Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Ερώτηση Χαραλάμπους για τις σχολικές βιβλιοθήκες-τι απάντησε το υπουργείο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων για τον τρόπο στελέχωσης των σχολικών βιβλιοθηκών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Πρωτούλης.
Αναλυτικά, αναφέρουν τα εξής:
“Στις 3-6-2009 με το με αριθμό πρωτοκόλλου 64767/Γ7 έγγραφο του το ΥΠΕΠΘ και συγκεκριμένα το τμήμα Γ΄ καινοτόμων Δραστηριοτήτων γραφείο σχολικών βιβλιοθηκών, έστειλε προς τους περιφερειακούς διευθυντές, τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας εγκύκλιο με την οποία ζητά από τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πλήρωση 87 θέσεων υπευθύνων στις νέες σχολικές βιβλιοθήκες δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης με διετή θητεία.
Οι κενές αυτές θέσεις υπευθύνων σχολικών βιβλιοθηκών θα καλυφθούν από εκπαιδευτικούς με τη διαδικασία της ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ για ένα έτος.
Στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργεί τμήμα βιβλιοθηκονομίας (αρχειονομίας) πολλοί πτυχιούχοι του οποίου είναι άνεργοι παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες, όχι μόνο για την πλήρωση των 87 αυτών θέσεων, αλλά και για την στελέχωση άλλων υπηρεσιών όπως π.χ. για τα αρχεία του Κράτους. Μόνο για την Κέρκυρα στη συγκεκριμένη υπηρεσία οι ανάγκες σε προσωπικό είναι τεράστιες-αφού πρόκειται για το δεύτερο σε μέγεθος Αρχείο της χώρας-αλλά σ' αυτό υπηρετούν ελάχιστοι υπάλληλοι. Όλα αυτά στο όνομα της περιστολής δαπανών του κράτους στα πλαίσια της υποχρηματοδότησης για την παιδεία και τις ανάγκες της.
Η κατάσταση αυτή απορρέει από την πολιτική των κυβερνήσεων (Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.), που υποβαθμίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και εντάσσουν τις εκπαιδευτικές λειτουργίες στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, προκειμένου να προωθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.
Λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εάν αυξηθεί το ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία στο 15%, ούτως ώστε να καλυφθούν πλήρως όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό αποκλειστικά από τον δημόσιο τομέα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση προς τις σχολικές βιβλιοθήκες προκειμένου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να λυθούν και να αναβαθμιστούν.
• Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη στελέχωση και αυτών των θέσεων με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, για την κάλυψη όλων των αναγκών κα άρα της συγκεκριμένης ειδικότητας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και η ανεργία των πτυχιούχων της ειδικότητας αυτής”.
Τι απάντησε
το Υπουργείο

Απαντώντας στην ερώτηση την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ, το υφυπ. Παιδείας Αλεξ. Λυκουρέντζος, γνωστοποίησε, τα ακόλουθα:
I. Η χρηματοδότηση των σχολείων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους δαπανών γίνεται από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και με τη φροντίδα του Υπουργείου αυτού μέσω των οικείων Δήμων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3α του άρθρου 25 του Ν. 1828/89 όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν μεταγενέστερα με τις διατάξεις της παρ.6β του άρθρου 113 του Ν. 1892/90, του άρθρου 55 του Ν. 1945/91 και του άρθρου 23 του Ν. 3274/04.
II. Το νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο υπάγεται η λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών, και το οποίο ρυθμίζει τόσο θέματα στελέχωσης, όσο και εμπλουτισμού τους, περιλαμβάνει:
- το Νόμο 1566/85 (άρθρα 43 και 44), όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3149/03 (άρθρο 13, παράγραφος 18),
- καθώς και το Πλαίσιο Λειτουργίας Σχολικών Βιβλιοθηκών (ΥΑ 51967/Γ2/2002, όπως τροποποιήθηκε στο ΦΕΚ 1384/τΒ7 9-9-04)
Όσον αφορά στη στελέχωση των Σχολικών Βιβλιοθηκών, όπως προβλέπεται απο το προαναφερθέν "Πλαίσιο Λειτουργίας Σχολικών Βιβλιοθηκών", οι Υπεύθυνοι σε αυτές μπρρεί να είναι επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί, αλλά και βιβλιοθηκονόμοι, ο ρόλος των οποίων άλλωστε είναι συμπληρωματικός.
Η στελέχωση των βιβλιοθηκών από επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς εξυπηρετε τη σύνδεση της Βιβλιοθήκης με την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ οι βιβλιοθηκονόμοι έρχοντα^ να υποστηρίξουν το εκπαιδευτικό έργο με τις γνώσεις τους σε θέματα βιβλιοθηκονομίας.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την προκήρυξη διορισμού βιβλιοθηκονόμων μέσω ΑΣΕΠ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: