Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Στο Δήμο Θιναλίων ο Περιφερειάρχης


Επίσκεψη στο Δήμο Θιναλίων πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ Σωτήρης Βόσδου συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Βάρελη και από αιρετά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Θιναλίων. Στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε για τα έργα που υλοποιούνται στο Δήμο αλλά και για άλλα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συζητήθηκε και η πορεία των αναπτυξιακών έργων που αφορούν την περιοχή του Δήμου Θιναλίων. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ επισκέφθηκε το έργο της Αποχέτευσης και ΒΙΟΚΑ Θιναλίων (ύψους11,54 εκ. € ΠΕΠ) όπου ενημερώθηκε από στελέχη της ΔΕΥΑΘ και από τεχνικούς της αναδόχου εταιρίας για την πορεία του έργου. Στη συνέχεια ο κ. Βόσδου ενημερώθηκε από αρχαιολόγο της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων για το έργο «Ανάδειξη και προστασία Ρωμαϊκών λουτρών Αχαράβης» (ύψους 300 χιλ. € ΠΕΠ), ενώ επισκέφθηκε και το Πολυδύναμο Περιφερικό Ιατρείο Αχαράβης 226 χιλ. €, όπου ξεναγήθηκε από το προσωπικό του ιατρείου στους χώρους και ενημερώθηκε για την καλή λειτουργία του. Ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε και το έργο «Αποκατάσταση Ελαιοτριβείου» στην περιοχή Λούτσες όπου ενημερώθηκε από τον ανάδοχο για την πορεία εξέλιξης του έργου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το έργο της παράκαμψης του Σκριπερού, προϋπολογισμού 6,5 εκ.€, που ήδη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης την Ν.Α. Κέρκυρας. Το έργο, που εντάσσεται στα πλαίσια του οδικού άξονα Βορρά Νότου, θα βελτιώσει ουσιαστικά την πρόσβαση προς το βόρειο συγκρότημα του νησιού και ιδιαίτερα τους Δήμους Θιναλίων, Εσπερίων και Αγίου Γεωργίου.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο Δήμο Θιναλίων εκτελείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα του ΠΕΠ και αφορά στην αποχέτευση και βιολογική επεξεργασία των λυμάτων της παραλιακής ζώνης του Δήμου με προϋπολογισμό 11,54 εκ. €. Το έργο είναι έργο πνοής για την περιοχή γιατί συμβάλει τα μέγιστα τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Ειδικότερα, όσον αφορά το ΠΕΠ Ιονίων, τα τελευταία 5 χρόνια στον Δήμο οι εντάξεις ξεπέρασαν τα 19.000.000 € ενώ συνολικά στον Δήμο έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού 22.900.000 €. Δηλαδή μετά το 2004 εντάχθηκε το 84% των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ στο Δήμο Θιναλίων.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ , στο Δήμο Θιναλίων αντιστοιχούν 2.420.000 € ενώ από το ΕΠΤΑ η επιχορήγηση δεν ξεπέρασε τα 1.120.000 €. Δηλαδή το ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο ΘΗΣΕΑΣ είναι κατά 1.310.000 € περισσότερο από το αντίστοιχο του ΕΠΤΑ.

Όμως με χαρά μου διαπιστώνω ότι στο Δήμο υλοποιούνται σημαντικά έργα και στον τομέα του πολιτισμού, έργα που βοηθούν στην διατήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και της πολιτιστικής μας παράδοσης. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι συμβάλαμε και εμείς σε αυτό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: