Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Αρχίζουν άμεσα οι διεργασίες για τον «Καποδίστρια 2»


Ξεκινά άμεσα η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με στόχο οι επόμενες δημοτικές εκλογές του 2010 να διενεργηθούν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Την εξέλιξη του «Καποδίστρια 2» θα παρακολουθεί η ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το Βήμα, ως βάση συζήτησης θα είναι η μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι αποφάσεις ελήφθησαν την Τρίτη, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με τον συνταγματολόγο και πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, Δημήτρη Τσάτσο.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία έχει υιοθετήσει και η ΚΕΔΚΕ, από τον «Καποδίστρια 2» θα προκύψουν 350-380 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο «Καποδίστριας 2» δεν θα περιοριστεί μόνο στην επαρχία, αλλά θα επεκταθεί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από τις μητροπολιτικές λειτουργίες. Οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν θα ταυτίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις με τις υφιστάμενες επαρχίες, ενώ κάθε νησί θα είναι ένας δήμος.
Η αποδοχή της πρότασης του Ινστιτούτου εκτιμάται ότι θα κάμψει και τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Πολλές Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, άλλωστε, έχουν ταχθεί υπέρ των νέων διοικητικών ορίων των δήμων που προτείνονται από τη μελέτη του ΙΤΑ, ενώ ένα σημαντικό βάρος της μεταρρύθμισης αναμένεται να το σηκώσει και η ίδια η ΚΕΔΚΕ.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: