Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Γκερέκου: "Απετράπη την τελευταία στιγμή ο αποκλεισμός του ΕΚΑΒ Κέρκυρας από σύγχρονο εξοπλισμό»

Μετά από ερώτηση της βουλευτού Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου, προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με την σχετική απάντηση-δέσμευση του Υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου, απετράπη, έστω και την τελευταία στιγμή, ο αποκλεισμός του ΕΚΑΒ τομέα Κέρκυρας από την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού.
Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της βουλευτού, που αναφέρει και τα εξής:

"Η βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίηση της για αυτή την εξέλιξη, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν ένας νομός σαν την Κέρκυρα, με τεράστιες απαιτήσεις και σοβαρά προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας, να αποκλείεται από τέτοια έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του.

Ωστόσο, συνέχισε, αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απαντήσεις και των συνερωτώμενων Υπουργείων ΠΕΣΔΔΑ και Οικονομικών, ώστε να διαπιστωθούν οι αιτίες του αρχικού αποκλεισμού του ΕΚΑΒ Κέρκυρας. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς τα προβλήματα παραμένουν πολλά. Το σύνολο των φορέων της Κέρκυρας πρέπει να εντείνει τις διεκδικήσεις του και να γίνει σαφές πως όσο δεν διεκδικούμε, και μάλιστα επίμονα, η Κέρκυρα θα μένει εκτός κάθε Κυβερνητικού σχεδιασμού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

«Απαντώντας στην με αρ. 11621/17-12-08 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κα Αγγελική Γκερέκου με θέμα «προμήθεια και εγκατάσταση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού ΕΚΑΒ», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Κατόπιν προτάσεως του Ε.Κ.Α.Β. 7ης Περιφέρειας προς την Περιφέρεια Ηπείρου εντάχθηκε η πράξη με τίτλο: «Σύστημα Προνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής και Νοσηλευτικής» στο Μέτρο 1.3 του Π.Ε.Π. Ηπείρου με κωδικό Ο.Π.Σ. 111749 και Τελικό Δικαιούχο το Ε.Κ.Α.Β. 7ης Περιφέρειας – Παράρτημα Ιωαννίνων.

Το ανωτέρω πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ΄ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Ηπείρου και περιλαμβάνει τρία υποέργα, ήτοι:

o Την προμήθεια και εγκατάσταση υλικοτεχνικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 556.325€,
o Τον σχεδιασμό και ανάπτυξη εφαρμογής για την διαχείριση του στόλου των ασθενοφόρων ΄και την μετάδοση και επεξεργασία ιατρικών δεδομένων προϋπολογισμού 164.220 € και
o Την προμήθεια λογισμικού διαχείρισης και παραμετροποίησης γεωπολιτικού υπόβαθρου πολλαπλών επιπέδων και αντίστοιχων χαρτών προϋπολογισμού 35.700 €.

Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν ήταν δυνατόν να χρηματοδοτήσει το άνω έργο για τους Νομούς Κέρκυρας και Λευκάδας, οι οποίοι υπάγονται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το εν λόγω πρόγραμμα αρχικά αφορούσε τα Ιωάννινα και τους Τομείς Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Παρ΄όλα αυτά και επειδή μέριμνα της Διοίκησης του ΕΚΑΒ είναι η ισομερής και ανάλογη ανάπτυξη όλων των Τομέων της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, μερίμνησε για τον εξοπλισμό συνολικά τριάντα (30) ασθενοφόρων οχημάτων, μεταξύ άλλων και για τον Τομέα Κέρκυρας και Λευκάδας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό υλοποίησης του έργου θα εξοπλιστούν αναλυτικά, ως ακολούθως:

1. Ε.Κ.Α.Β. Παράρτημα Ιωαννίνων : 14 ασθενοφόρα οχήματα
2. Ε.Κ.Α.Β. Τομέα Άρτας: 4 ασθενοφόρα οχήματα
3. Ε.Κ.Α.Β. Τομέα Πρέβεζας: 3 ασθενοφόρα οχήματα
4. Ε.Κ.Α.Β. Τομέα Ηγουμενίτσας: 2 ασθενοφόρα οχήματα
5. Ε.Κ.Α.Β. Τομέα Κέρκυρας: 4 ασθενοφόρα οχήματα
6. Ε.Κ.Α.Β. Τομέα Λευκάδας: 3 ασθενοφόρα οχήματα

‘Ηδη ο εξοπλισμός παραλήφθηκε, η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε και σταδιακά θα επεκταθεί η εφαρμογή του προγράμματος και στους ύπόλοιπους Τομείς του Ε.Κ.Α.Β. 7ης Περιφέρειας.

Επίσης, αναφορικά με την δυνατότητα και τον τρόπο συνεργασίας των Περιφερειών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων στην χρηματοδότηση του έργου αυτού, το ΕΚΑΒ δεν είναι σε θέση να απαντήσει, είναι όμως διαθέσιμο να συνεργαστεί με όλους τους φορείς στην ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον η υλοποίηση του προγράμματος στεφθεί με επιτυχία το ΕΚΑΒ έχει συμπεριλάβει στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό την άμεση επέκταση σε άλλους Τομείς και Παραρτήματα ανά την Ελλάδα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: