Με αφορμή δημοσίευμα στο “Εθνος περί ”Νέου κραχ στην τιμή του ελαιολάδου”,ο αντινομάρχης Μ. Σκορδίλης σε δηλώσεις του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, οι τιμές δεν διαμορφώνονται πλέον από τις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.
“Είναι γνωστό ότι οι τιμές σήμερα φτάνουν στα επίπεδα της δεκαετίας του ‘90.
Η Νομαρχία σε συνεργασία με την ΕΑΣΚ κάνει αντίστοιχα βήματα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τις Ενώσεις και τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας προκείμενου να δοθεί η δυνατότητα παρεμβάσεων κυρίως στην επιδότηση αποθεματοποίησης του ελαιολάδου.
Θα πρέπει σίγουρα να ληφθούν κάποια μέτρα έτσι ώστε η επιδότηση να γίνει με τρόπο που δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην έγκριση της από την ΕΕ”.
Το δημοσίευμα
Σύμφωνα με το “Εθνος”η τιμή του λαδιού υποχώρησε ήδη και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό για να σταθεροποιηθεί, πρόσκαιρα στο 1,80 ευρώ και 1,90 ευρώ σε Κρήτη και Λέσβο αντίστοιχα (για οξύτητα 3 δεκάτων).
Η κατρακύλα αυτή έχει ρίξει την τιμή του προϊόντος στα επίπεδα του 1992, οπότε είχε σημειωθεί ανάλογο κραχ και το ελαιόλαδο επωλείτο προς 620 δρχ. το κιλό (γύρω στο 1,82 ευρώ όπως και σήμερα) έναντι 1.240 δρχ. (3,6 ευρώ περίπου).
Η μόνη διαφορά είναι πως τότε το κραχ σημειώθηκε απότομα και οδήγησε σε πτωχεύσεις εταιρειών εμπορίας και σε υψηλά χρέη των συνεταιριστικών ενώσεων, ενώ στις ημέρες μας το ελαιόλαδο κατρακυλά μέρα με τη μέρα...
Την ίδια στιγμή ανακύπτει κίνδυνος διάθεσης ελληνικού ελαιολάδου - "μαϊμού" με τη φίρμα "έξτρα παρθένο Καλαμών" και "έξτρα παρθένο Κρήτης" από κινεζική εταιρεία, η οποία πρόκειται να πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά με λάδια αμφίβολης ποιότητας.
Το πρόβλημα και ο κίνδυνος για το ελληνικό ελαιόλαδο επισημαίνονται σε έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο.
Στο έγγραφο αυτό (2720240, 13.3.2009) που απεστάλη στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση που επικίνδυνα διαμορφώνεται για το κύρος και την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά μετά τη "δραστηριοποίηση" της κινεζικής εταιρείας.
Τετάρτη 6 Μαΐου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου