Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

1η Μαρτίου 2009: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας»


Η αποστολή των δομών Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το θεσμικό τους πλαίσιο, είναι η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών τονίζει τα εξής σημεία ενδιαφέροντος:

Η πρόληψη των φυσικών και άλλων καταστροφών είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα καθώς αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, οι συνέπειες των καταστροφών είναι πολλαπλές και η αποκατάσταση είναι δύσκολη και μακροχρόνια διαδικασία.

Επίσης, ο μετριασμός των συνεπειών μιας καταστροφής είναι ευκολότερος όταν όσοι βρίσκονται μπροστά στην καταστροφή έχουν λάβει προηγουμένως μέτρα προστασίας και γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης ενός κινδύνου ως την απομάκρυνσή του.

Η πρόληψη και ο μετριασμός των συνεπειών των καταστροφών μπορεί να ενισχυθεί με τους εξής τρόπους:

με την ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα αυτοπροστασίας τους σε περίπτωση κινδύνου ή εν εξελίξει καταστροφής.
με την ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού αντιμετώπισης σε περίπτωση κινδύνου ή καταστροφής. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αντιμετώπισης είναι η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (όλων των επιπέδων της Δημοσίας Διοίκησης, κεντρικών και αποκεντρωμένων υπηρεσιών καθώς και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, με το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας). Συγχρόνως είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δράσουν σε περίπτωση κινδύνου ώστε να είναι ασφαλείς τόσο οι ίδιοι όσο και οι ιδιοκτησίες τους.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών, για την ενίσχυση της πρόληψης, συνεργάζεται με τις συναρμόδιες υπηρεσίες για τον εντοπισμό και την καταγραφή των επικινδυνοτήτων ανά περιοχή της Περιφέρειας και τη λήψη μέτρων άρσης τους, για την ενίσχυση του εθελοντισμού, ο οποίος παρέχει την καλύτερη δυνατότητα βιωματικής γνώσης για τα μέτρα αυτοπροστασίας και βοήθειας προς τους άλλους, για την έκδοση ενημερωτικού υλικού (φυλλάδια) για τα μέτρα αυτοπροστασίας καθώς και τη διανομή αντίστοιχου υλικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (φυλλάδια με μέτρα αυτοπροστασίας, ενημερωτικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτς) στους πολίτες καθώς και για τη διεξαγωγή επιμορφωτικών ημερίδων αντισεισμικής προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών.

Επίσης σε συνεργασία με τις άλλες δομές Πολιτικής Προστασίας (Ο.Τ.Α., Λ.Σ., Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ. κ.ά.) φροντίζει, μεταξύ άλλων, για την έγκαιρη προειδοποίηση και την ετοιμότητα του μηχανισμού αντιμετώπισης.
Ενημερωτικό υλικό και πληροφορίες για θέματα Πολιτικής Προστασίας, μπορεί κανείς να ζητήσει από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών, Αλυκές Ποταμού, Κέρκυρα 49100, τηλ. 26610-48302, 26610-80490.

Δεν υπάρχουν σχόλια: