Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ανοδος των βάσεων και στα τμήματα του Ι.Π.


Tέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έδωσε η ανακοίνωση των βάσεων και των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.794, ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224. Άνοδο σημείωσαν οι βάσεις, σε όλα τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, (121 έως 402 μονάδες )εκτός από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών.
“Ως σημαντικό αξιολογείται επίσης το γεγονός της υψηλής βαθμολογίας των πρώτων επιτυχόντων, που τεκμηριώνει την ελκυστικότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου ως επιλογής και της Κέρκυρας ως τόπου σπουδών”, τονίζεται σε ανακοίνωση της πρυτανείας.
Αναλυτικά, οι βάσεις στο Ι.Π. είχαν ως εξής:
•Στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας: η βάση είναι 19.194 μόρια, σημειώνοντας άνοδο 138 μορίων. Αντιθέτως πτώση κατά 137 μόρια σημείωσε η βάση στην ειδίκευση ισπανικής γλώσσας του Τμήματος που είναι εφέτος 13.436 μόρια.
•Στο Τμήμα Πληροφορικής: η βάση είναι 14.757 μόρια, σημειώνοντας άνοδο 329 μορίων
• Στο Τμήμα Ιστορίας: η βάση εισαγωγής είναι 14.242 μόρια, σημειώνοντας άνοδο 112 μορίων
•Στο Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας: η βάση είναι 13.193 μόρια, με άνοδο 326 μορίων
•Στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειονομείας: η βάση είναι 12.454, με άνοδο 402 μορίων
•Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών: η βάση είναι 11.901 μόρια, με πτώση - σε σχέση με πέρσι 719 μορίων.
Αυξήθηκαν
οι εισαγόμενοι

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Νίκη Γκοτζοπούλου, συγκριτικά με την περσινή χρονιά φέτος αυξήθηκαν οι εισαγόμενοι στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενώ συνολικά παρατηρείται σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων που αγγίζει το 4,5%.
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 (61.298 με το 90%) 18.665 με το 10%, 435 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, 9.525 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ, 1.900 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 603 από τα Εσπερινά ΤΕΕ), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 97.407.
Συγκριτικά με το 2008 προκύπτει ότι φέτος αυξήθηκαν κατά απόλυτο αριθμό οι εισαγόμενοι. Επίσης παρατηρείται σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων-επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο ποσοστό 90% η αύξηση ξεπερνά το 4%, ενώ στο 10% η αύξηση που καταγράφεται είναι 1%.
Σημαντική αύξηση των επιτυχόντων κατά 19% παρατηρείται στα Ημερήσια ΤΕΕ, στα Εσπερινά ΤΕΕ κατά 7% και στα Εσπερινά Λύκεια κατά 3,5%.
Φέτος σημειώνεται αριθμός ρεκόρ αριστούχων, κάτι που σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά θέσεων στις περιζήτητες σχολές αφενός, απογειώνει τις βάσεις εισαγωγής του συνόλου των περιζήτητων σχολών (εκτός των νομικών), αφετέρου στερεί σε μερικές χιλιάδες αριστούχων τη δυνατότητα να εισαχθούν σε τμήματα της πρώτης τους προτίμησης.
Tα περιζήτητα τμήματα των παιδαγωγικών (δάσκαλοι) αλλά και των νηπιαγωγών του 1ου επιστημονικού πεδίου ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά τις ήδη υψηλές βάσεις τους, τα μαθηματικά, φυσικά, χημικά και τα πολυτεχνικά τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου απογειώνονται, οι ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές κ.λπ. «χτυπάνε κόκκινο» ανόδου ενώ άνοδος υπάρχει και στις «ναυαρχίδες» των οικονομικών τμημάτων του 5ου επιστημονικού πεδίου.
Επίσης, φέτος αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ κενών θέσεων σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, που ανέρχονται περίπου στις 20.000.
Εγγραφές
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.
Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β΄ εξάμηνο των ΤΕΙ αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010. Αν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: