Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Ερώτηση Τρεμόπουλου στην Ευρωβουλή για τα τοξικά απόβλητα στη Μεσόγειο

Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα ναυάγια με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στη Μεσόγειο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Το σχετικό κείμενο έχει ως εξής:
"Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ιταλικού και ελληνικού τύπου, ανακοινώσεις της Ιταλικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Legambiente, καθώς και την κατάθεση- ομολογία του Φραντσέσκο Φόντι, πρώην «στελέχους» της Μαφίας της Καλαβρίας στις Ιταλικές Αρχές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εν λόγω μαφία έχει βυθίσει περισσότερα από 30 πλοία με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στην Μεσόγειο, εφτά από τα οποία στο Ιόνιο Πέλαγος και τα υπόλοιπα στην Αδριατική θάλασσα.
Αν αναλογιστούμε ότι μόνο στο ναυάγιο του μήκους 110 μέτρων «Κούνσκι», που βρέθηκε 30 χιλιόμετρα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Καλαβρίας, μετά από υπόδειξη του Φραντσέσκο Φόντι, εντοπίστηκαν 120 βαρέλια τοξικών αποβλήτων, τότε μπορούμε να αναλογιστούμε τις ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία των πολιτών της Ιταλίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο από την παράνομη βύθιση των 30 πλοίων.
Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος απαγορεύεται η εκούσια διάθεση τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, ενώ πρέπει να καταγράφεται και να παρακολουθείται η πορεία τους.
Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει γνώσει των συγκεκριμένων καταγγελιών ή/και έχει διερευνήσει το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα;
2. Τι πρωτοβουλίες είναι διατεθειμένη να πάρει σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Απόφαση αριθ. 2850/2000/ΕΚ1 (άρθρα 2 και 3) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2000, για τη θέσπιση κοινοτικού πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της ακούσιας ή εκούσιας θαλάσσιας ρύπανσης;
3. Θεωρεί ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε παραβίαση της Οδηγίας 2008/56/ΕΚ2 περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική) αλλά και του Κανονισμού (EK) αριθ. 1013/20063 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2006, για τις μεταφορές αποβλήτων; Αν ναι, τι μέτρα είναι διατεθειμένη να πάρει;".

Δεν υπάρχουν σχόλια: