Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Στην Εκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου η ΕΤΙΝ

Η διατήρηση όλων των charter πτήσεων για το 2009 είναι ο βασικός στόχος του Υπουργείου δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης K. Μαρκόπουλος στην ομιλία του στην έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο.

Τα μηνύματα από την Γερμανία για την παγκόσμια τουριστική αγορά αναφέρουν σημαντική υστέρηση στις πωλήσεις ταξιδιών τους δυο πρώτους μήνες. Υπάρχει διστακτικότητα στις κρατήσεις με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πτωτική τάση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι οικογένειες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκράτηση ενώ τα ταξίδια (singles), η των δυο ατόμων και τα ταξίδια πολυτελείας δείχνουν να αντιστέκονται στην κρίση.

Η κορυφαία πανευρωπαϊκή online εταιρεία «Opodo» που ειδικεύεται σε πωλήσεις ταξιδιών σε όλο τον κόσμο διενήργησε έρευνα σχετικά με το μέγεθος επιρροής της κρίσης στο πρόγραμμα διακοπών των Γερμανών.

Ποσοστό 62% δήλωσε ότι δεν θα ακυρώσει τις διακοπές του, 32% μετέθεσε για αργότερα την λήψη απόφασης και μόνο ποσοστό 14% σχεδιάζει να μην πραγματοποιήσει ταξίδι διακοπών.

Η πλειοψηφία των Τ.Ο που συμμετείχαν σε έρευνα του επαγγελματικού τουριστικού περιοδικού FVW δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της χειμερινής τουριστικής κίνησης. Οι πωλήσεις των θερινών διακοπών δεν είναι ικανοποιητική.

Οι μικρομεσαίοι Τ.Ο υπολογίζουν για την τρέχουσα χρονιά αύξηση κύκλου εργασιών κατά 4,8% και σε αύξηση τουριστών κατά 3,6%.

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων Τ.Ο κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους.

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών (ANEK, BLUE STAR FERRIES, SUPERFAST κλπ) που δραστηριοποιούνται στην Αδριατική αναφέρουν ότι οι πωλήσεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση εν σχέση με πέρυσι.

Συμπερασματικά το μέγεθος των επιπτώσεων της χρηματοοικονομικής κρίσης δεν είναι ακόμη υπολογίσιμο και μια γενική τάση στην ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών την τρέχουσα χρονιά δεν είναι δυνατόν να διατυπωθεί ακόμη. Στην ερώτηση έρευνας «Πιο αγαθό δεν θα ήθελαν να στερηθούν εάν αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα» οι περισσότεροι Γερμανοί σε ποσοστό 32% δήλωσαν το ταξίδι διακοπών και γι αυτό είναι διατεθειμένοι να κάνουν οικονομία σε ηλεκτρικά είδη 10%, ενδυμασία12%, αυτοκίνητο13% και επίσκεψη σε εστιατόρια 15%.

Στον ανταγωνισμό των κρατών για την επικράτηση στη Γερμανική αγορά το ελληνικό κράτος θα ξεκινήσει καμπάνια «από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η ΠΙΝ συμμετείχε με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, με ξεχωριστό booth για κάθε νομό.

Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επαφές με επαγγελματίες, εκπροσώπους των ΜΜΕ και στελέχη του υπουργείου Τουριστικής ανάπτυξης.

H ΕΤΙΝ υλοποίησε το Σάββατο 14 Μαρτίου, εκδήλωση – συνάντηση προβολής των Ιόνιων Νησιών ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την εμφάνιση στο περίπτερο του ΕΟΤ του γνωστού τραγουδιστή Σάκη Ρουβά και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ. Με αφορμή την κερκυραϊκή καταγωγή του εκπρόσωπού μας στη Eurovision, παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και η κοινή μουσική παράδοση των νησιών του Ιονίου. Ειδικότερα έγινε εκτενής αναφορά στην πολυφωνική μουσική, την εκκλησιαστική και την παραδοσιακή, τις φιλαρμονικές ενώ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των Φεστιβάλ Ionian Concerts (Kέρκυρα), Λόγου & Τέχνης, Φολκλορικό (Λευκάδα) και Παύλος Καρρέρ (Ζάκυνθος).
Στους δημοσιογράφους δόθηκε press kit το οποίο περιείχε τον πολυσέλιδο οδηγό εκδηλώσεων 2009 της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών καθώς και 8σέλιδο αναλυτικής παρουσίασης των εν λόγω Φεστιβάλ. Στη συνάντηση, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο κ. Παντελούρης, πρότεινε την περαιτέρω συνεργασία της Περιφέρειας για την προβολή των Ιόνιων νησιών με τη συμμετοχή μουσικών συνόλων σε μεγάλες εκδηλώσεις στη Γερμανία.

Ο απεσταλμένος της Deutsche Welle εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να καλύψει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ionian Concerts και να κάνει ρεπορτάζ για τη μουσική εκπαίδευση στο νησί (Φιλαρμονικές, Χορωδίες, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, Μουσικό Σχολείο, Ωδεία κλπ).Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο κ. Κριεκούκη και συζητήθηκε το ενδεχόμενο οργάνωσης μουσικής εκδήλωσης αφιερωμένης στο μουσικό πολιτισμό του Ιονίου στην πλατεία της Όπερας του Βερολίνου τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: