Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Κατά πλειοψηφία η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ

Την πρόταση της ΔΕΥΑΚ για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της επιχείρησης, έκανε δεκτή το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων.Η παράταξη Τρεπεκλή απείχε από την ψηφοφορία, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Σαρλή, Μάχος Γαβαλάς ψήφισε αρνητικά. Απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χ. Μάστορας.

Την πρόταση, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δ. Πουλιέζος και ο Αντιπρόεδρος Β. Φίλιππας, τονίζεται “η ανάγκη στήριξης της επιχείρησης, κάλυψης των αυξημένου λειτουργικού κόστους λόγω της αύξησης των καυσίμων, του ρεύματος αλλά και των συλλογικών συμβάσεων του προσωπικού”.

Σύμφωνα με την πρόταση-εισήγηση, “αναπροσαρμόζεται η λειτουργία της ίδιας της επιχείρησης με στόχο τη σημαντική μείωση του κόστους και την ποιοτική αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών”, ενώ “ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων”.

Έτσι, μειώνονται τα τιμολόγια των ΑΜΕΑ κατά 60%, των νεφροπαθών κατά 40%.

Ο Δ. Πουλιέζος

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δ. Πουλιέζος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, το Δ.Σ. της επιχείρησης έχει αποφασίσει, με τη συμφωνία σχεδόν όλων των μελών του , να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που εξαρτώνται από αυτό ,ώστε η οικονομική κατάσταση της επιχείρήσης να προχωρήσει στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης.

“Η ΔΕΥΑΚ πρέπει και πάλι να αποκτήσει την οικονομική βάση ,πάνω στην οποία θα στηριχθεί για να μπορέσει να κάνει νέους σχεδιασμούς για το μέλον και να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στη μεγάλη προσπάθεια της υδροδότησης της Κέρκυρας με νερό χαμηλής σκληρότητας.

Με δεδομένα τα σημερινά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης , -που εκτενώς ανέπτυξε ο κ.Φίλιππας στο Δημ. Συμβούλιο-, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ είναι υποχρεωμένο να λάβει μέτρα, σίγουρα δυσάρεστα όχι όμως εξοντωτικά για τους πολίτες , που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην επιβίωση της.

Η επιβλαβής λογική του βραχυπρόθεσμου πολιτικού κόστους δεν μας αγγίζει και δεν μας εμποδίζει να σχεδιάσουμε με βάσει το μακροπρόθεσμο συμφέρον της πόλης και του πολίτη.

Η σημερινή προτεινόμενη οικονομική πολιτική για το έτος 2009 έχει λάβει υπόψη της την δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες και κάνει δίκαιη κατανομή του κόστους. Έτσι, με βάσει τη σημερινή μας εισήγηση , περισσότερο επιβαρύνονται οι εύπορες τάξεις και όσοι εμπορεύονται το νερό και λιγότερο οι οικονομικά αδύνατοι και οι έχοντες προβλήματα υγείας που αποτελούν το 65% των καταναλωτών μας . Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης και μετά από συνεργασία με τον εδώ τοπικό σύλλογο ΑΜΕΑ εισηγούμαστε τη μείωση του λογαριασμού του νερού, στους έχοντες μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό 80 % και πάνω κατά 60%. Επίσης διατηρούμε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κατοίκους του Τεμπλονίου, ως αντιστάθμισμα των επιβαρύνσεων που δέχονται από την λειτουργία του “ΧΥΤΑ “.

Οι προτεινόμενες σήμερα αναπροσαρμογές είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν μια μικρή επιβάρυνση στον πολίτη, Έρχονται όμως να καλύψουν υποχρεώσεις που δημιούργησαν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του παρελθόντος ( έργα ) και αυξήσεις στο κόστος της λειτουργίας της, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στους μισθούς του προσωπικού,στο κόστος της ενέργειας και των υλικών”.

Τρεπεκλής-Γαβαλάς


Αιτιολογώντας τους ρόλους της αποχής της παράταξής του από την ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα ο πρωην Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής, ανέφερε ότι την τελευταία τριετία η ΔΕΥΑΚ αύξησε τα τιμολόγια της κατά 45%, αύξηση τεράστια.

“Το πορτοφόλι των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών δεν αντέχει άλλες αυξήσεις. Η νέα πολιτική της ΔΕΥΑΚ πάει στις εύκολες λύσεις, στο χαράτσι, στην εισπρακτική πολιτική.”

Απ.ο την πλευρά του ο Μ. Γαβαλάς σημείωσε ότι “δεν ψηφίζει την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ γιατί δεν συμφωνεί με την πολιτική της υφιστάμενης δημοτικής αρχής”.

Οι άλλες αποφάσεις

του Δ.Σ.

Μεταξύ των αποφάσεων για τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. Κερκυραίων ήταν η ένταξη του προσωπικού της ΑΝ.Ε.Δ.Κ (14 άτομα) που απασχολείται στα προνοιακά προγράμματα στη Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κερκυραίων (Κ.Ε.ΔΗ.Κ ).

Πρόκειται για όσους εργάζονται στα Κοινοτικά προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι” και το ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους ο Δήμαρχος Σωτ. Μικάλεφ ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τις επαφές που έχει ήδη κάνει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Νοσοκομείο, τη διοίκηση του ΙΚΑ στην Αθήνα, την ΠΙΝ, το Ψυχιατρικό νοσοκομείο, το γηροκομείο και το ορφανοτροφείο για την απορρόφηση τους.

Επίσης, έγινε η παρουσίαση της μελέτης για τα άλση Ανεμομύλου - Γαρίτσας, εκδόθηκε Κανονιστικής απόφαση για παραχώρηση τμήματος οδών για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου για την εξ΄ολοκλήρου χρηματοδότηση του έργου «Επέκταση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο C.U.L.T.U.R.E της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας MED, εγκρίθηκε ο Απολογισμός οικονομικού έτους 2008 της Χορωδίας Δήμου Κερκυραίων, εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2009 του Κ.Α.Π.Η κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: