Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Καταγγελία για απολύσεις καθαριστριών στο ΓΝΚ

Aπολύσεις τεσσάρων καθαριστριών από την ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Γενικού Νοσοκομείου καταγγέλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής:
“Οι τελευταίες 4 απολύσεις καθαριστριών, από την ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, έφεραν στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού.
Οι τέσσερις συγκεκριμένες εργαζόμενες απολύθηκαν γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν απόδειξη πληρωμής που ανέφερε ότι πληρώνονται πολύ περισσότερο από ότι στην πραγματικότητα πληρώνονταν. Ωστόσο τέτοιες αποδείξεις έχουν υπογράψει αρκετές φορές πριν κάτω από την απειλή της απόλυσης και κάτω από ένα ιδιαίτερα έντονο κλίμα τρομοκρατίας όπου δεν τους επέτρεπαν να διαβάσουν τι υπογράφουν και ποτέ δεν τους έδιναν αντίγραφο.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Οι παραβιάσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία αφορούν το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και το σύνολο σχεδόν των όρων της σύμβασης με το Νοσοκομείο πράγμα που μας αφορά όλους αφού όπως αποδεικνύεται βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Συγκεκριμένα:

* Οι εργαζόμενες δουλεύουν όχι πενθήμερο αλλά όλο το μήνα με ρεπό μόνο 2 Κυριακές
* Αμοίβονταν γι αυτήν τους την εργασία με 650€ καθαρά μηνιαίως όταν ο κατώτερος βασικός μισθός της ανειδίκευτης είναι 864€ δηλαδή 214€ λιγότερα από την ανειδίκευτη
* Όλα τα δώρα και τα επιδόματα ήταν ανάλογα μειωμένα. Η ετήσια άδεια δεν δίνονταν ποτέ όλη ούτε αποζημιώνονταν, αλλά ακόμα ο εργοδότης τους αρνούνταν να απουσιάσουν από τη δουλειά ακόμη και με άδεια ασθενείας.
* Από 1/1/09 σε όλες σχεδόν τις καθαρίστριες ο εργοδότης άλλαξε το πακέτο κάλυψης στο ΙΚΑ παρουσιάζοντας τες ότι απασχολούνταν με μερική απασχόληση γεγονός που έβγαζε τις καθαρίστριες από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών που ανήκουν κανονικά.
Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ανταποκρίνεται ούτε στον στοιχειώδη εξοπλισμό των καθαριστριών όπως όφειλε με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το Νοσοκομείο.
Συγκεκριμένα:
Δεν παρείχε στις εργαζόμενες τίποτα από τα παρακάτω: γάντια, σφουγγαρίστρες, κουβάδες, σκούπες, φαράσια, στολές και παπούτσια. Εκτός από τα γάντια που οι εργαζόμενες τα προμηθεύονταν από τις Νοσοκόμες όλα τα άλλα τα αγόραζαν οι ίδιες.
Τα καρότσια και τα ζιφτήρια είναι ελάχιστα και αυτά παμπάλαια με αποτέλεσμα οι εργαζόμενες να στοίβουν τις σφουγγαρίστρες με τα χέρια.
Με όλα αυτά και με το γεγονός ότι κάθε καθαρίστρια έχει στην ευθύνη της πολλούς χώρους γίνεται κατανοητό ότι δεν παρέχονταν οι υπηρεσίες καθαριότητας που απαιτούνται σε έναν τέτοιο χώρο που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: