Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

H ομιλία Καραμανλή στη Κέρκυρα



Πολίτες της Κέρκυρας. Πολίτες των νησιών του Ιονίου. Προχωρούμε όλοι και όλες μαζί και με τη συγκινητική σας παρουσία, κάτω από αυτή τη βροχή, ξέρω ήδη το αποτέλεσμα. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Με πάθος στον στόχο. Το μήνυμά σας είναι δυνατό! Είναι μήνυμα ευθύνης, πάνω απ΄ όλα είναι μήνυμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Κερκυραίες, Κερκυραίοι,

Στα επόμενα δύο χρόνια…
- κρίνονται οι αντοχές της Οικονομίας μας.
- Κρίνεται η έξοδός μας από τη διεθνή κρίση.
- Κρίνεται η δυνατότητά μας να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια ανάπτυξη.

Οι δρόμοι μπροστά μας είναι δύο:

Ο πρώτος ακολουθεί συγκεκριμένο Σχέδιο. Είναι δύσκολος δρόμος, ανηφορικός. Όμως, είναι ο μόνος που διασφαλίζει την ελπίδα. Απαιτεί…
- να ελέγξουμε αυστηρά τις δημόσιες δαπάνες.
- Να κερδίσουμε τον πόλεμο με τη φοροδιαφυγή.
- Να προχωρήσουμε τολμηρά σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο δεύτερος αγνοεί την παγκόσμια κρίση. Φαίνεται εύκολος. Είναι κατηφορικός. Είναι γεμάτος κούφιες υποσχέσεις. Είναι ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Δρόμος εξαιρετικά επικίνδυνος.

Δίλημμα δεν μπορεί να υπάρχει. Αν πιστέψουμε σε δρόμους εύκολους και κατηφορικούς, η Χώρα θα εγκλωβιστεί σε περιπέτειες. Διότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες αποφάσεις, οι συνέπειες θα είναι δυσβάσταχτες για όλους. Θα οδηγήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση απαιτεί συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο πορείας. Σχέδιο που μετρά τις αντιξοότητες της διεθνούς συγκυρίας. Σχέδιο που μετρά τα βάρη της Οικονομίας και, κυρίως, το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Απέναντι σ’ όλα αυτά, ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο. Κρύβεται στη γενικολογία. Κρύβεται πίσω από μεγάλα λόγια. Κρύβεται γενικά. Είτε γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα, είτε γιατί δεν θέλει να απαντήσει.

Ό,τι και να συμβαίνει είναι ανησυχητικό.

Φίλες και φίλοι,

Εάν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφερόταν για τα δημόσια οικονομικά, δεν θα έκανε τίποτε απ’ όσα υπόσχεται. Εάν δοκίμαζαν να μοιράσουν, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, 10 δις ευρώ, το έλλειμμα θα ξέφευγε από κάθε έλεγχο. Το κόστος του δανεισμού θα γινόταν δυσβάσταχτο. Η Χώρα θα εγκλωβιζόταν σε σοβαρή οικονομική περιπέτεια. Σε λίγο καιρό θα χρειάζονταν πολύ σκληρά, επώδυνα μέτρα! Τα μέτρα αυτά θα έπλητταν κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι συνέπειες θα έπλητταν κάθε πολίτη, κάθε οικογένεια. Και κυρίως θα προσέθεταν δυσβάσταχτα φορτία στην νέα γενιά.

Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε την Οικονομία μας να γίνει έρμαιο επιπόλαιων χειρισμών. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε τη Χώρα στον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης οικονομικής περιπέτειας. Είναι εθνική υπόθεση. Είναι εθνική υποχρέωση. Είναι υποχρέωση στα παιδιά μας.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι. Έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε στις πρώτες χώρες που θα μπουν σε τροχιά ανάκαμψης. Έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τις βάσεις για στέρεη ανάκαμψη το 2011. Η προοπτική αυτή βρίσκεται στα χέρια μας. Δεν χαρίζεται όμως! Διεκδικείται και κερδίζεται! Αυτόν τον αγώνα ξεκινήσαμε. Αυτόν τον αγώνα συνεχίζουμε. Με ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο. Με αποφασιστικότητα! Με πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Φτάνει ένα και μόνο: Να τολμήσουμε -σήμερα, όχι αύριο- τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις! Τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Αυτό σχεδιάσαμε και αυτό είπαμε. Υπεύθυνα, ξεκάθαρα, συγκεκριμένα. Θέλουμε να είναι γνωστή όλη η αλήθεια. Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες τις πολιτικές της επομένης των εκλογών.

Κερκυραίες και Κερκυραίοι,

Στα τελευταία πεντέμισι χρόνια, πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα. Τα νησιά του Ιονίου άρχισαν να αποκτούν νέες υποδομές. Στη δύσκολη συγκυρία της διεθνούς κρίσης, έχοντας το βλέμμα στα νησιά μας ενισχύσαμε τον Τουρισμό με συγκροτημένο πλαίσιο μέτρων:
- Εγγυημένα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ.
- Μείωση του ΕΤΑΚ και του τέλους παρεπιδημούντων.
- Λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων.
- Αυξημένη κατά 50% διεθνή προβολή της Χώρας.
- Πριμοδότηση για την πρόσληψη εποχιακά εργαζόμενων από ξενοδοχειακές μονάδες.
- Αύξηση, σχεδόν κατά 50%, των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού.
- Ενίσχυση των σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης στα Ιόνια, με πάνω από 60 εκ. ευρώ.
Παρά την κρίση, δεν σημειώθηκαν στην Κέρκυρα μεγάλες απώλειες. Οφείλω βέβαια να υπογραμμίσω ότι, στην τουριστική κίνηση του νησιού, έδωσε σημαντική ώθηση η ολοκλήρωση της Εγνατίας. Ανάλογη συμβολή θα έχει, σύντομα, και η Ιόνια Οδός.

Σημειώνω όμως και τα έργα στο λιμάνι.

Από το 2004, χρηματοδοτήθηκαν στην Κέρκυρα οδικά έργα, που ξεπέρασαν τα 50 εκ. ευρώ.

Σημειώνω, ακόμη, ότι...
• Κατασκευάστηκαν νέα σχολικά συγκροτήματα και νέο κτίριο για το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
• Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε, πριν λίγες μέρες, το νέο υπερσύγχρονο Νοσοκομείο.
• Ολοκληρώνεται, την Άνοιξη του 2010, και ανοίγει τις πύλες του, το νέο Δικαστικό Μέγαρο.
• Κατασκευάζονται 180 εργατικές κατοικίες και σύντομα θα δοθούν σε δικαιούχους.
• Εξασφαλίστηκε η ενεργειακή επάρκεια του νησιού, με δεύτερο αγωγό τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος.
• Δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης της Κέρκυρας και των Παξών, με το μεγάλο έργο των φραγμάτων, γύρω στα 300 εκ. ευρώ, που δημοπρατείται.

Θέλω να υπογραμμίσω ξεχωριστά τη μεγάλη επιτυχία της ένταξης της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Είναι μια μεγάλη τιμή για το νησί, για ολόκληρο το Ιόνιο, για ολόκληρη την Ελλάδα.

Ανάμεσα στα έργα πολιτισμού που προωθήσαμε, τα πέντε τελευταία χρόνια, επισημαίνω:
- Τις παρεμβάσεις στα φρούρια του Αγγελόκαστρου και της Κασσιόπης, καθώς και τα έργα στο παλαιό φρούριο.
- Την ανάδειξη των κάστρων στη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο.

Στη νέα προγραμματική περίοδο, τα νησιά του Ιονίου ενισχύονται με πόρους που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.

Σημειώνω ακόμη, ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος παρά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε διάταξη που θεσμοθετεί ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές. Σ’ αυτή τη βάση, προβλέψαμε ειδική μοριοδότηση για τους νέους των νησιών στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, με πριμοδότηση 30% ή και απόλυτη πρόταξη των νησιωτών. Λύνεται έτσι το πρόβλημα της υποστελέχωσης δημόσιων υπηρεσιών και βοηθούνται οι νέοι να μείνουν στον τόπο τους.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Απ’ όλη την Ελλάδα έρχεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Έκαναν λάθος όσοι βιάστηκαν να προκαταλάβουν την απόφαση των Ελλήνων. Έκαναν λάθος όσοι βιάστηκαν να βγάλουν προς τα έξω την αλαζονεία και τη ρεβανσιστική τους αντίληψη. Οι πολίτες είναι ώριμοι. Οι πολίτες νοιάζονται για την επόμενη μέρα. Νοιάζονται για την επιχείρηση, τη δουλειά, τα σχέδιά τους. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να χτίσουν σε κινούμενη άμμο ανεδαφικών υποσχέσεων. Δεν δέχονται ακάλυπτες επιταγές. Δεν επιλέγουν σε δρόμους που οδηγούν μόνο σε περιπέτειες. Ξέρουν ότι σοβαρές, αναγκαίες και υπεύθυνες πολιτικές διασφαλίζουν την ελπίδα. Προσβλέπουν στην προοπτική να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση το 2011. Οι πολίτες επενδύουν στη Νέα Δημοκρατία. Επενδύουν στην Παράταξη των υπεύθυνων επιλογών. Επενδύουν στην Παράταξη που δίνει λύσεις σε δύσκολους καιρούς.

Να είστε σίγουροι για το δρόμο που διαλέξαμε. Να είστε περήφανοι για την Παράταξή μας. Εμείς θα βγάλουμε τη Χώρα από την παγκόσμια κρίση. Εμείς θα είμαστε και πάλι νικητές. Η κινητοποίηση όλων έφερε αποτελέσματα. Η συστράτευση φέρνει νέα δυναμική. Η συμμετοχή εγγυάται τη νίκη.

Προχωρούμε όλοι και όλες μαζί. Κανένας να μη λείψει. Καμιά ψήφος χαμένη. Αποφασίζουμε για το μέλλον της Πατρίδας μας. Αποφασίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας. Καλή δύναμη σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: