Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Π. ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ

Πραγματοποιήθηκε στις 11/05/2009 η προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση των κατοίκων του ιστορικού κέντρου της πόλεως Κέρκυρας στο Εμπορικό Επιμελητήριο με την συμμετοχή του Δημάρχου Κερκυραίων κ. Σωτήριου Μικάλεφ και συνεργατών του ,και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Κερκυραίων ,καθώς και με την συμμετοχή του Προέδρου του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ κ. Ν.Σπίγγου. Με θέμα τις προτεινόμενες από τον Δήμο Κερκυραίων κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παλαιά πόλη της Κέρκυρας.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις και οι θέσεις της Συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων του ιστορικού κέντρου Κέρκυρας με την παρουσίαση αναλυτικής εισήγησης .
Κατά την διάρκεια της διαδικασίας και αφού ακούστηκαν οι απόψεις και θέσεις της Δημοτικής αρχής δια του Δημάρχου κου Σ.Μικάλεφ ,του Τεχνικού Επιμελητηρίου ,αλλά και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων διαπιστώθηκε ότι το προτεινόμενο σχέδιο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην παλαιά πόλη Κέρκυρας δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει επί δεκαετίες ολόκληρες την πόλη της Κέρκυρας συνολικά και όχι μόνον την παλαιά πόλη της Κέρκυρας .
Το προτεινόμενο σχέδιο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έτσι ως έχει παρουσιασθεί διαπιστώθηκε ότι αποτελεί μόνον δέσμη σκέψεων και προτάσεων της Δημοτικής αρχής ,και δεν μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένη επιστημονική λύση των προβλημάτων και επιπτώσεων που αυτό δύναται να επιφέρει,όχι μόνον στην εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου ,αλλά και στην ίδια την οικονομία αυτής της πόλης.
Προς τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων του ιστορικού κέντρου Κέρκυρας και του Δήμου Κερκυραίων, η έναρξη επίσημης δημόσιας διαβούλευσης με την σύσταση κοινής μεικτής επιτροπής με εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής και εκπροσώπων της Δημοτικής αρχής ,η οποία θα εξετάσει τα επιμέρους προβλήματα που ανακύπτουν καθώς και τις τυχόν επιπτώσεις που δημιουργούνται από την τυχόν εφαρμογή του προτεινομένου σχεδίου κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην παλαιά πόλη και στις επί μέρους περιοχές της.
Η Συντονιστική επιτροπή δηλώνει επίσης ότι η συμμετοχή της στην κοινή αυτή μεικτή επιτροπή διαβούλευσης ,δεν έχει ως στόχο, και αντικείμενο ,την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλεως Κέρκυρας ,που αποτελεί εκ των πραγμάτων αντικείμενο ειδικού επιστημονικού προσωπικού , και υποχρέωση του Δήμου Κερκυραίων, αλλά την διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατοίκων της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας ,και την συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία αυτής.
Τονίζεται επιπλέον ότι ο χρόνος διαβούλευσης παρόλο που δεν πρέπει να ξεπεράσει ένα λογικό και εύλογο χρονικό διάστημα (το οποίο θα συμφωνηθεί μεταξύ των αντίστοιχων εκπροσώπων της επιτροπής) ,αυτός θα πρέπει να είναι ικανός ώστε η παραπάνω επιτροπή να λειτουργήσει αποτελεσματικά ,και να καταλήξει σε προσεκτική και εμπεριστατωμένη πρόταση κοινής αποδοχής (κατοίκων και Δημοτικής αρχής) .
Η Συντονιστική επιτροπή εντός της εβδομάδος θα κοινοποιήσει στην Δημοτική αρχή καθώς και στα ΜΜΕ τους επίσημους εκπρόσωπους της ,και αναμένει και από τον Δήμο Κερκυραίων τον ορισμό αντιστοίχων εκπροσώπων νομιμοποιημένων με αντίστοιχη απόφαση της Δημοτικής αρχής.
Επισημαίνουμε σε σχέση με την συγκέντρωση των κατοίκων στις 11/05/2009 την απουσία αν και προσκλήθηκαν ,από την συγκέντρωση αυτή των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο ,και ότι τέτοια αντιμετώπιση των κατοίκων ,δεν μπορεί και δεν προάγει τον Δημόσιο διάλογο για ένα θέμα που ενδιαφέρει άμεσα το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Τονίζουμε τέλος ότι μετά από την παραπάνω συγκέντρωση στις 11/05/2009 ,και την συμφωνία με την Δημοτική αρχή για την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης ,μεταξύ των κατοίκων και του Δήμου Κερκυραίων, σε σχέση με τα προτεινόμενα κυκλοφοριακά μέτρα στην παλαιά Πόλη της Κέρκυρας ,θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κερκυραίων ,από την Δημοτική αρχή ώστε να μην προχωρούν αυθαίρετα σε επεμβάσεις αποκλεισμού τμημάτων της παλαιάς πόλης , όπως συνέβη στην περιοχή της Σπηλιάς, κ.α., πριν την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες κάτοικοι του ιστορικού κέντρου Κέρκυρας .
Η Συντονιστική επιτροπή των μονίμων κατοίκων του ιστορικού κέντρου της πόλεως Κέρκυρας θεωρεί αναγκαία την σημερινή επικοινωνία με τους μόνιμους κατοίκους μέσω της σημερινής συγκέντρωσης, για την συνέχιση του διαλόγου σε σχέση με τα προτεινόμενα κυκλοφοριακά μέτρα στο ιστορικό κέντρο Κέρκυρας, διότι έως και σήμερα έχουν προκύψει σοβαρά θέματα προς συζήτηση και επίλυση που αφορούν όλους τους κατοίκους αυτής της πόλης.
Είναι γνωστό ότι από την τελευταία λαϊκή συνέλευση των κατοίκων στο Δημοτικό θέατρο στις 11/2/2009, ζητήσαμε επισταμένως από την Δημοτική αρχή την έναρξη διαλόγου (διαβούλευση) για όλα τα προβλήματα που υφίστανται σήμερα στο ιστορικό κέντρο Κέρκυρας, αλλά και αυτά που κατά την δική μας άποψη θα προκύψουν από την τυχόν εφαρμογή των προτεινομένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί και οι οποίες ήταν απόφαση της λαϊκής συνέλευσης.
Δυστυχώς, έως και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από την δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της έναρξης ενός διαλόγου- ο οποίος επισήμως δεν ξεκίνησε ποτέ-, αλλά και οι όποιες ενέργειες από πλευράς Δήμου Κερκυραίων έγιναν, είχαν αποσπασματικό και πάντως μη επίσημο χαρακτήρα.
Θέλουμε λοιπόν, στο σημείο αυτό, να σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες της συντονιστικής επιτροπής έως και σήμερα:
Ø Στις 26/01/2009 έγινε παρουσίαση των προτεινομένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από τον Δήμο Κερκυραίων, ο οποίος στην συνέχεια ζήτησε από τους πολιτιστικούς συλλόγους του ιστορικού κέντρου, έως και τις 13/2/2009, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους σε σχέση με τις ρυθμίσεις αυτές.
Ø Στις 11/02/2009, με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής, πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση των μονίμων κατοίκων του ιστορικού κέντρου στο Δημοτικό Θέατρο, όπου μετά από κατάθεση προτάσεων και διαλογική συζήτηση, κατέληξε ότι εφόσον ο Δήμος Κερκυραίων δεν προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής, υποστήριξης των κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων, οι κάτοικοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν οποιαδήποτε εφαρμογή μέτρων.
Ø Στις 9/3/2009 έγινε συνάντηση μεταξύ της συντονιστικής επιτροπής και του Δήμου Κερκυραίων όπου διαπιστώθηκε από την συντονιστική επιτροπή η μη ετοιμότητα, αλλά και η προχειρότητα από πλευράς της Δημοτικής αρχής στην παρουσίαση ενός αξιόπιστου και ολοκληρωμένου σχεδίου κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την παλαιά πόλη και τους κατοίκους της. Σχετικά εξεδόθη και δελτίο τύπου από την συντονιστική επιτροπή των κατοίκων, το οποίο εστάλη στα τοπικά ΜΜΕ, και ακολούθως κατατέθηκε και με σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου στον Δήμο Κερκυραίων.
Ø Στις 16/3/2009, και ενώ μετά την παραπάνω συνάντηση η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων του ιστορικού κέντρου θεώρησε ότι ξεκίνησε η διαβούλευση με τον Δήμο Κερκυραίων, η Δημοτική αρχή ζήτησε με έγγραφο της την κατάθεση δικαιολογητικών, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκδοθούν σήματα για τα οχήματα μονίμων κατοίκων, χωρίς επίσημη αιτιολογία την καταγραφή του αριθμού τους, αλλά για την απονομή στους κατοίκους της ιδιότητας αυτής, δίχως να έχει ενημερωθεί η συντονιστική επιτροπή, θεωρώντας έτσι ότι ο διάλογος έχει λήξει και μάλιστα με σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου στο διαδύκτιο.
Ø Επισημαίνουμε ότι τέτοια διαδικασία καταγραφής δεν είναι αποδεκτή από μεγάλο αριθμό κατοίκων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσκομίσουν έντυπα όπως τα (Ε1,Ε2 και Ε9), στα οποία αναγράφονται προσωπικά δεδομένα εκτός του ακινήτου, ενώ ενέχει και ο κίνδυνος προσβολής και ακύρωσης της όλης διαδικασίας καταγραφής των μονίμων κατοίκων του ιστορικού κέντρου, σύμφωνα με τον Νόμο 2472/97, περί προστασίας ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επίσης, ο Δήμος Κερκυραίων δεν έχει λάβει καμία εξουσιοδότηση από την αρμόδια αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων για την αναζήτηση τέτοιων εγγράφων.
Ø Τέλος, το Δημοτικό συμβούλιο Κερκυραίων δεν έλαβε ποτέ σχετική απόφαση για την κατάργηση των υπαρχόντων καρτών στάθμευσης των μονίμων κατοίκων του ιστορικού κέντρου, και την έκδοση νέων ειδικών σημάτων αντί αυτών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι:
Κάθε ενέργεια που γίνεται ή θα γίνει από τους μόνιμους κάτοικους προς την Δημοτική αρχή (μέσω των γενικών συνελεύσεων και της συντονιστικής επιτροπής), δεν έχει χαρακτήρα ρήξης η αντιπαράθεσης με αυτήν, αλλά αποτελεί ενέργεια συνεργασίας και βοήθειας προς την κατεύθυνση της αλληλοκατανόησης αλλά και της κατοχύρωσης των κατοίκων έναντι του δικαιώματος των σε μια βιώσιμη και ανθρώπινη ζωή στο ιστορικό κέντρο.
Κάθε μέτρο το οποίο αποτελεί προϊόν μελέτης που εισηγείται η Δημοτική αρχή και δύναται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των κατοίκων, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναινετικών διαδικασιών μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών (κατοίκων και Δήμου), όπως η ανοικτή δημόσια διαβούλευση, και όπως αυτή νοείται σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες.
Η έννοια της δημόσιας διαβούλευσης αποκτά ισχύ μόνον όταν γίνεται με όρους ισότητας μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και με πνεύμα συνεργασίας, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης σε μια σειρά προβλημάτων που ανακύπτουν από την τυχόν εφαρμογή και όχι μόνον των προτεινόμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αλλά και του οποιουδήποτε μέτρου που αφορά την παλιά πόλη.
Τέτοιου είδους διαβούλευση ξεκινά πάντα σε επίπεδο διαλόγου με τους κατοίκους ανά περιοχή, κωδικοποιείται στη συνέχεια σε επίπεδο προτάσεων των μονίμων κατοίκων- πράγμα που έχει γίνει από πλευράς της συντονιστικής επιτροπής-, και προωθείται προς διαπραγμάτευση με αντιστοίχους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής, πράγμα που έως σήμερα δεν έχει γίνει.
Βάσει του Συντάγματος (μέρος πρώτο, τμήμα Β μέρος δεύτερο άρθρο 4 παρ.2) όλοι οι έλληνες πολίτες αυτής της χώρας έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, ο Δήμος Κερκυραίων όμως με τις ενέργειες του έως και σήμερα θεωρεί ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου έχουν μόνον υποχρεώσεις, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από μια ευνομούμενη κοινωνία.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τον Δήμο Κερκυραίων σε ένα επίσημο και ειλικρινή διάλογο με τους μόνιμους κάτοικους του ιστορικού κέντρου αυτής της πόλης για την επίλυση των όποιων προβλημάτων υφίστανται σήμερα, αλλά κι όποιων προκύψουν στο μέλλον από την τυχόν εφαρμογή των συγκεκριμένων κυκλοφοριακών μέτρων έτσι όπως έχουν παρουσιασθεί .


Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε τις προτάσεις μας έτσι όπως αυτές έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί έως σήμερα και κοινοποιηθεί στον Δήμο Κερκυραίων και στα τοπικά ΜΜΕ

Διασφάλιση μιας (1) εγγυημένης θέσης στάθμευσης για κάθε οικογένεια που διαμένει μόνιμα στο ιστορικό κέντρο.
Υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής- στήριξης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπως περιφερειακοί χώροι στάθμευσης, αλλά και η λειτουργία ενός αξιόπιστου μέσου μαζικής μεταφοράς που να εξυπηρετεί τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές αλλαγές.
Εφαρμογή του σκέλους της μελέτης «Εμμανουλόπουλου», (που είναι το ίδιο που έως και σήμερα ορίζει το κατά UNESCO Μνημείο), που προβλέπει την καθιέρωση ενός περιφερειακού δακτυλίου για την κίνηση των οχημάτων, την ανάπτυξη στο εσωτερικό της παλαιάς πόλης ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και την διατήρηση της εισόδου των αυτοκίνητων αποκλειστικά των μονίμων κατοίκων, σε συγκεκριμένες διαδρομές (βόλτο Κοκκίνι και πλατεία Ταξιαρχών στο Καμπιέλλο, στον λόφο των Αγίων Πατέρων, στην Εβραϊκή και στην οδό Σχολεμβούργου προς την Τένεδο.
Άμεση λήψη κανονιστικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία να καθορίζονται επακριβώς οι χρήσεις και η έκταση των παραχωρούμενων προς χρήση κοινοχρήστων χώρων, πλατειών κλπ, ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διέλευση των κατοίκων στα σπίτια τους και να μην καταλήξει το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας σε «φτηνό ξενυχτάδικο».
Δεν δεχόμαστε τον αποκλεισμό περιμετρικά της πόλης για τους μόνιμους κατοίκους (Ανοιχτή η οδός Αρσενίου).
Δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε επιβολή τέλους στάθμευσης.
Διαβεβαίωση της Δημοτικής αρχής και έκδοση αντίστοιχης απόφασης για αστυνόμευση του ιστορικού κέντρου επί 24ωρου βάσεως .
Δημιουργία μονάδων λήψης πόσιμου νερού σε όλες τις συνοικίες.

Τέλος, και εφόσον η Δημοτική αρχή δεν ανταποκριθεί θετικά σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο αίτημα μας για την εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής και προϋπόθεσης οριστικοποίησης του σχεδίου διαχείρισης της πόλεως Κέρκυρας εκ μέρους της Ουνέσκο, μέσω της έγκυρης διαδικασίας ενός δημόσιου διαλόγου με τους μόνιμους κάτοικους του ιστορικού κέντρου για την εξεύρεση συναινετικών λύσεων στα ανωτέρω προβλήματα, θα είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε σε κάθε ανώτερη δημόσια αρχή (Εθνική και Κοινοτική) για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

Προτεινόμενες άμεσες ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής:
Κοινοποίηση της παρούσας εισήγησης της συντονιστικής επιτροπής με όποιες άλλες προτάσεις συμπεριληφθούν κατά την σημερινή λαϊκή συνέλευση της 11/5/2009 των κατοίκων του ιστορικού κέντρου στα μέσα μαζικής επικοινωνίας (εφημερίδες και τηλεόραση), στον Δήμαρχο της πόλης, το Δημοτικό συμβούλιο και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, στον Νομάρχη Κέρκυρας, στους εκπρόσωπους των κομμάτων στην Κέρκυρα, στο ΤΕΕ, και στους βουλευτές του Νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: