Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Την Πυροσβεστική επισκέφθηκε η Αντζ. Γκερέκου


Επίσκεψη στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες πραγματοποίησε σήμερα, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η βουλευτής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων, Αρχιπύραρχο κ. Νάκο Νικόλαο, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Κέρκυρας κ. Ζωίδη Παύλο, με αξιωματικούς αλλά και με το σωματείο των εργαζομένων στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
Στις συναντήσεις, η βουλευτής ενημερώθηκε για τα προβλήματα που άπτονται της λειτουργίας των υπηρεσιών, όπως επίσης για τις προτεραιότητες και το σχεδιασμό της Πυροσβεστικής ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.
Ειδικότερα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ελλείψεις που καταγράφονται στις υποδομές πυροπροστασίας της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, αλλά και σε όλες τις πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου υπάρχει σοβαρή δυσκολία στην προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η βουλευτής ενημερώθηκε για την αναγκαιότητα του σχεδιασμού και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος πυρόσβεσης σε όλη την παλαιά πόλη, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί από την Δ.Ε.ΥΑ.Κ. του Δήμου Κερκυραίων. Σύμφωνα με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, για να γίνει αυτό απαιτείται η εγκατάσταση ενός μόνιμου δικτύου πυροπροστασίας, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να τοποθετηθούν επιπλέον υδροστομία (κρουνοί), καθώς αυτά που υπάρχουν σήμερα είναι ελάχιστα, όπως επίσης και να εγκατασταθεί ένα αυτόνομο υδροδοτικό δίκτυο, όπου θα περιλαμβάνει υπόγειες δεξαμενές νερού και αντλητικά συστήματα ανά οικοδομικό τετράγωνο, δεδομένης και της περιορισμένης πίεσης νερού που υπάρχει, κυρίως το καλοκαίρι. Και βέβαια, αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, για όλες τις περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης των πυροσβεστικών οχημάτων.
Επιπλέον, τη συζήτηση απασχόλησαν ζητήματα που αφορούν στην δασοπυρόσβεση σε όλο το νομό, όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η έλλειψη και η ελλιπής συντήρηση αγροτικών και δασικών δρόμων.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε και η διαρκής και αποτελεσματική συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων του νομού, ώστε να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές, ή σε διαφορετική περίπτωση να διευκολύνεται το έργο της Πυροσβεστικής, καθώς σύμφωνα και με τον Περιφερειακό Διοικητή, το έργο της πυροσβεστικής θα πρέπει να περιορίζεται κατά 30% στην καταστολή, ενώ το 70% να αφορά την πρόληψη.
Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στις κτηριακές υποδομές που στεγάζουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, στα πρόβλημα προσπελασιμότητας των μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων λόγω της στενότητας των δρόμων και του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος, κυρίως την θερινή περίοδο.
Τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, έθεσαν υπόψη της κας Γκερέκου και μια σειρά από άλλα σημαντικά ζητήματα που χρίζουν αντιμετώπισης και τα οποία πρόκειται να εκθέσουν αναλυτικά σε σχετικό υπόμνημα που θα αποστείλουν, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τέλος, η κα Γκερέκου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της στις Πυροσβεστικές υπηρεσίες, προέβη σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου, καθώς για άλλη μια φορά διαπιστώνω πως η Διοίκηση και το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, με επαγγελματικό ζήλο, συνέπεια και μεθοδικότητα, εργάζονται συστηματικά προς την κατεύθυνση της πρόληψης, αλλά και για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών του νομού Κέρκυρας, με μοναδικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, της περιουσίας των πολιτών, κυρίως όμως της ανθρώπινης ζωής. Θα ήθελα να τονίσω δε πως για την Κέρκυρα, η προστασία του μοναδικού σε κάλος φυσικού περιβάλλοντος της, είναι ζωτικής σημασίας.
Σήμερα λοιπόν, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ και να συζητήσω ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων αυτό της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, όπου για άλλη μια φορά αναδείχθηκε η τεράστια αναγκαιότητα της ταχύτερης δυνατής ανάληψης όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την δημιουργία ενός πλήρους συστήματος πυροπροστασίας για την παλαιά πόλη, αλλά και για όλες τις άλλες περιοχές που δεν επιτρέπεται η προσέγγιση πυροσβεστικών οχημάτων. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να κινηθούν άμεσα, σίγουρα πριν υπάρξει κάποιο δυσάρεστο ή ακόμη και καταστρεπτικό γεγονός.»
Για το Βίδο

Επιπλέον, η βουλευτής, ερωτώμενη από δημοσιογράφους σχετικά με το νησί του Βίδο, ύστερα και από την ενημέρωση που έλαβε από την Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τόνισε μεταξύ άλλων, πως: «Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι συνθήκες που επικρατούν στο νησί του Βίδο άλλαξαν, εξαιτίας των νέων υποδομών και εγκαταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί, γεγονός που έχει δημιουργήσει νέες απαιτήσεις.
Ωστόσο, πιστεύω πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κερκυραίων θα φροντίσουν ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί εγκαίρως, ούτως ώστε η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία να δώσει το προβλεπόμενο πιστοποιητικό πυρασφάλειας και στη συνέχεια ο Δήμος Κερκυραίων την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας.
Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κερκυραίων θα μεριμνήσουν εγκαίρως για όλα τα προβλεπόμενα, ώστε το πανέμορφο Βίδο να υποδέχεται τους επισκέπτες και τους κατασκηνωτές, με απόλυτη ασφάλεια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: