Κυριακή, 3 Μαΐου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου-70 Δημοσιογράφοι νεκροί το 2008


Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου η σημερινή, και εκατοντάδες εφημερίδες παγκοσμίως θα τιμήσουν τη μνήμη δημοσιογράφων, εκδοτών, φωτορεπόρτερ και ανθρώπων του Τύπου γενικότερα που δολοφονήθηκαν ή δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις κατά της ζωής και της ελευθερίας τους κατά την άσκηση του έργου τους.


Τα φαινόμενα αυτά δεν φαίνεται να εξαλείφονται με την πάροδο του χρόνου, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των ανθρώπων του Τύπου που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους κατά την άσκηση του καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Δημοσιογράφων, το 2008 συνολικά 70 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους παγκοσμίως. Η πλειοψηφία αυτών έχασαν τη ζωή τους σε ασιατικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Αφγανιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη. Δολοφονίες δημοσιογράφων έγιναν, ωστόσο και σε Ευρώπη και Αμερική.

Επίσης, περίπου 125 δημοσιογράφοι βρέθηκαν την περασμένη χρονιά πίσω από τα κάγκελα των φυλακών, οι περισσότεροι και πάλι σε ασιατικό έδαφος, ενώ τουλάχιστον 673 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν κατά την άσκηση του έργου τους.
Από in.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: