Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

«Αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κτιρίων-Ημερίδα από τη Ν.Α.


Μια ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα με θέμα «Αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κτιρίων. Το παρελθόν ορίζει το μέλλον;» οργανώνουν από κοινού το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας και τα τοπικά Τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.


Τα ιστορικά κτίρια μαρτυρούν το παρελθόν μας, καταγράφουν την ιστορία μας, σηματοδοτούν την ιστορική μας συνέχεια, επιδρούν στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον μας. Με τον τρόπο τους επιβάλλουν σε όλους μας το σεβασμό αλλά και την υποχρέωση να τα παραδώσουμε «ζωντανά» στις επόμενες γενιές.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας, ειδικών και μη, σε θέματα σχετικά με την αναγκαιότητα της προστασίας, συντήρησης και επανάχρησης των ιστορικών κτιρίων.

* Πόσο πραγματικά θέλουμε και μπορούμε να τα προστατέψουμε;
* Υπάρχει εκπαίδευση του κοινού, των μαθητών, των σπουδαστών των Πολυτεχνικών σχολών;
* Τι γίνεται στη θεωρία και τι στην πράξη;
* Τα δυο αρμόδια υπουργεία - ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΠΟ - με την υπάρχουσα νομοθεσία που μας οδηγούν;
* Η επιλογή χρήσης του ιστορικού κτιρίου πρέπει να είναι συμβατή με το κέλυφος; Οι μικρής ή μεγάλης κλίμακας προσθήκες με τις αντίστοιχες λύσεις επεμβάσεων οδηγούν σε στημένα σκηνικά ή μήπως εκφράζουν τελικά την εποχή μας και άρα οδηγούν στην ιστορική συνέχεια;



Η αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων απαιτεί ήπιες επεμβάσεις συμβατές με την αξία του δομήματος. Πως όμως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ανεπιθύμητων αρχιτεκτονικά επεμβάσεων, που προκύπτουν από την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού τους;

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί να μιλήσουν καθηγητές του Ε.Μ.Π., καθηγητές ξένων σχολών, εκπρόσωποι του Υπ. Πολιτισμού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών –Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, εκπρόσωπος του Γραφείου Παλιάς Πόλης του Δήμου Κερκυραίων και τοπικοί φορείς. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει από τους ομιλητές για την πόλη της Κέρκυρας, λόγω του μείζονος θέματος προστασίας της από την UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια: