Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Ενέργειες τόνωσης της οικονομίας ζητούν Ο.ΕΒΕ.Κ. και Ομοσπονδιακός Οργανισμός Εμπορίου

Αμεσες ενέργειες προκειμένου να βγει η Ελληνική οικονομία από την κρίση,ζητά από την ΓΣΕΒΕΕ η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κέρκυρας και ο Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κέρκυρας ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Κερκυραϊκού Εμπορίου. Μεταξύ άλλων ζητά να ασκηθεί πίεση στην πολιτεία για λήψη άμεσων μέτρων όπως η χαλάρωση των προϋποθέσεων χορήγησης δανείων και αξιοποίηση των εγγυήσεων του Δημοσίου.
Στην επιστολή, που κοινοποιείται και στους τοπικούς βουλευτές, τονίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
"Τους τελευταίους έξη μήνες παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνιά τις εξελίξεις στο παγκόσμιο και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα και τις αντιδράσεις με στόχο την σταθεροποίηση και την ανάκαμψη των οικονομιών.
Στην χώρα μας ενώ η περυσινή τουριστική περίοδος ολοκληρώθηκε ομαλά τον Οκτώβριο του ’08, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, φοβούμενο προφανώς τις ακολουθούμενες τότε επιπτώσεις, απότομα διέκοψε τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων και των πλαφόν προείσπραξης επιταγών) και προς τα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτικά δάνεια) Ταυτόχρονα όπως προκύπτει και από την έκθεση του 2009 της ΤτΕ το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσίαζε ανοίγματα στο Εξωτερικό περίπου 50 δις Ευρώ.
Δημιουργήθηκε αναστάτωση στο Ελληνικό οικονομικό σύστημα, κόπηκαν μαχαίρι τα στεγαστικά δάνεια και η οικοδομή σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της έπαθε καθίζηση συμπαρασύροντας πάνω από 300 συναφή επαγγέλματα, ενώ η μείωση της κατανάλωσης που ακλούθησε την αιφνίδια διακοπή των χρηματοδοτήσεων έπληξε το εμπόριο και την βιοτεχνία.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας το Β’ τρίμηνο του 2009 μετά την σταθεροποίηση τους, αποκτούν πλέον ρυθμούς ανάπτυξης. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για βιομηχανικές χώρες που πλήγησαν άμεσα από την κρίση λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και κατά συνέπεια της βιομηχανικής παραγωγής. Αντίθετα στην Ελλάδα κανένας δείκτης δεν σημείωσε βελτίωση, αντίθετα θα υπάρξει επιδείνωση το επόμενο διάστημα για τους εξής λόγους:
1. Τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν αποτελεσματικά και οι στόχοι που είχαν δεν επιτεύχθηκαν. Ούτε χρήμα μπήκε στην αγορά ούτε τα επιτόκια μειώθηκαν, αντίθετα αυξήθηκε η κερδοφορία των τραπεζών αφού δανείζονται εδώ και μήνες φθηνότερα ενώ πωλούν με επιτόκια έως και 13% στις επιχειρήσεις.
2. Ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός των σφραγισμένων επιταγών αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των μέτρων έως σήμερα, ενώ όλο και περισσότερες επιχειρήσεις μένουν εκτός τραπεζικού συστήματος και οδηγούνται στο παρατραπεζικό σύστημα εκποιώντας περιουσιακά τους στοιχεία.
3. Η προσπάθεια επιβολής η αύξησης φόρων άμεσων και έμμεσων αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα διότι δεν υπάρχει η φοροδοτική δυνατότητα ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις.
4. Φαίνεται ότι η Ελληνική πολιτεία δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος ή δεν μπορεί να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.
Εάν συνεχιστεί και άλλο η παθητική αυτή αντίδραση της ελληνικής πολιτείας φοβούμαστε ότι τις συνέπειες δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε.
Κύριε πρόεδρε,
Με την επιστολή μας επιθυμούμε να σας τονίσουμε να είστε ιδιαίτερα σκληρός στην συνάντηση που θα έχετε με τον κ. πρωθυπουργό της χώρας ώστε να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία να γίνουν αντιληπτές οι ακριβής σημερινές δυσμενής συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, που μόνο εμείς δηλαδή εσείς μπορείτε επακριβώς να παρουσιάσετε και να ζητήσετε την προώθηση άμεσης σειράς διαρθρωτικών μέτρων και παρεμβάσεων απολύτως αναγκαίες.
Η ανάγκη διαρθρωτικών παρεμβάσεων στους κυριότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας είναι επιτακτική.
•Το τραπεζικό σύστημα από καταθετικό πρέπει να γίνει επενδυτικό.
•Ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος και η μετατροπή του σε σταθερά μακροχρόνιο και αναπτυξιακό.
• Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, η ύπαρξη τριών μόνο ταμείων χωρίς να χαθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων με την εγγύηση του δημοσίου.
•Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η πάταξη της διαφθοράς, η κατάργηση της μονιμότητας των δημόσιων υπάλληλων και η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.
•Η χωροταξική αναδιοργάνωση της χώρας και η απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις.
•Η δημόσια ενίσχυση για την πραγματοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
•Η επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών σύμφωνων από την χώρα μας ώστε να ληφθούν υπόψη σημαντικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας (π.χ. απόσταση από τα Ευρωπαϊκά κέντρα, πλήθος νησιών).
Ειδικά για το αμέσως επόμενο διάστημα θα απαιτηθούν μέτρα όπως:
•Η χαλάρωση των προϋποθέσεων χορήγησης δανείων και αξιοποίηση των εγγυήσεων του Δημοσίου.

• Η κατάργηση του πόθεν έσχες για ένα διάστημα για την αγορά κινητών έως π.χ. 300 χιλ.
•Η εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων για τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζών.
•Το πάγωμα των καταβολών δόσεων στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας για ένα διάστημα.
• Το πάγωμα πλειστηριασμών.
•Την αντικατάσταση των μεταχρονολογημένων επιταγών (σφραγισμένων ή μη) με ιδιωτικά συμφωνητικά με 2ετη ή και 3ετη περίοδο αποπληρωμής .
• Την κατάργηση των ποινικών επιπτώσεων που αφορά την έκδοση επιταγών χωρίς αντίκρισμα.
•Η χαλάρωση των προϋποθέσεων αξιοποίησης για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη τους, από τις επιχειρήσεις του ΕΣΠΑ.
•Η ενίσχυση της απασχόλησης για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
•Η μείωση των επιτοκίων στα Ευρωπαϊκά επίπεδα.
•Η μείωση του ΦΠΑ.
•Η εφαρμογή των κανονισμών του ανταγωνισμού και η κατάργηση των πιστωτικών τιμολογίων ειδικά για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης".




Δεν υπάρχουν σχόλια: