμε τη φετινή-δύσκολη- τουριστικά σεζόν, θα γίνουν, όπως εκτιμάται, έως τα μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου τουριστικών πρακτόρων Δημ. Χαρίτο “η εικόνα δεν είναι καλή”, ωστόσο, “δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε στοιχεία ανάλογα με τα κέφια κάθε υπουργού ή κυβέρνησης, πρέπει να μιλάμε τεκμηριωμένα και με στοιχεία”.
Δεν πουλάει η Κέρκυρα
Ο πρόεδρος του AOCTA σημείωσε ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, θα είναι ανάλογες με την προσφορά που θα κάνουμε ως νησί.
“Η Κέρκυρα αυτή τη στιγμή δε ζητιέται, είναι πολύ ακριβή όχι μόνο στα πακέτα αλλά και στην αγορά της. Δηλαδή στη μετακίνηση, την ελεύθερη επίσκεψη του πελάτη.
Συγκρινόμενοι με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, είμαστε ένα πανάκριβο νησί, με πολλά προβλήματα που επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.
Πχ ένας καφές στην Κέρκυρα είναι πολύ πιο ακριβός από κάτι αντίστοιχο στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου
” τόνισε χαρακτηριστικά.
"Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, πρέπει να συνετιστούμε να δούμε το πρόβλημα κατάματα. Όσοι λένε τώρα για ποσοστά μείωσης δεν είναι σχετικοί με τον κλάδο μας”. είναι μια πολύ δύσκολη σεζόν.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο πριν το τέλος Μαρτίου δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το τι πτώση θα έχουμε.
Η ουσία είναι όπως είπε, ότι αυτή τη στιγμή το νησί δεν πουλάει, δε γίνονται κρατήσεις.
Σε πτώση και οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων
Η κρίση έχει αντίκτυπο και στα κρουαζιερόπλοια, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος
Οι πληρότητες των πλοίων (ξεκινούν δρομολόγια Απρίλιο) είναι 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι, αν και υπάρχουν μεγάλες προσφορές.
“Ένας στους δύο πληρώνει. Καταλαβαίνετε την οικονομική δυνατότητα του πελάτη που θα φτάσει στο νησί”.
Μιλάμε με στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΑΟCTA διευκρίνησε ότι οι τουριστικοί φορείς δε σπέρνουν πανικό, μιλούν τεκμηριωμένα, καθώς αντιπροσωπεύουν tour operators και βλέπουν τις κρατήσεις.
“Είναι αλλιώς τα πράγματα. Σέρβος tour operator ακυρώνει την Κέρκυρα για το 2009, μόνο Τουρκία πουλάνε”.
“ Κακοί οιωνοί”
Δεν είναι καλοί οι οιωνοί,η οικονομική κρίση πλέον έχει χτυπήσει για τα καλά τις πόρτες όλων μας” δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Παν. Μπράμος.
Εκτίμησε πάντως ότι οι διακοπές στην Ευρώπη έχουν γίνει πλέον συνείδηση σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι το μονό παρήγορο σημείο.
Ο κ. Μπράμος επεσήμανε πως το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν σχετίζεται με το αν δουλέψουν δυο ή τρία ξενοδοχεία, αλλά με το γεγονός ότι αυτό θα έχει συνέπεια σε όλους και κυρίως στους εργαζόμενους, που ζουν από τον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: