Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου

Το διακύβευμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου ήταν το κοινό σημείο στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τις οποίες έπεσε την Παρασκευή η αυλαία αυτής της προεκλογικής περιόδου. Σημείο αιχμής της πολιτικής αντιπαράθεσης παρέμεινε, δύο 24ωρα προ της κάλπης, η οικονομία και η αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, εμφανής ήταν οι προσπάθεια των δύο «μονομάχων», των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους και να απευθυνθούν προς όσους παραμένουν αναποφάσιστοι.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την εκστρατεία του με ομιλία στην Πάτρα.

Ο Κώστας Καραμανλής άσκησε για άλλη μια φορά δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, μίλησε για κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει την «προοπτική του 2011» και επανέλαβε το δίλημμα «εξωπραγματικές υποσχέσεις ή ρεαλιστικό σχέδιο».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε κοινή πορεία προς τις κάλπες με τη φράση «πάμε μαζί». Την Κυριακή, τόνισε, «θα κλείσει μια και καλή η πόρτα στο παρελθόν και θα ανοίξει η πόρτα προς το μέλλον».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα βρέθηκε κοντά σε εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς. Από εκεί έριξε τα βέλη της κατά των δύο μεγάλων κομμάτων και προειδοποίησε ότι με το πρόγραμμα ανάκαμψης από την κρίση που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση θα χαθούν όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον ΟΛΠ, όπου συναντήθηκε με τους απεργούς λιμενεργάτες. Ζήτησε την «οριστική ματαίωση της εκποίησης του δημόσιου πλούτου» καθώς και την ακύρωση της σύμβασης για το λιμάνι του Πειραιά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έκλεισε την εκστρατεία του με ομιλία στην Θεσσαλονίκη, από όπου εκτίμησε ότι με τις εκλογές της Κυριακής «θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της χώρας και οι πατριωτικές δυνάμεις θα γίνουν ρυθμιστές του πολιτικού γίγνεσθαι».

Ο Νίκος Χρυσόγελος των Οικολόγων-Πράσινων κάλεσε τους ψηφοφόρους «να μετατρέψουν την πολλαπλή συμπάθεια προς τους Οικολόγους - Πράσινους σε θετική ψήφο» και έθεσε ως στόχο την εκλογή 8-10 βουλευτών. Δεν απέκλεισε δε μετεκλογική συνεργασία στη βάση προγραμματικής συμφωνίας.

Ενώπιον της κάλπης

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19:00. Για να μάθετε ηλεκτρονικά πού ψηφίζετε, λειτουργεί σχετική υπηρεσία στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Απαραίτητο έγγραφο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι η αστυνομική ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους ή η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.


Πόσους σταυρούς;


Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομά τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως εξής:

* στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται 1-3 βουλευτές, έναν σταυρό
* στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται 4-7 βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς,
* στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται 8-12 βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς,
* στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται 13 και άνω βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Θα ξέρουμε νωρίτερα


Σε αυτές τις εκλογές, όπως και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρία που υποστηρίζει από τεχνολογικής άποψης την εκλογική διαδικασία, δηλαδή η Singular Logic, ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων μέσω ειδικού κινητού τηλεφώνου (SRT), με σκοπό την ταχύτερη μετάδοση των αποτελεσμάτων.
in.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: