Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

Ο νέος Κώδικας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και η θεσμική και οικονομική ενίσχυση των Νομαρχιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 13ου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο υφπ. Εσωτερικών Θ. Νάκος σημείωσε ότι “η διοικητική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και δεν πρόκειται να παραπεμφθεί στις καλένδες”.
Το αίτημα για θεσμική και οικονομική ενίσχυση των Νομαρχιών έθεσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δ. Δράκος μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης.
Τη Νομ. Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας εκπροσώπησε ο αντινομάρχης Χρ. Σκούρτης, ο νομ. σύμβουλος Σπ. Λυκούρης και απο την μειοψηφία, ο Γ. Μαχειμάρης.
Μιλώντας στο “Τηλεκέρκυρα”, ο αντινομάρχης Χρ. Σκούρτης σημείωσε σε γενικές γραμμές πως οι εκπρόσωποι των Νομ. Αυτοδιοικήσεων, επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει σωστός προγραμματισμός και μεθοδική δουλειά προκειμένου να μη χαθεί κανένας πόρος από το ΕΣΠΑ.
“ Ετσι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές και γενικότερα την εικόνα των περιοχών μας” τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δ. Δράκος στην ομιλία του στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου της Ενωσης, επεσήμανε και τα εξής:
“Κυρίαρχες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις μας στην συγκροτημένη πρόταση που καταθέσαμε στην Κυβέρνηση, είναι:
•Η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση του Νέου Θεσμού της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
•Η εξασφάλιση άρτιας και πλήρους στελεχιακής υποστήριξης.
•Η αποτελεσματική και πλατειά δημοκρατική-συμμετοχική πολιτική λειτουργία.
•και πάνω απ' όλα, η οικονομική αυτοδυναμία του θεσμού, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει μέσα από μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση.
Ειδικά, για το θέμα αυτό μάλιστα, καταθέσαμε, εμπεριστατωμένη - επιστημονική πρόταση που πονήσαμε με την συνδρομή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει ήδη και την χώρα μας είναι πρωτοφανής σε εύρος, απροσδιόριστη σε ένταση, ρευστή και εξελισσόμενη.
Ασφαλώς, δημιουργεί νέα δεδομένα προσέγγισης και υλοποίησης και αυτού του ζητήματος.
Δεδομένα, που θα ήταν σκέτη αφροσύνη να αγνοηθούν ή ακόμη και ελάχιστα να υποτιμηθούν.
Αλλά και από την άλλη πλευρά θα ήταν επίσης μέγιστη αφροσύνη να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η συγκυρία ως ευκαιρία ματαίωσης του σχεδίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με τον κ. Δράκο οι Νομαρχίες διεκδικούν αύξηση των πόρων για την μεταφορά μαθητών, ομοίως για την συντήρηση και επισκευή οδικού-επαρχιακού δικτύου, αύξηση των εσόδων ως ποσοστού των εσόδων από τον ΦΠΑ, από 2% σε 4%.
Ακόμη, να αποδοθούν στις Νομαρχίες εξ ολοκλήρου (100%) όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους, να σταματήσει η παρακράτηση 10% από τις ΔΟΥ και να ξεκινήσει online σύνδεση του TAXIS με τις Δ/νσεις Οικονομικών, για οικονομικά θέματα που αφορούν τις ΝΑ, να επανέλθουν οι πόροι του 10% του τέλους μεταβίβασης ακινήτων, του 4,5% επί των τελών ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και του συνόλου των αποδιδόμενων στο Δημόσιο τελών διενέργειας Τεχνικών Ελέγχων Οχημάτων.
Επίσης, ζητούν την θέσπιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με τίτλο ΕΝΝΕΑ (Ένταξη Νέων Νομαρχιακών Έργων Αυτοδιοίκησης) με στόχο τα έργα αυτά να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2009 - 2012 ακολουθώντας το πρότυπο των προγραμμάτων ΕΠΤΑ και ΘΗΣΕΑΣ της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Ετοιμος ο κώδικας
των Ν.Α.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ.Νάκος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, διαβεβαίωσε ότι προχωρά η διοικητική μεταρρύθμιση.
Συγκεκριμένα εξήγησε ότι δεν παραπέμπεται στις καλένδες, αλλά θα προχωρήσει όταν διασφαλιστούν οι αναγκαίες οικονομικές προϋποθέσεις.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο νέος Κώδικας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, μετά από γόνιμη συνεργασία, είναι έτοιμος.
Ειδικά για το θέμα αυτό ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης επισήμανε ότι ο Κώδικας θα έρθει προς ψήφιση στην παρούσα σύνοδο της Βουλής.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων, σημειώνοντας ότι “είναι δουλειά του ΥΠ.ΕΣ. να αναπληρώσει την απώλεια των εσόδων των αυτοδιοικήσεων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: