Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Στη Γάζα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων


Aποστολή στη Γάζα πραγματοποιεί η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με πολυεθνική αντιπροσωπεία ευρωπαϊκών και αραβικών δημοσιογραφικών ενώσεων. Σκοπός αυτής της αποστολής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΔ, είναι η ηθική υποστήριξη των δημοσιογράφων της Γάζας και η διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ στη διάρκεια της σύρραξης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΟΔ: "Η ΔΟΔ έχει καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Ισραήλ από τον περασμένο μήνα για τη στοχοποίηση των ΜΜΕ και τον αποκλεισμό της εισόδου των δημοσιογράφων στη Γάζα, σήμερα καταγγέλλει επίσης τη Χαμάς για τις απειλές και την τρομοκρατία που ασκεί στους δημοσιογράφους". Σε δηλώσεις του ο Αϊντάν Γουάιτ, γενικός γραμματέας της ΔΟΔ και επικεφαλής της διεθνούς αποστολής στη Γάζα, τόνισε ότι: "Μόνο επαίνους έχουμε για τους δημοσιογράφους στη Γάζα για το θάρρος που έδειξαν, στις εσκεμμένες και πολλές φορές φονικές επιθέσεις που δέχθηκαν. Στηρίζουμε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την τήρηση του διεθνούς δικαίου στη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης, τώρα είναι η στιγμή που το Ισραήλ και η Χαμάς, θα είναι υπόλογοι για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που σημειώθηκαν σε αυτή τη σύρραξη".

Συνεχίζοντας ο κ. Γουάιτ πρόσθεσε: "Ο μήνας που πέρασε ήταν κόλαση για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στη Γάζα. Είναι αδύνατον να υπάρξει σοβαρή εκτίμηση της κατάστασης των ΜΜΕ στη Γάζα, αν δεν λάβουμε υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και ειδικότερα λόγω του καθεστώτος της Χαμάς. Είναι ξεκάθαρο ότι η Χαμάς δεν διάκειται φιλικά στην ελευθερία των ΜΜΕ, με απάνθρωπο τρόπο τρομοκράτησαν τα ΜΜΕ και προσπάθησαν να τα χειραγωγήσουν. Η κατάσταση των δημοσιογράφων στη Γάζα ήταν ήδη δυσβάσταχτη και πριν τη στρατιωτική επέμβαση και δεν βελτιώθηκε καθόλου σε αυτή την τελευταία σύρραξη. Τώρα που η βία σταμάτησε, είναι καιρός για όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα τη Χαμάς, να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να εργαστούν ελεύθερα"
.

Η διεθνής αποστολή οργανώθηκε από κοινού με την Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων, που συμμετέχει με τον Γενικό Γραμματέα Μάκραμ Μοχάμεντ 'Αχμεντ. Τα άλλα μέλη της αποστολής είναι οι: Νίκος Μεγγρέλης (Ελλάδα), Πατρίκ Καμένκα (Γαλλία), Κιέτιλ Χάανες (Νορβηγία), Πάολο Σερβέντι (Ιταλία), 'Ομάρ Μούσα Αλ Σναϊκάτ (Ιορδανία), Αν Πούλσεν (Δανία), Χάτεμ Ζακαρίγια (Αίγυπτος), Μοχάμαντ Νουρ Φαρχάτ (Αίγυπτος) Ιμάντ Ατίγια (Αίγυπτος) και Σαλάς Μακσούντ (Αίγυπτος).

Η ΔΟΔ συνεργάζεται με την Ομοσπονδία Αράβων δημοσιογράφων για τη δημιουργία μηχανισμών που θα στηρίξουν και θα συμβάλλουν στην ενότητα των δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: