Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΣΗ-ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΩΤ. ΜΙΚΑΛΕΦ


"Όταν εμφανιστήκαμε μπροστά στο Κερκυραϊκό λαό, διεκδικώντας την ψήφο του, παρουσιάσαμε ένα αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα – πρώτη φορά για τα Κερκυραϊκά δεδομένα: Το περιεχόμενό του με μία λέξη: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Αυτή η λέξη, που κατάντησε του συρμού τα τελευταία χρόνια της κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης για μας έγινε κεντρικό σύνθημα με πρακτικό περιεχόμενο: αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού-κυκλοφοριακού, προαγωγή του ζητήματος της καθαριότητας, βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και ριζική βελτίωση του φυσικού και του ανθρωποφενούς περιβάλλοντος της πόλης.

Υπήρξαμε τυχεροί γιατί στις μέρες μας, και με την δική μας προσπάθεια, η Πόλη έτυχε της αναγνώρισης, που από χρόνια της άξιζε, του μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Υπήρξαμε, όμως και άτυχοι, ως παραλήπτες πλήθους προβλημάτων, που σχετίζονται με το οικονομικό χρέος του Δήμου και τις μεγάλες οικονομικές του ανάγκες. Με τις τρομακτικές καθυστερήσεις υλοποίησης αποφάσεων ολόκληρων 4ετιών, όπως η λαϊκή αγορά, η αναβάθμιση του Άλσους Γαρίτσας – Ανεμομύλου κ.λ.π.

Πέρασαν δύο χρόνια, που έστω και αν κάποιοι σκόπιμα τα εμφανίζουν ως χαμένα, στην ουσία καταναλώθηκαν στο αναγκαίο νοικοκύρεμα μιάς απαράδεκτης κατάστασης από άποψη λειτουργίας και οικονομικών προϋποθέσεων. Σήμερα, Ο Δήμος ανοίγει τα φτερά του για ενεργό υλοποίηση της βασικής γενικής του γραμμής, που είναι: Αναβάθμιση της πόλης και της ποιότητας ζωής σε αυτήν. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ με κεφαλαία. Αναβάθμιση με την πραγματική έννοια του όρου, αναβάθμιση, χωρίς λαϊκισμούς και συμβιβασμούς, σε βάρος της πόλης, των κατοίκων, αλλά και της ίδιας της οικονομίας του.

Η πρόσφατη ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας των αλσών της πόλης μας (Ανεμομύλου, Γαρίτσας και Φυλακών) υπήρξε για όλους μας μία ανοιχτή πρόκληση και δοκιμασία. Σε αυτή τη δοκιμασία και σε κάθε παρόμοια ελέγχεται η συνέπεια λόγων και έργων και η απόφαση για χωρίς ταλάντευση προαγωγή της πόλης μας. Στη Δημοτική αρχή πέφτει το αυτονόητο καθήκον για την υπεράσπιση του χαρακτήρα του άλσους, στις εξαιρετικά σημαντικές για τις γειτονιές και την πόλη περιοχές. Ευθύνη της δημοτικής Αρχής είναι η παράκαμψη των μικροσυμβιβασμών κάτω από το τραπέζι, η αποφυγή της μικροπολιτικής και η προάσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων των πολιτών. Για μας λοιπόν, η στήριξη του κανονισμού των αλσών, που προτείναμε είναι πράξη στοιχειώδους συνέπειας προς τις προεκλογικές μας διακηρύξεις και την πολιτική μας. Είναι πράξη ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας. Είναι βασική τήρηση των υποσχέσεών μας για ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ.

Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου. Με την δική μας πρωτοβουλία και ενεργοποίηση, το άλσος Γαρίτσας – Ανεμομύλου επιδιώκουμε να παραμείνει άλσος. Θα παραμείνει άλσος απαλλαγμένο από την επεκτεινόμενη απειλή του πλαστικού, σε όφελος των κατοίκων, των παιδιών της γειτονιάς αλλά και ολόκληρης της πόλης, που της ανήκει. Το Άλσος του Ανεμόμυλου είναι ιστορική κληρονομιά της πόλης, στα όρια του λιμένα του Αλκινόου, του τείχους της κλασσικής πόλης, των Ενετικών Αλυκών, των φυτεμένων από του Γάλλους ευκαλύπτων πριν δύο αιώνες. Όλα αυτά, που τα τελευταία χρόνια τα είχαμε κυριολεκτικά θάψει μέσα στη βρωμιά, την εγκατάλειψη και την κακή αισθητική.

Η κατοχύρωση του χαρακτήρα του Άλσους δεν μπορεί να είναι υπό συζήτηση ή υπό αμφισβήτηση. Υπάρχει σαφής Συνταγματική Διάταξη, αλλά και πολύ πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας, που με ξεκάθαρο τρόπο ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ κάθε εμπορευματική δραστηριότητα στα όρια του Άλσους.

Ο πρόσφατος κανονισμός που προτάθηκε -κατά παρέκκλιση των παραπάνω νομικών δεδομένων- αποφάσισε να παραχωρεί επί επτά μήνες κάθε χρόνο στους δραστηριοποιούμενους επιχειρηματίες εστίασης-αναψυχής, συγκεκριμένη έκταση, που ανάλογα με τις τυπικές και υγειονομικές προϋποθέσεις των καταστημάτων τους, θα μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα σε έκταση μέχρι 80 τ.μ. Κι’ αυτό γιατί σεβαστήκαμε την ήδη αναπτυγμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, με υπερβολικά καλή πρόθεση και κατά παρέκκλιση των νομικών δεδομένων.

Το έδαφος αυτού του χώρου θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένο, έτσι ώστε και τα καταστήματα να εξυπηρετεί αλλά και θα προσφέρεται για χρήση του από τους πολίτες κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Θα μπορούν, μάλιστα οι καταστηματάρχες, κατά τον χρόνο της λειτουργίας τους, να προστατεύουν την έκταση αυτή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που υπάρχουν και λειτουργούν σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις και επιτρέπουν την λειτουργία των καφενείων, εστιατορίων κάτω από πολύ πιο δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Τι δεν επιτρέπει αυτός ο κανονισμός;

1. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων, που κατά τα τελευταία καλοκαίρια είχαν φτάσει μέχρι το πεζοδρόμιο της παραλιακής.

2. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ τη συνέχιση της αισθητικής υποβάθμισης της περιοχής μέσα από την επιδημία των πλαστικών τραπεζοκαθισμάτων και των κάθε λογής προστατευτικών καλυμμάτων. Ο Δήμος θα περιγράψει με απόλυτη σαφήνεια και με τεχνικό πρότυπο τον τύπο των καθισμάτων, τραπεζιών και ομπρελών κάλυψης του χώρου, όπως θα τους υποδείξει το γραφείο της παλιάς πόλης, έχοντας υπόψη του Ευρωπαϊκά δεδομένα.

3. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ τις εναέριες παράνομες και επικίνδυνες καλωδιώσεις ηλεκτροδότησης.

4. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την ουσιαστική κατάληψη ενός ιδιαίτερα σημαντικού χώρου από ιδιώτες, όπως εμμέσως πλην σαφώς ζητούν και προτείνουν οι υπερασπιστές της 12μηνης εκχώρησης του χώρου και της περιμετρικής κατασκευής κλεισίματος του χώρου. Ένα κλείσιμο στο όνομα των ανέμων είναι καταρχήν τουλάχιστον άχρηστο, αφού υπάρχουν –έχουμε φωτογραφίες και σχέδια- ειδικές ομπρέλες, που εύκολα τοποθετούνται και εύκολα αφαιρούνται. Δεν χρειάζεται, πολλή φιλοσοφία, για να σκεφτούμε, πως η υπόδειξη λύσεων περιττών και μόνιμων, μπορεί να υποκρύπτει τάσεις μόνιμης κατοχής.

Τι εξασφαλίζει ο Νέος κανονισμός;

1. ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ τον χαρακτήρα των αλσών και την αντίστοιχη λειτουργία του σαν χώρου περιπάτου, ψυχαγωγίας και άθλησης για ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της γειτονιάς και της πόλης. Υπογραμμίζουμε αυτή την κυρίαρχη «φιλοσοφία» του κανονισμού, γατί, δυστυχώς η συζήτηση, που έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το κυρίαρχο αυτό σκέλος, που εμπνέει το σύνολο των άρθρων του, αγνοήθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

2. ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ τα δικαιώματα των καταστηματαρχών εστίασης και ουσιαστικά τα επαυξάνει. Μιλάμε για επαύξηση, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αισθητική και η γενική ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, μόνον ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να αποβεί. Αυτό ΕΙΝΑΙ εξάλλου και το ΓΕΝΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ.

3. ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ - μαζί με παρόμοιου χαρακτήρα παρεμβάσεις - τις αναγκαίες προσαρμογές της πόλης και των περιχώρων της, στις προδιαγραφές μνημείου της UNESCO.

Ο κανονισμός των αλσών Ανεμομύλου-Γαρίτσας και Φυλακών:

Είναι ίσως το πρώτο οργανωμένο κείμενο – απόφαση στην κατεύθυνση της ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ της πόλης.

Είναι μία προφανής πράξη συνέπειας απέναντι στο πρόγραμμά μας, που το υπερασπιστήκαμε ΟΛΟΙ μας προεκλογικά σαν ιδιαίτερο ποιοτικό χαρακτηριστικό της παράταξής μας.

Είναι μία πρακτική απόδειξη συνέπειας λόγων και έργων, μακριά από υποσχέσεις μπαλκονιών και αθετήσεις έργων, που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση της πόλης στο κέντρο και την περιφέρειά της.

Είναι πράξη εισαγωγής σε μία γενικότερη λήψη μέτρων, που θα αποβλέπει στην απομάκρυνση όλων των στοιχείων βαρβαρότητας, που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας και δυσκολεύουν την ζωή μας. Πρόθεσή μας π.χ. είναι να προχωρήσουμε άμεσα στο περιορισμό των εκχωρούμενων σε τραπεζοκαθίσματα ελεύθερων χώρων σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και πλατείες. Δεν είναι δυνατόν ο πολίτης ή ο επισκέπτης της πόλης να κάνει ελιγμούς κατά την βάδισή του στους κοινόχρηστους αυτούς χώρους έχοντας απέναντί του μόνον την επιχειρηματική πλεονεξία αλλά και την σιωπηρή ανοχή των αρχών. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και τα μέτρα για την ρύθμιση της κυκλοφορίας, στάθμευσης και συγκοινωνίας, που πρόσφατα εξαγγείλαμε για συζήτηση, προβληματισμό και βέβαια για τελική λήψη αποφάσεων προς υλοποίηση.

Αυτή είναι η πολιτική μας και τα πρόσφατα δεδομένα γύρω από τα άλσος του Ανεμομύλου μας δίνουν την ευκαιρία να την προβάλλουμε πιο ανοιχτά προς τους πολίτες. Αυτές είναι οι ΑΡΧΕΣ μας και δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από αυτές. Ίσα - ίσα οι όποιες συντεχνιακού χαρακτήρα αντιδράσεις, που ουσιαστικά στρέφονται ενάντια στο συλλογικό συμφέρον, είναι για μας η απόδειξη, πως βαδίζουμε σωστά. Χαιρόμαστε ακόμη, γιατί έτσι δόθηκε στον Κερκυραϊκό Λαό άλλη μία ευκαιρία να ξεχωρίσει αυτούς που λένε παχιά λόγια σε λαϊκές συνελεύσεις, σε συνεδριάσεις συλλόγων και σωματείων αλλά τα γυρίζουν ανάποδα την κρίσιμη ώρα της απόφασης. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά, χαρίζοντας μόνιμα στέγαστρα και 4 μήνες λειτουργίας σε μερικούς επιχειρηματίες του Ανεμομύλου, οδηγώντας αυτούς σε μεγαλύτερη υποβάθμιση και το σύνολο των κατοίκων της πόλης σε στέρηση του δικαιώματος φυσικής χρήσης του άλσους.

Εμείς, μέσα από τη δουλειά υποδομής, που μέχρι σήμερα αναπτύξαμε και μέσα από την υλοποίηση του έργου που προχωρούμε καθημερινά, επιθυμούμε να είμαστε συνεπείς προς τις ΑΡΧΕΣ μας και το πρόγραμμά μας. Έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, πως η Δημαρχιακή καρέκλα έχει αξία μόνον σαν βήμα υπηρεσίας του πολίτη σύμφωνα με το πλαίσιο αρχών και τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: