Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ετσι βλέπω τη ΝΔ τού αύριο


ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ¨ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ¨

Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση και μια μεγάλη ανοικτή κεντροδεξιά παράταξη, που να προσφέρει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Για να την αποκτήσει, δεν αρκεί η εκλογή μιας νέας ηγεσίας. Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για ιδέες και πολιτικές. Και να είμαστε επίσης έτοιμοι να ακούσουμε τόσο τους πολίτες που μας έκριναν σκληρά όσο και τα νέα ρεύματα και ιδέες που γεννά σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Στη διάρκεια αυτού του διαλόγου οφείλουμε να προσεγγίσουμε νέες θεματικές και να προτείνουμε λύσεις σε τομείς όπου η κοινωνία κινείται πιο γρήγορα από τα κόμματα. Να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό ιδεολογικό και αργότερα προγραμματικό διάλογο για ζητήματα όπως η διαφάνεια, οι νέες τεχνολογίες, το περιβάλλον, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η προστασία των εργαζόμενων, η μετανάστευση, το Ασφαλιστικό και η δημογραφική ανισορροπία, η κοινωνία της γνώσης.

Στον διάλογο αυτόν πρέπει να προσέλθουμε ξεκαθαρίζοντας πρώτα απ΄ όλα ότι ως παράταξη θα παραμείνουμε σταθεροί στη γραμμή της υπευθυνότητας, της ειλικρίνειας και του καθαρού λόγου. Οτι θα σταθούμε απέναντι στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία.

Αυτή άλλωστε ήταν και είναι η παρακαταθήκη του ιδρυτή αυτής της παράταξης, την οποία υπηρέτησε πιστά σε όλη του την πολιτική ζωή.

Στόχος μας ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι να περιμένουμε την αποτυχία της κυβέρνησης, ούτε να την ευχόμαστε ούτε να την επιδιώκουμε. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν ανταγωνισμό προς το καλύτερο. Εναν ενάρετο κύκλο στον οποίο θα ενθαρρύνονται η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα και ο ρεαλισμός.

Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να πούμε ξεκάθαρα - και τώρα που είμαστε αντιπολίτευση- ότι υπεύθυνο και αξιόπιστο κόμμα δεν είναι εκείνο που κάνει πολιτική με δανεικά, αλλά εκείνο που βάζει τάξη και νοικοκυριό στην οικονομία της χώρας, ακόμα και με δύσκολες αποφάσεις.

Να πούμε χωρίς περιστροφές ότι στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορείς να προσελκύσεις επενδύσεις χωρίς ανταγωνιστικότητα και ότι χωρίς επενδύσεις δεν έχεις ούτε ανάπτυξη ούτε απασχόληση.

Να πούμε ξεκάθαρα ότι αν η κυβέρνηση ξηλώσει τα όσα θετικά με τρόπο επώδυνο εμείς θεσμοθετήσαμε στο κατ΄ εξοχήν δύσκολο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, δεν προστατεύει κανέναν αλλά αντιθέτως υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η στήριξη που οφείλουμε προς τους κοινωνικά αδύνατους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους, η οποία πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα στα επόμενα χρόνια των μεγάλων δημοσιονομικών δυσκολιών, δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν έχουμε το θάρρος να συγκρουστούμε με οργανωμένα συμφέροντα που απολαμβάνουν παροχές και εισοδήματα εις βάρος όσων δικαιούνται την κοινωνική μας αλληλεγγύη. Να πούμε ξεκάθαρα ότι η Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια είναι ύψιστα κοινωνικά αγαθά. Και να στηρίξουμε ως αντιπολίτευση κάθε μέτρο που θα ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών και θα περιορίζει τη βία και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Να δούμε υπεύθυνα και ρεαλιστικά το ζήτημα της μετανάστευσης. Με σύγχρονες πολιτικές, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ζήτημα είναι μείζον και όσο η Πολιτεία δεν το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, θα δημιουργείται χώρος για τη δράση περιθωριακών και ακραίων ομάδων.

Να πούμε ξεκάθαρα ότι όσοι δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία υπονομεύουν το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς Ελλήνων. Οτι τα Πανεπιστήμιά μας δεν μπορούν να είναι χώροι βίας, όπου καθηγητές ξυλοκοπούνται και εκδηλώσεις ματαιώνονται όταν το θέμα τους δεν αρέσει σε ορισμένους. Η δύναμη των οργανωμένων μειοψηφιών και των αυταρχικών μεθόδων τους στον χώρο των Πανεπιστημίων κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη γέφυρα που οδηγεί στη γνώση και στην καινοτομία.

Να πούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η αγάπη για την πατρίδα και η αναβάπτιση στη δική μας ελληνική ταυτότητα δεν μπορεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να ενοχοποιούνται. Αλλά να τονίσουμε παράλληλα ότι ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με τη λαϊκίστικη ρητορική και τη δημαγωγική πατριδοκαπηλία. Πατριωτική πολιτική δεν είναι ούτε να χαϊδεύεις τα αφτιά των πολιτών ούτε να επενδύεις στους φόβους τους. Η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας δεν επιτυγχάνεταιμε ανεύθυνες κορόνες στο εσωτερικό, αλλά με δυνατή οικονομία, ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, υψηλό διεθνές κύρος και ενεργή και υπεύθυνη συμμετοχή στους διεθνείς συνασπισμούς.

Και πάνω απ΄ όλα πρέπει να αναδείξουμε σε όλο μας τον πολιτικό λόγο την αξία της ελευθερίας. Είμαστε η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Ως κράτος συγκροτηθήκαμε και επιβιώσαμε μέσα από αγώνες για την Ελευθερία. Ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» είναι κορυφαίο εθνικό μας σύμβολο. Η έννοια αυτή είναι εμφυτευμένη στο ιστορικό υποσυνείδητο του λαού μας. Συγκινεί και συνεγείρει κάθε πολίτη, όλων των ηλικιών. Αυτή η εθνική μας αφετηρία μπορεί αρμονικά να συνδεθεί με την αδήριτη ανάγκη για αποτελεσματικότητα στη συλλογική δράση και στην οικοδόμηση θεσμών. Αυτή είναι η κατεύθυνση την οποία προτείνω. Να προτάξουμε τη δύναμη του ορθού λόγου, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αυτονόητου απέναντι στις προκαταλήψεις, τη δημαγωγία, τα στερεότυπα.

Ετσι βλέπω το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πιο αξιόπιστοι. Ετσι θα γίνουμε ξανά η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: