Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΤΕΔΚ και Σύνδεσμος ζητούν από το Νομάρχη να δώσει άδεια λειτουργίας για το ΧΥΤΑ Νότου


Kάλεσμα στο Νομάρχη να προβεί άμεσα στη χορήγηση της αδείας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, απήυθυναν σήμερα μετά από κοινή τους συνεδρίαση,τα ΔΣ της ΤΕΔΚ και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού.
Στην κείμενο-απόφαση που εξέδωσαν, τονίζονται τα εξής:
1. Ομόθυμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό όπως μέχρι σήμερα έχει δρομολογήσει.
2. Ο Σύνδεσμος εκτέλεσε το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας τηρώντας όλη τη νόμιμη διαδικασία (αδειοδοτήσεις, μελέτες, δημοπρασία κ.λ.π.)
3. Ο Σύνδεσμος από τις 8/10/2008 έχει ζητήσει την άδεια λειτουργίας του έργου υποβάλλοντας όλα τα νόμιμα και απαραίτητα δικαιολογητικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Έκτοτε η Ν.Α με διάφορες προφάσεις μέχρι και σήμερα αρνείται την έκδοση αδείας λειτουργίας.
4. Ο λόγος στον οποίο στηρίζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τη μη χορήγηση στερείται νομικού περιεχόμενου και ουσίας.
5. Επιβεβαίωση των ανωτέρω αποτελούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών για τη νομιμότητα όλων των μέχρι σήμερα ενεργειών του Συνδέσμου και της ισχύος των περιβαλλοντικών όρων.
6. Κατόπιν των ανωτέρω καλούμε το Νομάρχη της Κέρκυρας να προβεί άμεσα στην καθ όλα νόμιμη χορήγηση της αδείας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.
Σε αντίθετη περίπτωση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Νομάρχης Κέρκυρας αναλαμβάνουν την ευθύνη από τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκύψουν και για την εικόνα της Κέρκυρας στο σύνολο της
.
Δηλώσεις Κάρρα
Απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων που δέχθηκε,ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και μέλος του Συνδέσμου Μιχ. Κάρρας τόνισε τα εξής:
"Είναι γεγονός ότι μία άρνηση χορήγησης άδειας που ανατρέπει έναν υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό, μπορεί να δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις όπως τον καταλογισμό των μέχρι σήμερα δαπανηθέντων έργων από την πλευρά του Συνδέσμου, στον Σύνδεσμο από την πλευρά της Ε.Ε.
Καθώς και το τι πρόκειται να γίνει με τα σκουπίδια της Κέρκυρας καθώς ανατρέπεται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός".
«έχω την εντύπωση πως στα Ελληνικά λεξικά είναι γραμμένες οι λέξεις και αν τα διαβάσει κανείς θα μπορεί να βγάλει και την ερμηνεία τους (σε ερώτηση αναφορικά με την ερμηνεία που δίνει στο νόμο η Ν.Α.)
"Για εμάς δεν υπάρχει νομικό θέμα. Και σίγουρα δεν υπάρχει καμία πράξη αιρετού που να μην έχει πολιτικό περιεχόμενο. Πολιτικό περιεχόμενο έχουν και οι πράξεις του Νομάρχη, όπως και ο Σύνδεσμος όπως και η ΤΕΔΚ".
Σε ερώτηση αν υπάρχει έγγραφο του Νομάρχη προς την ΠΙΝ για αναθεώρηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων απάντησε: «δεν το γνωρίζω, όμως το έγγραφο που έχει σταλεί προς τον Σύνδεσμο αναφέρει αναθεώρηση. Ομως, μέσα στην έννοια του νόμου και των εγκυκλίων της Ε.Ε. αναθεώρηση δεν υπάρχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: