Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Χωρίς προβλήματα η πρεμιέρα των Πανελλαδικών στην Κέρκυρα


Το κάψιμο των βιβλίων στο τέλος του σχολικού έτους και η αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και γνώσης ήταν το θέμα της έκθεσης, που εξετάστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών στην πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Στους υποψήφιους δόθηκε ένα απόσπασμα από το δοκίμιο του Αγγελου Τερζάκη «Ταραγμένες Ψυχές» σχετικά με την αξία του βιβλίου.

Βάσει του αποσπάσματος του δοκιμίου του Αγγ.Τερζάκη, ζητήθηκε από τους μαθητές να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω στο εξής: «Συχνά παρατηρείται πολλοί μαθητές να καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία στα προαύλια των σχολείων κατά το τέλος του σχολικού έτους. Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα να αιτιολογήσετε το παραπάνω φαινόμενο και να αναφερθείτε στους τρόπους θα συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης (500-600 λέξεις)».

Το τμήμα αυτό των απαντήσεων βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τους υποψήφιους να απαντήσουν σε ερωτήσεις πάνω στο δοκίμιο και τέσσερις διευκρινίσεις για λέξεις του κειμένου.

Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από πολλούς υποψήφιους, αν και φέτος για πρώτη φορά μειώθηκαν οι βαθμοί για την έκθεση, που συμπεριλαμβάνεται στην εξέταση του μαθήματος.

Μήνυμα Δένδια

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας, με την ευκαιρία της έναρξης των Πανελληνίων εξετάσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Θέλω να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στην διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων κουράγιο και δύναμη.

Χωρίς αγωνία, με αυτοπεποίθηση να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους την ώρα που γίνονται οι εξετάσεις.

Η Ελληνική Πολιτεία τους παρέχει και θα τους παράσχει και στο μέλλον όλες τις δυνατότητες για να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους και κάθε προσπάθειά τους να ανοίξουν δρόμους για το μέλλο”.

Καλή επιτυχία σε όλους.»

Επίσκεψη Βόσδου στα

Ενιαία Λύκεια


Επίσκεψη στα Ενιαία Λύκεια της Κέρκυρας πραγματοποίησε χθες ο Γ. Γ. της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, Σωτ. Βόσδου, με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο κ. Βόσδου, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ι.Ν. Χρήστο Άνθη επισκέφθηκε το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Ενιαίο Λύκειο καθώς και το 6ο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο Κέρκυρας.

Οι εξετάσεις εξελίχθηκαν ομαλά χωρίς την εμφάνιση κάποιου προβλήματος, καθώς υπήρξε προγραμματισμός και προετοιμασία τόσο από το Υπουργείο όσο και από τις κατά τόπους Δ/νσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ δήλωσε: “Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους μαθητές που διεκδικούν την είσοδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η οργάνωση των εξετάσεων από όλες τις βαθμίδες του Υπουργείου εξασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή τους. Η φετινή σχολική χρονιά χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων, και από την, για πρώτη φορά, παράδοση όλων των σχολικών βιβλίων στους μαθητές από την αρχή της χρονιάς αλλά και την πλήρη στελέχωση των εκπαιδευτικών μονάδων. Η Παιδεία αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: