Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Στήριξη ελαιώνα από το ΕΣΠΑ



Ο ελαιώνας της Κέρκυρας και η παραγωγή και τυποποίηση του ελαιολάδου ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Νομαρχία υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Κιλτίδη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, οι αντινομάρχες Μάκης Σκορδίλης και Χρήστος Σκούρτης, ο πρόεδρος της ΕΑΣΚ Γιώργος Μάνδυλας, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣΚ Διονύσης Μάμαλος και Κώστας Ίσερης, ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας Κώστας Καρβούνης και ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Σταμάτης Πρας.
Στη σύσκεψη έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την ανάγκη χρηματοδότησης προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του ελαιώνα από το ΕΣΠΑ που τώρα ανοίγει ενώ ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη υπογραφεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τα χρηματοδοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού των ελαιοτριβείων και δημιουργίας τυποποιητικών μονάδων.
Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα γύρω από την επανενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης των ελαιοπαραγωγών, τα προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών καθώς και θέματα του αμπελοοινικού τομέα.
Ο κ. Κιλτίδης στη σύσκεψη έκανε γνωστό ότι πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας με το ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ για πιλοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού του ελαιώνα και δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που θα διευρύνει τα προγράμματα αυτά με στόχο την παραγωγή ποιοτικού κερκυραϊκού ελαιολάδου.
Ο Νομάρχης χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Κιλτίδη, τον ευχαρίστησε για το θετικό πνεύμα με το οποίο αντιμετώπισε τα προβλήματα του ελαιώνα και της τοπικής παραγωγής ελαιολάδου, του επέδωσε αντίγραφο της μελέτης αναδιάρθρωσης του κερκυραϊκού ελαιώνα και ζήτησε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών ή εθνικών προγραμμάτων που θα στηρίξουν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού παραγωγικών τμημάτων του ελαιώνα του νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: