Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Εκτός ελέγχου το κλίμα στο Δ.Σ. Κερκυραίων - Βαθύ "σκότος" για τους συμβασιούχους

Διαστάσεις παίρνει το θέμα των εργαζομένων στις προγραμματικές καθώς ουδεμία λύση για το πρόβλημα τους φαίνεται άμεσα εφικτή. Την ίδια στιγμή το θέμα πυροδότησε το κλίμα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κερκυραιών η οποία διεκόπη τουλάχιστον 3 φορές, ενώ ο Δήμαρχος Σ. Μικάλεφ δέχθηκε δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση.

Ο Δήμαρχος , γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να καταβάλει τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους άμεσα ενώ κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων σε συζήτηση για να βρεθεί από κοινού μια λύση.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο κ. Μικάλεφ κατέστησε σαφές πως ο Δήμος λόγω και της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται μόνο 58 εκ των 110 περίπου εργαζομένων στις προγραμματικές είναι σε θέση απορροφήσει.

Τη σύγχυση επέτεινε περαιτέρω η παρέμβαση του πρώην πρόεδρου της ΑΝΕΔΚ και πρόεδρου της υπό σύσταση μονομετοχικής νέας αναπτυξιακής του Δήμου Κερκυραίων, Παύλου Μεταλληνού που ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα από το δάνειο των 10 εκ. ευρώ για την καταβολή των οφειλομένων στους συμβασιούχους των αναθέσεων, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή.
Όπως είπε, τα χρήματα του δανείου θα χρησιμοποιηθούν για τις υποχρεώσεις της ΑΝΕΔΚ σε ασφαλιστικά ταμεία, ΦΠΑ, προμηθευτές και άλλα χρέη καθώς και για τις υποχρεώσεις της ΕΤΕΔΚ. Σημείωσε ακόμη πως το ποσό που μένει και δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ αρκεί μόνο για "μικροέργα".

Ο αντιδήμαρχος Γ. Μάμαλος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν.
“Δεν νοείται εργαζόμενος να δουλεύει και να μην πληρώνεται. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, όπως όμως δεν αμφισβητεί κανείς και την αδυναμία του Δήμου να τους καταβάλει τα χρήματα. Το θέμα τώρα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί, έτσι ώστε μέσα από την λήψη κάποιου δανείου, ή με την εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από κάποιες άλλες πηγές, κάποια χρήματα να πάνε και στους εργαζόμενους”.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Γ. Τρεπεκλή, "αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση από τη Δημοτική Αρχή. Μπορεί να είπε ο κ. Μικάλεφ ότι περίπου 58 εργαζόμενοι μπορούν να ενταχθούν στο Δήμο, όμως δεν διευκρίνισε πως θα περάσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στις δύο νέες εταιρίες, ποιοι θα είναι αυτοί και ποιες δράσεις θα κρατήσουμε" επεσήμανε ο πρώην Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής.

Τόνισε παράλληλα ότι "μετά από καιρό, η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση για αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για εργαζόμενους με προσφορά εδώ και 15 χρόνια στο Δήμο".

“Οι εργαζόμενοι είναι οικογενειάρχες έχουν υποχρεώσεις και είναι εργαζόμενοι στο Δήμο εδώ και πολλά χρόνια και ο Δήμαρχος απλά τους είπε πως δεν έχει να τους πληρώσει.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και το παραμύθι θα πρέπει να τελειώσει κάπου εδώ,. υπογράμμισε ο ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος Χρ. Κότσης.

Βαριές εκφράσεις
και παραλίγο χειροδικία


Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουρής και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Σαρλή, Μάκης Μπούκας, με αφορμή «προσβλητικό» όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μπούκας σχόλιο του αντιδημάρχου περί προβοκατόρικης ερώτησης για το θέμα της εργασίας των συμβασιούχων της ΑΝΕΔΚ.

Ο κ. Μπούκας ζήτησε από το προεδρείο να ανακαλέσει στην τάξη τον κ. Κουρή, τα πνεύματα οξύνθηκαν και η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε μεταξύ του Μάκη Μπούκα και του δημάρχου Σωτήρη Μικάλεφ σε πολιτικό πλέον επίπεδο, όταν ο πρώτος μίλησε για «παράγκα του Δημαρχείου» με το δήμαρχο να κάνει λόγο για «άτιμη έκφραση από το γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ».

Το επεισόδιο αυτό δεν ήταν το μόνο καθώς λίγο έλλειψε ν να συμπλακούν εκτός αιθούσης ο αντιδήμαρχος Γ. Μάμαλος με τον ανεξάρτητο δημ. σύμβουλο Λ. Λιντοβόη μετά απο φραστική αντιπαράθεση.

Συνεχίζουν τις
κινητοποίησεις


Εν μέσω αυτού του τραγελαφικού κλίματος, οι συμβασιούχοι των αναθέσεων, συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σήμερα για μια ακόμη φορά συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου τους Δ. Γκερέκος, δήλωσε: “Μας υπόσχονται ότι κανένας δεν θα απολυθεί.
Δε συζητήθηκε το θέμα μας, στο Δ.Σ.. Τσακώθηκαν μεταξύ μας και απάντηση δεν πήραμε. Αν δεν πληρωθούμε δεν σταματάμε. Οι κινητοποιήσεις μας θα είναι πιο σκληρές”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: