Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Είπαν όχι στο ΒΙΟ.ΠΑ. οι δημότες Βαρυπατάδων-Ερωτηματικά για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος



Κατά της χωροθέτησης Βιοτεχνικού Πάρκου στους Βαρυπατάδες τάχθηκαν με ποσοστό 82%, οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος που συμμετείχαν χθες στο τοπικό δημοψήφισμα που διενήργησε ο Δήμος Αχιλλείων. Στη διαδικασία πήραν μέρος 204 δημότες επί συνόλου 360 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Κατά της χωροθέτησης ΒΙΟΠΑ ψήφισαν 186 άτομα, 24 υπέρ, ενώ βρέθηκαν 9 άκυρα και 3 λευκά ψηφοδέλτια.
Ωστόσο, θέμα για τη νομιμότητα ή όχι του δημοψηφίσματος ανέκυψε καθώς αποκαλύφθηκε ότι για την εφαρμογή του άρθρου του νέου Δημοτικού Κώδικα, που καθιερώνει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, απαιτείται η έκδοση εκτελεστικού Προεδρικού Διατάγματος που δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ αντικείμενο των τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορεί να είναι «θέματα εθνικής πολιτικής, και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές ή νομαρχιακές αρμοδιότητες».
Ο νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, μιλώντας στην ΕΡΑ, επιβεβαίωσε την εμπλοκή τονίζοντας πως η αρμοδιότητα χωροθέτησης ΒΙΟ.ΠΑ. και γενικά οχλουσών χρήσεων – σε επίπεδο νομού - ανήκει στη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας και όχι στους Δήμους, ή τη νομαρχία που ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός.
Ενδεικτικό του κλίματος παραπληροφόρησης και πλήρους διαστροφής της αλήθειας που επεκράτησε στους Βαρυπατάδες είναι και το περιεχόμενο της αφίσας με την ένδειξη “ΒΙΟΠΑ = ΚΑΡΚΙΝΟΣ” (φωτο) που τοιχοκολήθηκε στο χωριό ενόψει του δημοψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: