Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Επιστολη Γκερέκου στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τη ενεργοποίηση των οριστικών δικαιωμάτων

Eπιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήριο Χατζηγάκη, με θέμα: «Ενεργοποίηση οριστικών Δικαιωμάτων» απέστειλε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Δεδομένης της αδυναμίας των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να ασκήσουν Κοινοβουλευτικό έλεγχο, εξαιτίας της διακοπής των εργασιών της βουλής, και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα, μέσω της παρούσης επιστολής, απευθύνομαι σε εσάς, ώστε να σας θέσω υπόψη τα ακόλουθα:
Η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση οι έλληνες πολίτες ταλανίζονται από τις πολλαπλές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των αδιέξοδων πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η ανεργία και η σοβαρή μείωση των εισοδημάτων να καθορίζουν την σκληρή καθημερινότητα του κάθε πολίτη.
Μέσα σε αυτό το ήδη προβληματικό περιβάλλον, η οικονομία του νομού Κέρκυρας δέχεται σοβαρότατο πλήγμα ημέρα με την ημέρα, με άμεσες συνέπειες στο οικογενειακό εισόδημα και βέβαια στο βιοτικό επίπεδο των Κερκυραίων πολιτών.
Και τούτο γιατί η Κερκυραϊκή οικονομία στηρίζεται κατά το πλείστον στον τουρισμό και βέβαια στο εισόδημα που προέρχεται από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς, το οποίο λειτουργεί ενισχυτικά του οικογενειακού εισοδήματος.
Ωστόσο και οι δύο αυτοί τομείς καταγράφουν σημαντική μείωση εσόδων, με το εισόδημα που προέρχεται από την ελαιοπαραγωγή να έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, καθιστώντας την αγροτική παραγωγή σχεδόν απαγορευτική.
Αρκεί να λάβουμε υπόψη την πρόσφατη υποχώρηση της τιμής του ελαιολάδου στα εξευτελιστικά επίπεδα του 1992, δηλαδή σε 1,25 έως 1,30 ευρώ για λάδι 5 μονάδων, ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος. Ένα πρόβλημα που οφείλεται στην αδυναμία και την αναποτελεσματικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να προστατεύσει τα αγροτικά προϊόντα και τελικά να διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην κατακόρυφη πτώση της τιμής του ελαιολάδου, αλλά επεκτείνεται, καθώς οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, και μάλιστα αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με το κοστολόγιο που έχει θεσπίσει η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Όπως είναι λογικό, αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει την αντίδραση και την αναστάτωση των αγροτών, και η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, που υπέγραψε το 2006 με την Ε.Ε., σχετικά με τη βελτίωση του ΟΣΔΕ και τη δημιουργία αξιόπιστου εθνικού συστήματος ελέγχων.
Πιο συγκεκριμένα, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αφού κήρυξε άγονο το σχετικό διαγωνισμό και κάτω από την ασφυκτική πίεση των προβλεπόμενων από τον Κοινοτικό Κανονισμό ημερομηνιών, η κυβέρνηση εισηγήθηκε στη Βουλή με σχετική τροπολογία την ανάθεση της ευθύνης ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις Συνεταιρισμών και την κάλυψη του κόστους για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, με ευθύνη της κυβέρνησης, παραμένει ανενεργή και για άλλη μία φορά οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, καθώς η Κυβέρνηση καθυστερεί να καλύψει τις δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατόπιν τούτων,
Παρακαλώ όπως εξετάσετε τα παραπάνω και μου απαντήσετε στα εξής:
1. Για ποιους ακριβώς λόγους καθυστερήσατε την νομοθετική ρύθμιση για την ενεργοποίηση των οριστικών δικαιωμάτων;
2. Προτίθεστε να καλύψετε άμεσα το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μην πληρώσουν τελικά οι αγρότες αυτό το χαράτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: