Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Καταγγελίες για απολύσεις σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας

Απολύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες της Κέρκυρας κατήγγειλαν σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Στ. Πελάης και η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σοφία Λίβερη.
Πρόκειται για τα ξενοδοχεία “Μιραμάρε” και “Μπελβεντέρε” όπου σύμφωνα με την καταγγελία απολύθηκαν εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται και δεδουλευμένα, ενώ στη μία περίπτωση καταγγέλθηκε και πρόσληψη αλλοδαπών στη θέση των απολυμένων.
Αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις θα υπάρξουν κινητοποιήσεις και προσφυγή στη νέα ηγεσία του Υπ. Απασχόλησης.
Ειδικότερα, η πρόεδρος του Εργ. Κέντρου Σοφία Λίβερη δήλωσε τα εξής:
“Προς το τέλος του κλεισίματος της τουριστικής περιόδου, οι εργοδότες έχουν προβεί σε απολύσεις σε ορισμένα ξενοδοχεία. Ειδικά στο ξενοδοχείο Μιραμάρε που έχει πελάτες και όφειλε να κρατήσει τους εργαζόμενους έως την ημέρα που θα έκλεινε, προχώρησε την Παρασκευή σε απόλυση των καμαριερών.
Οι καμαριέρες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.Είναι μια τακτική των εργοδοτών που θα πρέπει να σταματήσει με παρέμβαση του νέου Υπουργείου Εργασίας, αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τους μη συνεπείς εργοδότες.

Καταγγέλλουμε την πρακτική των απολύσεων εργαζομένων οι οποίοι δεν εξοφλούνται και δεν συμπληρώνουν τα ένσημά τους..
Θα κάνουμε την παρέμβασή μας στο νέο Υπουργείο, μόλις οριστεί ο νέος Υπουργός.
Μια ανάλογη περίπτωση είναι με την ομαδική απόλυση εργαζομένων στο Μπελβεντέρε η οποία είναι παράνομη. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να τρέχουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν. Ευχόμαστε να είναι η τελευταία καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων. Στο εξής θα αντιδρούμε με πυγμή έναντι αυθαιρεσιών των εργοδοτών”.
Από την πλευρά του ο κ. Πελάης επεσήμανε:
“Η εργοδοσία θα πάρει την απάντησή της στην προσπάθεια αντικατάστασης του εργατικού δυναμικού της Κέρκυρας.
Θα πάρουν την απάντησή τους, όπως και το ξενοδοχείο Μιραμάρε με επίσχεση εργασίας λόγω της καθυστέρησης των δεδουλευμένων για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο αλλά και την προκλητική προφορική λήξη της σύμβασης για πέντε εργαζόμενες, 20 μέρες πριν κλείσει το ξενοδοχείο. Τη στιγμή που ο Άρειος Πάγος έχει ορίσει με απόφασή του ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμένουν στις θέσεις τους έως την τελευταία ημέρα λειτουργίας του ξενοδοχείου.
Την προκλητική στάση της εργοδοσία, θα την απαντάμε με σκληρά μέτρα.
Η απάντησή μας θα είναι κάθε φορά πιο δυναμική. Προειδοποιούμε την εργοδοσία να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων αν θέλουν να μπορέσει να λειτουργήσει η τουριστική οικονομία. Αν ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι για όλους, δεν θα είναι ούτε γι’ αυτούς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: