Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Κεραία μέτρησης ακτινοβολίας στην οροφή του Δημ. Θεάτρου


Στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» ο Δήμος Κερκυραίων τοποθέτησε κεραία μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην οροφή του Δημοτικού Θεάτρου.

Το πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ" είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα συνεχούς μέτρησης και ελέγχου της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο περιβάλλον. Το σύστημα αυτό μετρά και καταγράφει σε 24ωρη βάση το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ κ.λ.π.

Επιπλέον, στα πλαίσια του προγράμματος "ΕΡΜΗΣ", πραγματοποιούνται και άλλες, λεπτομερέστερες μετρήσεις, οι οποίες ονομάζονται μετρήσεις στενής ζώνης. Οι μετρήσεις στενής ζώνης δεν είναι σε 24ωρη βάση, αλλά πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε επιλεγμένα σημεία. Οι μετρήσεις αυτές μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τη συνεισφορά της κάθε πηγής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σύνολο που καταγράφεται.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω μετρήσεων δημοσιεύονται στον ιστοχώρο, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που καταγράφονται στα σημεία μέτρησης, συγκρίνοντας τα με τα θεσμοθετημένα όρια που ισχύουν στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ" εξυπηρετεί δύο στόχους: Να καταγράφει τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται στο περιβάλλον από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α. και επιπλέον να ενημερώνει άμεσα και έγκυρα τους πολίτες για τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Το πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ" υλοποιείται από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αφενός διασφαλίζουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και αφετέρου ελέγχουν και πιστοποιούν την ορθότητα λειτουργίας του εξοπλισμού. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουν τη συνολική επιστημονική ευθύνη του προγράμματος για τις περιοχές της νότιας και βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα.

1 σχόλιο:

Kerkyraios είπε...

Ξεχάσατε να αναφέρετε μια λεπτομέρεια :"Ο εξοπλισμός του συστήματος είναι χορηγία της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Vodafone"
Αρα μην περιμένετε να βγεί κατι απο ολη αυτή τη δουλειά... μόνο να φαίνεται οτι κάτι κανουμε !!!