Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

ΣΕΤΕ: Το 2010 δεν θα είναι εύκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό


Το 2010 δεν θα είναι εύκολη χρονιά και η ανάκαμψη θα είναι περιπετειώδης, μετά από τη φετινή χρονιά που αναμένεται να κλείσει με μείωση της τουριστικής δραστηριότητας περίπου 5% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Τάλεμπ Ριφάι κατά την πρώτη μέρα του 8ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη». Στο συνέδριο συμμετέχει και η υφυπ. Τουρισμού Α. Γκερέκου.

Ο κ. Ριφάι υπενθύμισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο τουρισμός έχει βιώσει πολλές κρίσεις, αλλά όχι μόνο τις αντιμετώπισε αποτελεσματικά, άλλα και εξήλθε δυνατότερος από αυτές.

Οι μακροχρόνιες προοπτικές του παγκόσμιου τουρισμού παραμένουν θετικές, ενώ σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που θα αποβλέπει κυρίως στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπου προφανής προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο τουρισμός μπορεί να είναι ο καταλύτης στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, επισήμανε ο κ. Rifai, ενώ σημείωσε, με ιδιαίτερη έμφαση, το γεγονός ότι οι δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός ως ατμομηχανή της οικονομίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες από πάρα πολλές κυβερνήσεις.

Με αφορμή την κρίση και στο παραπάνω πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού παρουσίασε στην πρόσφατη Γενική του Συνέλευση τον Οδικό Χάρτη προς την Ανάκαμψη (Roadmap to Recovery) ο οποίος και έγινε αποδεκτός από 140 χώρες, της Ελλάδας περιλαμβανομένης.

Ο κύριος σκοπός αυτού του Oδικού Xάρτη είναι να δείξει στους πολιτικούς ηγέτες το πώς ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και πως μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για τη μετεξέλιξη προς την πράσινη οικονομία.

To Συνέδριο συνεχίζεται με παρεμβάσεις διακεκριμένων ομιλητών από το εξωτερικό (Dr. Ghassan Aidi, Πρόεδρος International Hotel & Restaurant Association, Mr. Koray Yetik, Γενικός Γραμματέας Turkish Tourism Investors Association, κ. Γιάννος Πανταζής Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, Mrs. Hala El Khatib Γενική Γραμματέας Egyptian Hotel Association, Mr. Jose Luis Zoreda, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Exceltur Ισπανία).

Επίσης, για το θέμα «Σχέσεις τουριστικού τομέα και χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεργασία στη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας», παρεμβάσεις θα κάνουν οι κκ. Νικόλαος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Eurobank EFG, Θεόδωρος Πανταλάκης, αντιπρόεδρος & αναπληρωτής CEO Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς, γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

in.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: