Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Αντίδραση από το Εργ. Κέντρο στην κατάργηση των stage


Αντιδράσεις και σε τοπικό επίπεδο, προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις προσλήψεις με stage στην κυβέρνηση.
Η πρόεδρος του Εργ. Κέντρου Σ. Λίβερη, εξέφρασε την αντίθεσή της με αυτή την εξέλιξη, κάτι που όπως είπε έχει κάνει και προς την ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ γνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. εκμεταλλεύονται για πολλά χρόνια την ελπίδα, την ανάγκη για εργασία. Αυτό που έχει σημασία σήμερα, είναι να αποκατασταθούν αυτά τα παιδιά τα οποία δουλεύουν για 3-4 δεκαοκτάμηνα και έχουν προσληφθεί με το συγκεκριμένο καθεστώς που έχουμε καταγγείλει ως καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας που δημιουργεί νέους ομήρους.
Αν θέλει η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα πρέπει αυτά τα παιδιά καταρχήν να τα ασφαλίσει, να θεωρήσει το χρόνο της προηγούμενης εργασίας τους, ως ασφαλιστέο, να τους εντάξει κανονικά στις υπηρεσίες που δουλεύουν”.

Σύμφωνα με την κ. Λίβερη θα πρέπει να σταματήσει κάθε άλλο νέο πρόγραμμα αυτού του είδους, ώστε να μην δημιουργηθούν και νέοι συμβασιούχοι,αυτής της μορφής και φυσικά να μην απολυθεί κανείς.
“Η ανάγκη αυτών των παιδιών να πάρουν τα 400-500 ευρώ, είναι άμεση, δεν έχει χρώμα. Θα πρέπει να σταματήσει κάποτε το εμπόριο ελπίδας ειδικά στο δημόσιο τομέα. Αυτά τα παιδιά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
Θα πρέπει να σταματήσει και η προώθησή τους στον ιδιωτικό τομέα γιατί αν ισχύσει και εκεί, αυτό θα σημάνει ταυτόχρονα τη δημιουργία μιας νέας στρατιάς ανέργων".

Η πρόεδρος του ΕΚΚ κάλεσε τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να δούν με σοβαρότητα το θέμα να μην δημιουργήσουν νέο πρόβλημα στην ήδη αυξημένη ανεργία της χώρας μας και να επιλύσει άμεσα το θέμα.
Bλάσσης: “Ικανοποίηση για την κατάργηση των stage”
Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μ. Βλάσσης ο οποίος σημείωσε ότι “η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί για την κατάργηση των stage στο δημόσιο, κάτι που τώρα γίνεται πράξη με ικανοποίηση”.
Οπως είπε και στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν σταθερή εργασία προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Από την άλλη, αναφέρθηκε και στη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούση για την κατάργηση των stage, τις συνενώσεις, τις ελαστικές μορφές εργασίας κλπ.
“Θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι συμβάσεις μίσθωσης έργου, οι εποχιακές ανάθεσης έργου τα stage και να δοθεί πλήρης και σταθερή δουλειά σε όλους τους εργαζόμενους, ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά στους Δήμους”.
Η κυβέρνηση
Λύση στο θέμα των εργαζομένων στα προγράμματα Stage επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με δεδομένη την απόφαση ότι καταργούνται τα συγκεκριμένα προγράμματα στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.
Για το θέμα υπήρξε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με τον επικεφαλής του ΑΣΕΠ.
O κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με αίσθημα δικαίου.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι χάνουν το πλεονέκτημα του 50% της μοριοδότησης.
Αντιδράσεις από Ν.Δ.
Αντιδράσεις υπήρξαν από τους υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ.
Αντιδράσεις υπήρξαν από τους υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, προχωρεί σε αποφάσεις που εκδικούνται χιλιάδες παιδιά τα οποία εργάζονται στα Προγράμματα Stage στο Δημόσιο, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
» Χωρίς διάλογο με τους ενδιαφερόμενους η κυβέρνηση αναγγέλλει αποφάσεις που έχουν τεράστιο κόστος και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους φορείς. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος επίλυσης του θέματος».

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε: “Συνθλίβοντας τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων δεν μειώνονται τα δημόσια ελλείμματα, φωτίζεται απλώς το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ”.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε:
«Δεν είναι δυνατόν το 2009 να επιτρέψουμε ρεβανσιστικές συμπεριφορές. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε 300 χιλιάδες συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους στο δρόμο. Στο κάτω κάτω κανείς πολίτης δε χρωστά να πληρώνει τις αμαρτίες του κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: