Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Καραμανλής: "Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η Σύνοδος του ΟΑΣΕ


Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που φιλοξένησε η χώρα μας στην Κέρκυρα η οποία ασκεί και την προεδρία του Οργανισμού για το τρέχον έτος. Στην παρέμβασή του ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε πως ο κόσμος βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες αλλά ελλοχεύουν και κίνδυνοι, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή ακριβώς η πρόκληση απαιτεί μεγαλύτερη ανάγκη για συνεργασία.

Με τη φράση "είμαστε στην Κέρκυρα του Οδυσσέα και δεν φτάσαμε ακόμη στον προορισμό μας, στην Ιθάκη", άνοιξε τις εργασίες της άτυπης συνόδου του ΟΑΣ ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής, σημείωσε ότι στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, γεγονός που όπως είπε μας δείχνει και τον όγκο της δουλειάς, που δεν έχει γίνει, ενώ μνημόνευσε ιδιαίτερα τα προβλήματα της «περίπλοκης εποχής», των κλιματικών αλλαγών και της ασφάλειας που έχουν διαχύσει αισθήματα αγωνίας στον κόσμο.

Ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στη συνέχεια στην κρίση, παρατήρησε ότι στα κινέζικα ιδεογράμματα η κρίση προσδιορίζεται με δύο στοιχεία, που υποδηλώνουν τον κίνδυνο και την ευκαιρία, για να τονίσει πως η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποτελέσει και μιαν "ευκαιρία αλλαγής".

Υπογραμμίζοντας τέλος, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης συνδέεται με την ανάπτυξη του διαλόγου, "που είναι το πιο ενδεδειγμένο εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων", ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε «να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά μας, ώστε να φτάσουμε στην Ιθάκη μας».

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έναρξη της συνόδου ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δύο δεκαετίες μετά την επανένωση της Ευρώπης, βρισκόμαστε στην κατάλληλη στιγμή για να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που ετέθησαν για μια Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.

"Το πιο κατάλληλο φόρουμ για να γίνει αυτό είναι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο ΟΑΣΕ. Η ελληνική Προεδρία - γιατί η Ελλάδα έχει την Προεδρία του ΟΑΣΕ αυτό το χρόνο - δούλεψε με πάρα πολύ επιμέλεια, με σύστημα, για να κάνει αυτή τη συνάντηση γεγονός. Διότι είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το ότι οι πενήντα έξι χώρες του ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών και είναι σήμερα εδώ για να συζητήσουν ανοικτά, σ' έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο, όλα τα προβλήματα που αφορούν την Ευρώπη και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας" είπ0ε χαρακτηριστικά.

Η προεδρεύουσα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, Ντ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στους ομολόγους της, θύμισε ότι στην απέναντι ακτή είχε λάβει χώρα η ναυμαχία στα Σύβοτα, για την οποία ακόμη και ο Θουκυδίδης έγραψε ότι ο πόλεμος άφησε πίσω του αίμα και ερημιά.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι οι εθνικές εντάσεις και οι άλυτες διαφορές επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν συνθήκες ανακύκλωσης της έντασης κι επαύξησης της δυσπιστίας και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να ανανεωθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες για να υπηρετηθεί ο κοινός στόχος, που είναι ο διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

"Η ελληνική προεδρεία δεσμεύεται πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας, που επιδιώκει να υπάρξει μια συλλογική δέσμευση για τα θέματα της ασφάλειας στον ορίζοντα της προσεχούς δεκαετία", πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας, παράλληλα ότι η γεφύρωση των διαφορών θέλει χρόνο.

"Για να ξεφύγουμε, συνεπώς, από τις χρόνιες προκαταλήψεις και τις συγκρουσιακές λογικές 35 χρόνια μετά το Ελσίνκι, απαιτείται συστηματική προσπάθεια "και η Οδύσσειά μας μόλις ξεκίνησε", κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.
ert.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: