Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ

H αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στη Κέρκυρα είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος χωροταξίας & Δημοσίων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Βουλευτές του ΚΚΕ και Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης.

Όπως αναφέρουν:

Το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων απασχολεί χρόνια την Κέρκυρα. Οι μέθοδοι και τα μέτρα που έχουν παρθεί κατά καιρούς εντάσσονται μάλλον στη λογική του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και της χρεοκοπίας των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων ελαιοτριβείων, παρά στο να δοθεί οριστική λύση υπέρ αυτών αλλά και του περιβάλλοντος.

Αποποιούμενες τις ευθύνες τους οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, έπαιρναν μέτρα απαγόρευσης της έκθλιψης ελαιοκάρπου και απαγόρευαν, ουσιαστικά, από 1η Μαρτίου την λειτουργία των ελαιοτριβείων αν δεν είχαν λάκκους αποδοχής της μούργας (απόβλητα ελαιοτριβείων). Είναι γνωστό, όμως, πως --όσο αφορά την Κέρκυρα-την περίοδο της απαγόρευσης της λειτουργίας των ελαιοτριβείων, τουλάχιστον το 30% του ελαιοκάρπου δεν έχει περισυλλεχθεί, με αποτέλεσμα ή οι αγρότες να χάσουν κι άλλο από το πενιχρό τους εισόδημα, ή να υποβληθούν εξοντωτικά πρόστιμα στους ελαιουργούς που συνεχίζουν την λειτουργία των ελαιοτριβείων τους .

Η αναγκαστική απόφαση για ολοκληρωμένη διαχείριση, που υποτίθεται έχει σαν σκοπό την «οικονομική ενίσχυση» του ελαιολάδου και τη προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, η λύση του οποίου απαιτεί τεράστιο κόστος των πιθανών εγκαταστάσεων και της λειτουργίας τους. Ένα κόστος το οποίο, βέβαια, δεν μπορεί να επιβαρύνει ούτε τους ελαιοτριβείς, ούτε ,πολύ περισσότερο, τους παραγωγούς.

Η άσχημη κατάσταση του ελαιώνα του νησιού, με την προφανή και σταδιακή εγκατάλειψη του τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της αντιαγροτικής ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής των Ελληνικών Κυβερνήσεων, οδηγούν στην αποδοχή της άποψης, ότι δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια για την λύση του προβλήματος των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Το κράτος δεν έχει ενδιαφερθεί να κάνει καμία έρευνα για την βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων, ενώ τεχνικές μέθοδοι, που εφαρμόζονται σε άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες, είναι οικονομικά αδύνατο να εφαρμοστούν από τους ελαιοτριβείς της Κέρκυρας, χωρίς τη οικονομική επιχορήγηση από τα αρμόδια υπουργεία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν:

1. Για την επιστημονική και οριστική λύση του τεράστιου αυτού προβλήματος και
2. Για την επιχορήγηση της λύσης που θα προκριθεί σαν η πλέον επιστημονικά κατάλληλη αλλά και η πιο αρμόζουσα για τις ειδικές συνθήκες της Κέρκυρας»


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Μ. Χαραλάμπους, Κ. Αλυσανδράκης, για τα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
α) Στο πλαίσιο του Καν. (ΕΚ) 2080/2005 της Επιτροπής σχετικά με τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων και τα προγράμματα εργασίας που υλοποιούν για την τριετία 2006-2009, έχει εγκριθεί συνολικά για τη δράση «βελτίωση των συνθηκών αποθήκευσης των καταλοίπων της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών» το ποσό των 2.443.030,4€, εκ των οποίων το ποσό των 2,407.500€ αφορά κοινοτική χρηματοδότηση και το ποσό των 35.530,40€ αφορά εθνική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον πρόσφατα τροποποιημένο κανονισμό, για την επόμενη τριετή περίοδο, περιλαμβάνεται και πάλι η παραπάνω δράση στις επιλέξιμες δραστηριότητες, οπότε και μπορεί να αποτελεί μέρος προγράμματος από Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.). Η ΕΑΣ Κέρκυρας συμμετείχε στον ανωτέρω κανονισμό μέσω του προγράμματος της Ελαιουργικής, αλλά στο πρόγραμμα της δεν περιλάμβανε κάποια δραστηριότητα που να σχετίζεται με την επεξεργασία των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
β) Στο πλαίσιο του Μέτρου 123Α «Αύξηση της Αξίας των Γεωργικών Προϊόντων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) και σε ό,τι αφορά τα ελαιοτριβεία ενισχύονται:
• Ιδρύσεις ελαιοτριβείων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές από βιολογική Α' ύλη.
• Εκσυγχρονισμός μετεγκατάσταση ελαιοτριβείων που επεξεργάζονται βιολογική πρώτη ύλη.
• Συγχωνεύσεις ελαιοτριβείων.
Σημειώνεται ότι είναι επιλέξιμες οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων ελαιοτριβείων, μόνο στο πλαίσιο γενικότερου εκσυγχρονισμού
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» είναι ένα πρόγραμμα δυναμικό που υπόκειται σε αναθεωρήσεις και τα παραπάνω μπορούν να αναπροσαρμοστούν.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», δίδονται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, www. minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.
γ) Σε ό,τι αφορά τη σημερινή λειτουργία των ελαιοτριβείων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενισχύει στο πλαίσιο του «Μέτρου 2.1» τον εκσυγχρονισμό και τη μετεγκατάσταση των μονάδων» δίνοντας έμφαση στη βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: