Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Π.Ε.

Σε συνέχεια της από με αριθμ. πρωτ. 2359/16-01-09 αναφοράς που κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, με θέμα τη «Στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) Κέρκυρας», η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά, με το με αριθμ. Πρωτ. 4096/5-2-2009 έγγραφο, απαντάει τα εξής:

«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό, με το οποίο μας διαβιβάστηκε το με αρ. πρωτ. 1244/9-1-2009 Έγγραφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κέρκυρας, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κα. Α. Γκερέκου, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. 20297/21-1-2009 Έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)»

«Προκειμένου να απαντηθεί η παραπάνω αναφορά της βουλευτού κ. Άντζελας Γκερέκου, σχετικά με τις Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. στην Κέρκυρα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Σχετικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. στην Κέρκυρα:

1. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας συστήθηκε το 1998 με το Ν.2639 και στη συνέχεια με το ΠΔ 136/99 καθορίστηκαν βασικά θέματα οργάνωσης, λειτουργίας, αρμοδιοτήτων και διάρθρωσης της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Σώματος.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στη νήσο Κέρκυρα συστήθηκε η Δ/νση Κοινωνικής Επιθεώρησης Ιονίων Νήσων με τέσσερα τμήματα, εκ των οποίων το ένα είναι το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Κέρκυρας.

Στη Δ/νση Κοινωνικής Επιθεώρησης Ιονίων Νήσων προβλέπονται έξι (6) οργανικές θέσεις, εκ των οποίων τρεις (3) είναι κενές. Η μία (1) κενή οργανική θέση (ΔΕ Οδηγών) προβλέπεται να καλυφθεί με πρόσληψη, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ.

Στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Κέρκυρας προβλέπονται πέντε (5) οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι δύο (2) είναι κενές. Η μία θέση (ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού) προβλέπεται να καλυφθεί με πρόσληψη, ενώ η δεύτερη κενή οργανική θέση (ΔΕ Διοικητικού – Οικονομικού) έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό μετατάξεων για το έτος 2008.

Σημειώνεται ότι η γραμματειακή υποστήριξη του ανωτέρω τμήματος διεκπεραιώνεται από την υπάλληλο γραμματειακής υποστήριξης, η οποία υποβοηθείται και από ένα άτομο το οποίο απασχολείται με το πρόγραμμα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (STAGE) του ΟΑΕΔ, ενώ προβλέπεται να απασχοληθεί και δεύτερο άτομο, μέσω του παραπάνω προγράμματος.

Επίσης, το ελεγκτικό έργο ενισχύεται με αποσπάσεις υπαλλήλων και με αποστολή κλιμακίων Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας, μετά από εντολή του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος.

2. Η υπηρεσία μας καταγράφει προβλήματα και δυσλειτουργίες, και αξιολογεί τις προτάσεις και τις επισημάνσεις όλων των φορέων, ώστε να αξιολογηθούν και να συνεκτιμηθούν κατά την επιβεβλημένη από την πρακτική αναδιάρθρωση του Οργανισμού του Σ.ΕΠ.Ε.

Β. Σχετικά με τα θέματα δραστηριότητας της Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας:

Το Σ.ΕΠ.Ε. είναι ένας κατ’ εξοχήν ελεγκτικός μηχανισμός με κύριο έργο τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, η οποία εξασφαλίζεται με τη συχνή παρουσία των Επιθεωρητών Εργασίας στους χώρους εργασίας. Οι έλεγχοι αφορούν τους όρους εργασίας (χρονικά όρια, αμοιβή) τη νομιμότητα της απασχόλησης, την έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων, την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ελεγκτική δράση του Τμήματος Συντονισμού της Δ/νσης Κοινωνικής Επιθεώρησης Ιονίων Νήσων και του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Κέρκυρας, σας γνωρίζουμε ότι για το έτος 2008 οι Υπηρεσίες μας πραγματοποίησαν συνολικά στις επιχειρήσεις του Νομού διακόσιους τρεις (203) ελέγχους και επανελέγχους. Για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, στους παραβάτες εργοδότες επιβλήθηκαν σαράντα εννέα (49) πρόστιμα, ύψους 106.000€, ενώ υποβλήθηκαν και δέκα τρεις (13) μηνύσεις και μία (1) μηνυτήρια αναφορά. Επίσης, το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης έχει επιληφθεί σε διακόσιες εννέα (209) περιπτώσεις επίλυσης εργατικών διαφορών, από τις οποίες επιλύθηκαν οι εξήντα δύο (62) και στις οποίες καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους οφειλόμενες αποδοχές συνολικού ποσού 100.630€.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: