Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Η απόφαση της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων Παλιάς Πόλης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ 11/2/2009 η μαζικότερη συγκέντρωση - συνέλευση των κατοίκων του Ιστορικού Κέντρου της Κέρκυρας που έγινε ποτέ, μετά από πρόσκληση της συντονιστικής επιτροπής όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της Παλιάς Πόλης.
Θέμα συζήτησης οι προτάσεις της μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Δήμου Κερκυραίων και οι αποφάσεις που οφείλουν να πάρουν οι κάτοικοι στα πλαίσια της διαβούλευσης που ζητάει η Δημοτική Αρχή.
Με ομόφωνη απόφαση η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων αποφάσισε τα παρακάτω:
"Η λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος είναι ένα ζήτημα που έρχεται από παλιά, απασχόλησε, απασχολεί και θα απασχολήσει δυστυχώς κατά την ταπεινή μας άποψη τους Κερκυραίους και ειδικότερα τους κατοίκους του ιστορικού Κέντρου.
Οι κάτοικοι του ιστορικού Κέντρου επανειλημμένα το είχαν Επισημάνει και πάμπολλες ήταν οι φορές που επιδίωξαν την συζήτηση - διάλογο με τη Δημοτική Αρχή τόσο προφορικά όσο και εγγράφως, τελευταίο έγγραφο της Συντονιστικής επιτροπής των πολιτιστικών συλλόγων Παλιάς -πόλης για το θέμα αυτό πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο στις 05 Ιουνίου 2008 γιο το οποίο απάντηση δεν λάβαμε.
Είναι γεγονός ότι όταν προσκληθήκαμε σε σύσκεψη τις 26/01/2009 για παρουσίαση προτάσεων που έχουν να κάνουν με ρυθμίσεις που πρόκειται να εφαρμόσει ο Δήμος για θέματα κυκλοφορίας - στάθμευσης αιφνιδιαστήκαμε και αναρωτηθήκαμε γιατί τόσο διάστημα ο Δήμος δεν το έπραξε και έρχεται σήμερα, ορίζοντας μάλιστα ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα για διαβούλευση να μας γνωρίσει τις απόψεις του και να ακούσει τις δικές μας.
Εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας για το ότι ως αφετηρία και εύκολη λύση για την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων επιλέχθηκαν οι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επωμισθούν οι κάτοικοι χωρίς προοπτική αναβάθμισης - βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους για τα εξής πιο κάτω αναφερόμενα
1. Το βάρος της έλλειψης αστυνόμευσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άναρχη κυκλοφορία και ανεξέλεγκτη στάθμευση αυτοκινήτων εντός των συνοικιών της παλιάς πόλης χωρίς να έχουν τέτοιο δικαίωμα σύμφωνα με τις κατά καιρούς ληφθείσες αποφάσεις ταυ Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Την έλλειψη πολιτικής βούλησης και εφαρμογής από πλευράς του Δήμου των αναγκαίων για την επίλυση του προβλήματος έργων πνοής - υποδομών όπως παράκαμψη, δακτύλιοι, περιφερειακά πάρκιν, δημόσια μέσα μεταφοράς κλπ
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

1. Ότι στηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια έχει να κάνει πρώτιστα με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας στην καθημερινότητα και την διαφύλαξη της κοσμιότητας της λειτουργίας της πόλης μας και της ιστορικής σημασίας της η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής σχετικά με το κυκλοφοριακό και την στάθμευση.
2. Ότι δεν αποδεχόμαστε καμία προοπτική η οποία θα καταστήσει την πόλη μη βιώσιμη για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ

1. Ο αποκλεισμός της πόλης από αυτοκίνητα χωρίς την δημιουργία και κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής για να στηριχθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα μεγεθύνει αυτό και ιδιαίτερα στην περιοχή Σαρόκο, περιοχή για την οποία θα έπρεπε να συζητάμε μόνο για αποσυμφόρηση.
2. Ο αποκλεισμός με τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις χωρίς τα απαραίτητα έργα υποδομής θα δημιουργήσει πρόβλημα όχι μόνο στους κατοίκους του Ιστορικού κέντρου αλλά και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό και σε αυτούς που διαμένουν έξω από αυτό. Έτσι η ενιαία πόλη της Κέρκυρας θα χωριστεί σε δύο (2) μέρη με διαφορετικό τρόπο διαβίωσης.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ

Τις προτεινόμενες προτάσεις για ρυθμίσεις στάθμευσης και κυκλοφορίας μόνο εφόσον :
1. Υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής αυτά δηλαδή που ουσιαστικά και όχι εμβαλωματικά θα συμβάλουν στην λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
2. Κατασκευαστούν - διαμορφωθούν και δοθούν προς χρήση οι περιφερειακοί χώροι στάθμευσης.
3. Πραγματοποιηθεί η προμήθεια και δρομολόγηση των μικρών λεωφορείων (mini bus).
4. Λάβουμε την διαβεβαίωση της Δημοτικής Αρχής για αστυνόμευση επί εικοσιτετραώρου βάσεως.
5. Διασφάλιση μίας εγγυημένης θέσης στάθμευσης για κάθε οικογένεια που διαμένει μόνιμα στο Ιστορικό κέντρο.
6. Άμεση λήψη κανονιστικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία θα καθορίζονται επακριβώς οι χρήσεις και η έκταση των παραχωρουμένων προς χρήση κοινόχρηστων χώρων, πλατειών κ.λ.π. ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των κατοίκων στα σπίτια τους και να μην καταλήξει το Ιστορικό Κέντρο της Κέρκυρας σε «φτηνό ξενυχτάδικο» ,
7. Δημιουργία μονάδων λήψης πόσιμου νερού σης συνοικίες που δεν διαθέτουν (πρόβλημα μεταφοράς νερού).
8. Εφαρμογή του σκέλους της μελέτης « Εμμανουλόπουλου » (είναι ο ίδιος που μέχρι σήμερα ορίζει το κατά UNESCO μνημείο) που προβλέπει την καθιέρωση ενός περιφερειακού δακτυλίου για την κίνηση των οχημάτων την ανάπτυξη στο εσωτερικό της παλιάς πόλης ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και την διατήρηση της εισόδου των αυτοκινήτων, αποκλειστικά των μονίμων κατοίκων σε συγκεκριμένες διαδρομές ( Βόλτο Κοκκίνι και πλατεία Ταξιάρχη στο Καμπιέλλο, στο λόφο των Αγίων Πατέρων στην Εβραϊκή και την οδό Σχολεμβούργου προς την Τένεδο ).

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ

1. Τον αποκλεισμό περιμετρικά της πόλης για τους μόνιμους κατοίκους και τους επιχειρήματος ( Ανοιχτή η Αρσενίου ).
2. Οποιαδήποτε επιβολή τέλους στάθμευσης ακόμη και εάν το κόστος αυτού είναι μικρό.
Διαπιστώνουμε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης από όλους μας και για την λύση του απαιτείται
να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα, αξιοποιώντας με βάση την πραγματική υπάρχουσα κατάσταση, στο έπακρο όλες τις πρόσφορες και εφικτές λύσεις με γνώμονα πάντοτε την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ιστορικού Κέντρου και την βιωσιμότητα λειτουργίας της πόλης σο καθημερινή βάση.
Με δεδομένο ότι οι. παραπάνω σκέψεις - προτάσεις χ«ι οποιεσδήποτε άλλες κατατεθούν από τους άλλους φορείς επιδέχονται κάθε είδους τροποποίηση - απάλειψη πού θα προκύψει μέσα από ένα εποικοδομητικό - γόνιμο διάλογο - δηλώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση σας να συμμετέχουμε όποτε αυτό μας ζητηθεί.
(Στη συνέλευση παρευρέθηκε εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΣΠΗΛΙΑΣ ο οποίος δήλωσε συμμετοχή και συναίνεση στην απόφαση της λαϊκής συνέλευσης).
Η ΣΥΝΤΌΝΙΣΤ1ΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
1. ΚΟΦΙΝΕΤΑΣ
2. ΚΑΜΠΙΕΛΟΥ
3. ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ
4. ΛΕΜΟΝΙΑΣ".
5. ΠΟΡΤΑ ΡΕΜΟΥΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: